Γιατί πρέπει τελικά να διαβάζουμε βιβλία στα παιδιά;

Διαβάζουμε βιβλία

Η αλήθεια είναι ότι δεν πρέπει να διαβάζουμε βιβλία, αλλά είναι ωραίο να διαβάζουμε. Το διάβασμα, ωστόσο, μας βοηθά στη ζωή μας από πολλές απόψεις. Γι αυτό, είναι πολύ σημαντικό να διδάξουμε στα παιδιά μας από μικρά να αγαπούν το διάβασμα. Πώς; Μα φυσικά, με το παράδειγμά μας.

Διαβάζουμε βιβλία γιατί:

1. Δίνουν τροφή στην φαντασία μας και κάνουν την πραγματικότητα πιο παραμυθένια και ταξιδιάρικη!

Τα ομορφότερα βιβλία είναι αυτά που μιλούν για τα πιο τρελά και εξωπραγματικά πράγματα, που δεν τα βάζει εύκολα η φαντασία του ανθρώπου!

2. Μπορούμε να μιλάμε πιο όμορφα και να χρησιμοποιούμε λέξεις και εκφράσεις που μας άρεσαν όταν τις διαβάσαμε.

Έτσι, ο λόγος μας δεν είναι βαρετός, και στους άλλους αρέσει να ακούν αυτά που έχουμε να πούμε. Όχι μόνο γιατί ακούγονται ωραία, αλλά και γιατί τα καταλαβαίνουν καλύτερα.

3. Μπορούμε να γράφουμε σωστά, γιατί βλέπουμε τις λέξεις και τις θυμόμαστε ευκολότερα.

Δεν είναι πιο ευχάριστο να βλέπουμε τις λέξεις που χρησιμοποιούν οι αγαπημένοι μας ήρωες στο βιβλίο και να τις θυμόμαστε παρά να πρέπει να τις μάθουμε απέξω για ορθογραφία στο σχολείο;

4. Γνωρίζουμε άλλους κόσμους, τις σκέψεις άλλων ανθρώπων και το πώς αντιδρούν άλλοι σε κάποιες καταστάσεις που μας δημιουργούν πρόβλημα.

Έτσι, μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι φίλοι, καλύτερα αδέλφια, καλύτεροι άνθρωποι! Είναι σαν να ταξιδεύουμε με τη σκέψη, όχι μόνο σε άλλους τόπους αλλά και μέσα στο μυαλό άλλων ανθρώπων!

5. Μπορούμε να βρούμε εύκολα και γρήγορα απαντήσεις σε ερωτήματα που μας απασχολούν σχετικά με το τι συμβαίνει γύρω μας.

Δεν συμφωνείτε ότι όταν ψάχνουμε μόνοι μας για απαντήσεις μαθαίνουμε πιο εύκολα, παρά όταν μας υποχρεώνουν να μαθαίνουμε σελίδες επί σελίδων απέξω στο σχολείο;

6.Προσφέρουν αμέτρητες ιδέες για να δημιουργήσουμε καινούρια πράγματα!

Από βιβλία μπορείς να μάθεις να μαγειρεύεις, να κάνεις χειροτεχνίες και να εμπνευστείς σχέδια και ζωγραφιές. Ή να γράψεις τη δική σου ιστορία ή ποίημα, από μια ιδέα που σου’δωσε μια άλλη ιστορία που διάβασες.

7. Είναι απλώς τόσο απολαυστικό να κάθεσαι κάτω από την σκιά ενός δέντρου, εκεί που σκάει το κύμα ή σε μια ζεστή γωνιά στο καθιστικό ή στο κρεβάτι σου και να διαβάζεις μια όμορφη ιστορία!

Απόσπασμα από το βιβλίο της Έλενης Γαρυφαλάκη, Πολλαπλή Νοημοσύνη, Εκδόσεις Διόπτρα

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network