8 συμβουλές για τη διαμόρφωση του σπιτιού σας σύμφωνα με τη μέθοδο Μοντεσσόρι

μέθοδο Μοντεσσόρι

Από την πρώτη φορά που θα βρεθεί κανείς σε μια μοντεσσοριανή τάξη γίνεται αμέσως αντιληπτό πως ο χώρος έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με τις ανάγκες των παιδιών.

Τις ίδιες αρχές είναι εύκολο να τις εφαρμόσει κανείς και στο σπίτι. Ο στόχος δεν είναι να έχουμε το τέλειο σπίτι, αλλά να το οργανώσουμε σωστά.

Δεν είναι απαραίτητο να είναι κάθε χώρος στο σπίτι μας προσαρμοσμένος σε παιδικές διαστάσεις. Άλλωστε, σε ένα σπίτι ζουν άνθρωποι διαφορετικών διαστάσεων με διαφορετικές ανάγκες. Ωστόσο, μπορούμε να έχουμε μία γωνιά σε κάθε χώρο του σπιτιού μας σχεδιασμένη έτσι ώστε το παιδί να νιώθει άνετα και να μπορεί να την απολαμβάνει.

1. Παιδικό μέγεθος

Βρείτε έπιπλα που το παιδί μπορεί να χρησιμοποιήσει χωρίς βοήθεια. Αναζητήστε καρέκλες και τραπέζια στο κατάλληλο ύψος ώστε τα πόδια του να φτάνουν να πατήσουν καλά στο πάτωμα. Αν χρειαστεί, μπορείτε να κόψετε λίγο τα πόδια των επίπλων.

2. Ομορφιά στον χώρο

Τοποθετήστε φυτά και έργα τέχνης στο ύψος του παιδιού για να μπορεί να τα απολαμβάνει.

3. Ανεξαρτησία

Οργανώστε υλικά και δραστηριότητες σε δίσκους και καλάθια ώστε να έχει πρόσβαση σε ό,τι του χρειάζεται. Αναζητήστε τρόπους να διευκολύνετε το παιδί να εξυπηρετηθεί μόνο του.

4. Ελκυστικές δραστηριότητες

Παρέχετε δραστηριότητες κατάλληλες για την ηλικία του, όμορφα τοποθετημένες σε ράφια -παρά σε κουτιά παιχνιδιών- ώστε να είναι δελεαστικές.

5. Όσο λιγότερα, τόσο το καλύτερο

Ο μικρός αριθμός δραστηριοτήτων βοηθάει στη συγκέντρωση του παιδιού. Κρατήστε έξω μόνο εκείνες στις οποίες ασκείται το παιδί αυτήν την περίοδο.

6. Μία θέση για καθετί και καθετί στη θέση του

Τα μικρά παιδιά έχουν ισχυρότατη αίσθηση της τάξης. Όταν έχουμε καθορίσει μια συγκεκριμένη θέση για καθετί και καθετί μπαίνει στη θέση του, το παιδί μαθαίνει πιο εύκολα πού ανήκει κάθε αντικείμενο (και πού να το ξαναβάλει).

7. Δείτε τον χώρο μέσα από τα μάτια τους

Καθίστε στο ύψος του παιδιού σε κάθε χώρο και δείτε πώς φαίνεται από τη δική του οπτική. Ίσως τότε προσέξετε μερικά δελεαστικά καλώδια ή κάποια ακαταστασία κάτω από τα ράφια ή μπορεί να παρατηρήσετε πως ο χώρος φαίνεται παραφορτωμένος.

8. Αποθήκευση και εναλλαγή

Δημιουργήστε έναν αποθηκευτικό χώρο που, ιδανικά, βρίσκεται σε ένα σημείο που δεν έχει πρόσβαση το παιδί, όπως ενιαία ντουλάπια από το πάτωμα μέχρι το ταβάνι, στο ίδιο χρώμα με τους τοίχους, μία σοφίτα, ή δοχεία που μπορούν να μπουν σε μια αποθήκη ή πίσω από τον καναπέ. Αποθηκεύστε εκεί τις περισσότερες δραστηριότητες του παιδιού για να εναλλάσσετε αυτές που βρίσκονται στα ράφια, όταν το παιδί αναζητά νέες προκλήσεις.

Simone Davies, Μοντεσσόρι στο σπίτι με το μικρό παιδί (1-3 ετών), Πώς να μεγαλώσετε ανεξάρτητα και υπεύθυνα παιδιά, εκδόσεις Μεταίχμιο

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network