Καλοκαιρινές ασκήσεις mindfulness για γονείς και παιδιά

Ασκήσεις mindfulness για γονείς και παιδιά

Ασκήσεις mindfulness για γονείς και παιδιά!

Το καλοκαίρι, για τους περισσότερους από εμάς, είναι μια εποχή για ξεκούραση και πιο στενή επαφή με τα αγαπημένα μας πρόσωπα καθώς και με τη φύση. Οι εργασιακοί ρυθμοί πέφτουν κι έτσι μας δίνεται η  δυνατότητα να ανεβάσουμε τους ρυθμούς της αυτοπαρατήρησης, της εγγύτητας, της απόλαυσης και της ηρεμίας. Είναι μια ευκαιρία να υιοθετήσουμε έναν άλλο τρόπο ζωής, εμείς και τα παιδιά μας. Να αρχίσουμε να έχουμε περισσότερη επίγνωση των σκέψεων, των συναισθημάτων, των αισθήσεών μας, χωρίς να κρίνουμε τον εαυτό μας, ζώντας στην παρούσα στιγμή.  Αυτό που ονομάζουμε Mindfulness και είναι κάτι περισσότερο από μια τεχνική, είναι ποιότητα ζωής.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για το Mindfulness στα παιδιά είναι πολλές, όπως άλλωστε και τα οφέλη του. Οι ασκήσεις Mindfulness για παιδιά βοηθούν στη μείωση των δυσκολιών προσοχής (Crescentini, Capurso, Furlan, & Fabbro, 2016), στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης (Pepping et al., 2013), στη συγκέντρωση σε παιδιά με ΔΕΠΥ (Zhang et al., 2016; Cairncross & Miller, 2016) και κυρίως στη βελτίωση της ψυχικής υγείας και του ευζείν (Khoury et al., 2013).

Τώρα λοιπόν που θυμηθήκαμε τι είναι το Mindfulness και ποια είναι τα οφέλη του στα παιδιά, ας ξεκινήσουμε να κάνουμε κάποιες διασκεδαστικές ασκήσεις Mindfulness, ιδανικές για το καλοκαίρι!

Ασκήσεις mindfulness για γονείς και παιδιά

  • Συννεφούληδες: Αν βρεθείτε στη φύση ή ακόμη και στη βεράντα σας στρώστε κάτω ένα σεντονάκι και αρχίστε να παρατηρείτε παρέα με τα παιδιά σας τα σύννεφα. Τι σχήματα βλέπουν; Ζωάκια; Ανθρώπους; Αφιερώστε 10-15 λεπτά στην παρατήρηση του ουρανού και στο πώς τα σύννεφα μετακινούνται και αλλάζουν σχήματα. Είναι ευκαιρία να παρουσιάσετε στο παιδί σας την ιδέα ότι το μυαλό μας είναι όπως ο ουρανός, σταθερός. Οι σκέψεις είναι τα σύννεφα που περνούν κι αλλάζουν μορφή από μόνα τους. Μπορούμε λοιπόν κι εμείς να παρατηρούμε τις σκέψεις μας να περνούν όπως τα σύννεφα.
  • Μικροί Εξερευνητές: Κάντε μια βόλτα στη γειτονιά σας και ζητείστε από τα παιδιά να παρατηρήσουν 10 πράγματα που δεν είχαν προσέξει ποτέ μέχρι τώρα. Για παράδειγμα, τις γλάστρες στο απέναντι μπαλκόνι, τους ήχους που ακούν γύρω τους, τις μυρωδιές του αέρα. Τι συνέβη αυτή τη φορά και τα παρατήρησαν;
  • Κοχύλια ευγνωμοσύνης: Ξεχυθείτε στην αμμουδιά και μαζέψτε κοχύλια μεσαίου και μεγάλου μεγέθους. Βρείτε μια ώρα μες στην ημέρα που θα αφιερώσετε στο να νιώσετε και να γράψετε σε κάθε κοχύλι όλα αυτά για τα οποία είστε ευγνώμονες.
  • Πριν λιώσει το παγωτό: Αυτό το παγωτό σίγουρα θα είναι διαφορετικό! Ας διαλέξει ο καθένας το αγαπημένο του παγωτό.  Ζητείστε από τα παιδιά να παρατηρήσουν τις γεύσεις, τη θερμοκρασία, την υφή του ενώ το τρώνε αθόρυβα. Ήταν δύσκολο για εκείνα να κάνουν ησυχία καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης;
  • Έργα Τέχνης: Βρείτε σχέδια, όπως μάνταλας, συγκεντρωθείτε κα ξεκινήστε να χρωματίζεται παρέα με τα παιδιά. Θα συμφωνήσετε ότι θα βάλετε τα δυνατά σας να  συνεργαστείτε χωρίς να μιλάτε. Όταν τελειώσετε το έργο σας θα το αφιερώσετε σε κάποιον που αγαπάτε.

Αυτές είναι μόνο κάποιες από τις ασκήσεις Mindfulness που μπορείτε να κάνετε παρέα με τα παιδιά σας. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη αυτό το καλοκαίρι και βρείτε κι άλλες ασκήσεις Mindfulness, δικές σας, μοναδικές. To μόνο συστατικό που χρειάζεστε είναι να ζείτε στο παρόν, με ό,τι φέρνει αυτό μαζί του. Όπως λέει και ο συγγραφέας Eckhart Tolle «Κατανοείστε βαθιά μέσα σας ότι η παρούσα στιγμή είναι το μόνο που έχετε. Κάντε το Τώρα το κύριο σημείο εστίασης της ζωής σας».  

Αλεξάνδρα Ανδρικοπούλου
Κοινωνική Λειτουργός-Οικογενειακή Θεραπεύτρια
MSc Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Εκπαιδεύτρια Mindfulness

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network