«Η ανάπτυξη του αντιεμβολιαστικού κινήματος, έχει ήδη ολέθρια αποτελέσματα»

Ανάπτυξη του αντιεμβολιαστικού κινήματος

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα εμβόλια, στη σημερινή εποχή που το αντιεμβολιαστικό κίνημα γνωρίζει άνθιση χωρίς προηγούμενο.

Η MSD οργανώνει μία μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία στη χώρα μας με βασικό μήνυμα «Εμβολιάζομαι – Θωρακίζομαι», με σκοπό την αφύπνιση του κοινού για την αξία του εμβολιασμού.

Σε ειδική ενημερωτική εκδήλωση αναλύθηκαν όλες οι παράμετροι της αξίας και της ασφάλειας των εμβολίων καθώς και οι λεπτομέρειες της εκστρατείας.

Έξαρση της Ιλαράς

Επ’ ευκαιρίας έναρξης της εκστρατείας, ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μ. Βλασταράκος δήλωσε:

«Η ανάπτυξη, σε παγκόσμιο επίπεδο, του αντιεμβολιαστικού κινήματος, έχει ήδη ολέθρια αποτελέσματα. Εν έτει 2017, επανεμφανίστηκε η ιλαρά, μία νόσος που για πολλά χρόνια την είχαμε ξεχάσει στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Μία νόσος, που πριν κυκλοφορήσει το σχετικό εμβόλιο, αποτελούσε μεγάλη απειλή για τη Δημόσια Υγεία. Το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν του Ιπποκράτη είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο εμβολιασμός προλαμβάνει την αρρώστια, θωρακίζει την υγεία και σε αυτό το σκοπό θα πρέπει να συνδράμουν η Πολιτεία, οι Ιατροί και όλοι οι Επαγγελματίες Υγείας, αλλά και οι πολίτες».

Η επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής κα. Β. Σπούλου μιλώντας στην εκδήλωση τόνισε:

«Τα σημερινά γεγονότα σχετικά με την έξαρση της ιλαράς φέρνουν στο προσκήνιο πιο έντονα από ποτέ την αναγκαιότητα της θωράκισης όλων μας από ασθένειες που είναι ξεχασμένες αλλά συνεχίζουν να μας απειλούν.

Τα οφέλη των εμβολίων για την δημόσια υγεία έχουν αναδειχθεί μέσα στα τελευταία 100+ χρόνια σώζοντας εκατομμύρια ζωές, προστατεύοντας πολλές περισσότερες κι εξοικονομώντας οικονομικούς πόρους για το σύστημα υγείας.

Η διασφάλιση της δημόσιας υγείας μέσω των εμβολιασμών, είναι ευθύνη όλων μας:
Της πολιτείας, της επιστημονικής κοινότητας, του φαρμακευτικού κλάδου, αλλά και κάθε πολίτη ξεχωριστά. Το Κολλέγιο Παιδιάτρων στέκεται αρωγός σε κάθε ενέργεια σωστής ενημέρωσης του κοινού που θα οδηγήσει στην επίτευξη αυτού του κοινού στόχου όλων μας».

Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με τα εμβόλια

Ο υπεύθυνος του ιατρικού τμήματος των εμβολίων της MSD κ. Γ. Τρίμης, παιδίατρος ο ίδιος, αναφέρθηκε στην προσφορά του εμβολιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο, επικαλούμενος τα στοιχεία του ΠΟΥ. Σύμφωνα μ’αυτά, κάθε χρόνο, τα εμβόλια προλαμβάνουν 2-3.000.000 θανάτους κι αποτρέπουν αναπηρίες σε 750.000 παιδιά, ενώ η βελτιστοποίηση της εμβολιαστικής κάλυψης μπορεί ν’αποτρέψει άλλου 1.500.000 θανάτους ετησίως.

Ο κ. Τρίμης προτρέποντας χαρακτηριστικά:

«Ας φανταστούμε έναν κόσμο χωρίς εμβόλια. Πριν την ανάπτυξη των εμβολίων, η πολιομυελίτιδα προκαλούσε παραλύσεις σε 350.000 άτομα. Η διφθερίτιδα ήταν ένα από τα πιο συνηθισμένα αίτια θανάτου σε μικρά παιδιά. Η ερυθρά προκαλούσε εκ γενετής ελλείμματα και νοητική καθυστέρηση σε 20.000 νεογέννητα. Η ιλαρά προσέβαλε περίπου 130 εκατομμύρια άτομα.

Ωστόσο, το εμβόλιο δεν αφορά μόνο τον εμβολιαζόμενο. Αφορά μια ολόκληρη κοινωνία, διότι όταν εμβολιάζεται ένας ικανός αριθμός ατόμων έναντι μιας ασθένειας, τότε η νόσος δεν διασπείρεται και αυτή η «ανοσία κοινότητας» προστατεύει και εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί, μεταξύ των οποίων και πολύ ευπαθή άτομα, όπως οι ανοσοκατασταλμένοι, τα οποία για ιατρικούς λόγους δε μπορούν να εμβολιαστούν τα ίδια.

Γι’αυτόν τον λόγο ο εμβολιασμός, πέρα από δικαίωμα και ευθύνη όλων μας, είναι η ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη παρέμβαση που έχει ποτέ ανακαλυφθεί για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ταυτόχρονα, τα εμβόλια του σήμερα αντιπροσωπεύουν μια λύση στα τρέχοντα ζητήματα υγείας. Κι αυτό γιατί είναι οικονομικώς αποδοτικές παρεμβάσεις, όπως τα εμβόλια έναντι του HPV και του έρπητα ζωστήρα, ενώ δεν τίθεται θέμα υπερκατανάλωσης ή υπερσυνταγογράφησης.

Ο εμβολιασμός παρέχει σημαντικές οικονομίες κλίμακος, με την αποφυγή των άμεσων δαπανών υγείας:
Αποτροπή νοσηλειών, εισαγωγών σε ΜΕΘ, θανάτων, μείωση αντοχής μικροοργανισμών, άσκοπης κατανάλωσης αντιβιοτικών».

Εμβόλια και ασφάλεια

Σε ότι αφορά την ασφάλεια των εμβολίων, ο κ. Γ. Τρίμης ανέφερε ότι κάθε παρτίδα εμβολίου υπόκειται σε πάνω από 50 ποιοτικούς ελέγχους απ’τις αρμόδιες αρχές υγείας. Οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν συνδεθεί με τα εμβόλια είναι ελάχιστες κι υπολείπονται σε πολλαπλάσιο βαθμό του οφέλους που αυτά παρέχουν.

Η ενημερωτική καμπάνια της MSD ξεκινά τον Οκτώβριο υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων, με βασικό όχημα μία μεγάλη ελληνική πύλη ενημέρωσης για τα εμβόλια, την ιστοσελίδα Thorakizomai.gr όπου οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν υπεύθυνα για κάθε τι που αφορά στον εμβολιασμό και τα εμβόλια.

Δείτε περισσότερα άρθρα στο shape.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network