Η ιστορία του εμβολίου της ερυθράς

εμβολίου της ερυθράς

ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ «ΠΑΡΤΥ ΕΡΥΘΡΑΣ», Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΤΟ 1964-1965, ΟΙ ΝΕΟΓΝΙΚΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ ΟΠΩΣ ΚΩΦΩΣΗ ΚΑΙ ΤΥΦΛΩΣΗ.

Στις μέρες μας το αντιεμβολιαστικό κίνημα απειλεί την ανθρωπότητα με την επανεμφάνιση των παλιών παιδικών ασθενειών. Ασθενειών ιδιαίτερα σοβαρών που προκαλούσαν στις οικογένειες των ανθρώπων πόνο και δυστυχία.

ΕΡΥΘΡΑ

«Βρισκόμαστε το 2015, σε ένα σπίτι στο Brooklyn της Νέας Υόρκης. Στη μία κρεβατοκάμαρα κυριαρχεί μία έκρηξη αποχρώσεων του ροζ, από παιχνίδια, κρεμασμένα μπιχλιμπίδια και λούτρινα ζωάκια. Το διπλανό δωμάτιο ξεκινώντας από τα πολύχρωμα μαξιλάρια, τις κουρτίνες και τον αναπαυτικό καναπέ είναι μία ωδή στο μωβ.

Η Kim Woodford είναι ο κάτοικος του ροζ δωματίου σε αυτό το καλοδιατηρημένο διαμέρισμα στο Brooklyn. Είναι 51 χρονών και πιστεύει ακόμα στον Άγιο Βασίλη. Η συγκάτοικός της, η Darvena Idlet, είναι στην ίδια ηλικία. Ζούνε μαζί τα τελευταία 45 χρόνια.

Αυτό το οποίο συνέδεσε τις δύο γυναίκες για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν μία ασθένεια που τις προσέβαλε ενώ βρισκόταν στην κοιλιά των μητέρων τους. Τους στέρησε την ακοή και το μεγαλύτερο μέρος της όρασης ενώ προκάλεσε βλάβες στον εγκέφαλό τους.

Η τελευταία μεγάλη επιδημία Ερυθράς, πριν την ανακάλυψη του εμβολίου, χτύπησε τις Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη του 1963 μέχρι και το 1965 και προσέβαλε τελικά 12,5 εκατομμύρια ανθρώπους. Παρά το ότι τα συμπτώματα της ίωσης στα παιδιά είναι σε γενικές γραμμές ήπια, οι επιπτώσεις στο έμβρυο όταν συμβεί η μόλυνση μίας εγκύου είναι δραματικές.

Το ξέσπασμα της επιδημίας αρχικά δεν προκάλεσε ανησυχία στις αρχές ούτε ελήφθησαν μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης της νόσου. Ένα άρθρο της εποχής στο περιοδικό TIME, ενθάρρυνε τα παιδικά «Πάρτυ Ερυθράς» ώστε τα παιδιά να κολλήσουν μεταξύ τους και να επιτευχθεί φυσική νόσηση και ανοσία. Προωθήθηκε μάλιστα η στρατηγική ότι όλα τα μικρά κορίτσια θα έπρεπε να νοσήσουν νωρίς από ερυθρά για να αποκτήσουν αντισώματα. Τα αποτελέσματα ήταν αποκαρδιωτικά.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Η νόσος οφείλεται στον ιό της Ερυθράς, RNA ιό και είναι ένα ήπιο εξανθηματικό λοιμώδες νόσημα. Προκαλεί επιδημίες σε παιδικούς πληθυσμούς που δεν έχουν ανοσία στον ιό.

Μεταδίδεται αερογενώς, μέσω μολυσμένων σταγονιδίων από την αναπνευστική οδό. Η μετάδοση μπορεί να γίνει λίγες μέρες πριν την έκθυση του εξανθήματος και μέχρι 7 – 10 μέρες μετά την έκθυση. Το στάδιο επώασης είναι 14 – 21 ημέρες.

Η νόσος εκδηλώνεται με την εμφάνιση:

• Τραχηλικής και οπισθοωτιαίας λεμφαδενίτιδας
• Χαμηλού πυρετού
• Συρρέοντος ερυθηματώδους και μικροκηλιδώδους εξανθήματος που απλώνεται από το κεφάλι προς τον κορμό και τα άκρα.

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

Ασυνήθεις επιπλοκές της ερυθράς στα παιδιά είναι η αρθρίτιδα (παροδικό πολυαρθρικό σύνδρομο) και η εγκεφαλίτιδα. Σπανιότερα μπορεί να προκληθεί θρομβοπενία, μυοκαρδίτιτδα, ηπατίτιδα.

ΛΟΙΜΩΞΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Η λοίμωξη της εγκύου, ειδικά κατά το α’ τρίμηνο της κύησης προκαλεί σε σημαντικό ποσοστό (50 έως 90 %) των εμβρύων το σύνδρομο της συγγενούς ερυθράς που συνίσταται κυρίως από:

• Καταρράκτη
• Καρδιοπάθεια
• Κώφωση
• Νοητική υστέρηση
• Βλάβες των οστών

Οι κυήσεις αυτές έχουν υψηλό κίνδυνο για αυτόματη αποβολή ή πρόωρη γέννηση. Αν το έμβρυο τελικά επιζήσει είναι πιθανό να αναπτύξει κάποια από τα ανωτέρω συμπτώματα.

ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΥΘΡΑΣ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Τα έτη 1964-1965 η επιδημία προκάλεσε πάνω από 12,5 εκατομμύρια κρούσματα στις ΗΠΑ. 20.000 παιδιά γεννήθηκαν με το σύνδρομο της συγγενούς ερυθράς από τα οποία : 11000 παιδιά ήταν κωφά, 3500 τυφλά και 1800 παρουσίαζαν κάποιου βαθμού νοητική υστέρηση. Επιπλέον υπήρξαν 2100 θάνατοι νεογνών και 11000 αμβλώσεις από τις οποίες κάποιες έγιναν αυτόματα και άλλες χειρουργικά μετά από επιλογή των γονέων.

Το πρώτο εμβόλιο από ζων εξασθενημένο ιό για την Ερυθρά κυκλοφόρησε το 1969 και σύντομα ενσωματώθηκε στο τριπλό εμβόλιο Ιλαράς – Παρωτίτιδας – Ερυθράς (MMR) το 1971.

Μετά την εφαρμογή του καθολικού εμβολιασμού με το MMR, ειδικά μετά την βελτιωμένη έκδοση για την Ερυθρά στο εμβόλιο του 1979, τα κρούσματα Ερυθράς περιορίστηκαν με εντυπωσιακό ρυθμό.

Το 2004 ανακοινώθηκε η ολοκληρωτική εξάλειψη της Ερυθράς από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

ΠΗΓΗ : The History of Vaccines – By The College of Physicians of Philadelphia

Κυριάκος Δουλγέρης, Παιδίατρος

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network