Η Μεσογειακή διατροφή «φάρμακο» για τα παιδιά με υπερκινητικότητα

Η Μεσογειακή διατροφή «φάρμακο» για τα παιδιά με υπερκινητικότητα

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι, η κατανάλωση λιγότερης ζάχαρης και περισσότερων λαχανικών και ψαριών μπορεί να μειώσει την έλλειψη προσοχής και την υπερκινητικότητα στα παιδιά.

Η μεσογειακή διατροφή είναι διάσημη για τη θετική της επίδραση στον εγκέφαλο, ειδικότερα στους μεγαλύτερους ανθρώπους. Οι γιατροί τη συστήνουν για την πρόληψη του Αλτσχάιμερ και την προστασία του εγκεφάλου από τη γήρανση. Τώρα, νέα έρευνα υποδεικνύει πως η συγκεκριμένη διατροφή θα μπορούσε επίσης να είναι ευεργετική και για τον εγκέφαλο πολύ νεότερων ανθρώπων.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Pediatrics, βρήκε πως τα παιδιά που δεν ακολουθούσαν πιστά την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή ήταν 7 φορές πιο πιθανό να έχουν Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) από τα παιδιά που η διατροφή τους στηρίζονταν στις αρχές της μεσογειακής δίαιτας. Γενικά, τα παιδιά με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας έτρωγαν περισσότερη ζάχαρη και επεξεργασμένες τροφές από τους συνομηλίκους τους και λιγότερα φρούτα, λαχανικά και ψάρια.

“Η υπερκινητικότητα των παιδιών μπορεί να εκδηλώνεται μέσα από τις διατροφικές τους συνήθειες” επισημαίνει ο δρ Eric Hollander, ψυχίατρος στο Ιατρικό Κέντρο Montefiore της Νέας Υόρκης.

Πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και ψάρια, καθώς και υγιεινά λιπαρά από τροφές όπως ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς και αβοκάντο, η μεσογειακή διατροφή κατατάσσεται συνεχώς μεταξύ των πιο υγιεινών στον κόσμο. Για το 2016, μια ομάδα ειδικών στα θέματα υγείας και διατροφής την κατέταξε ως δεύτερη καλύτερη δίαιτα για υγεία και την απώλεια βάρους.
Η μεσογειακή διατροφή είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, τα οποία βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια, τα καρύδια και σε ορισμένους ακόμη ξηρούς καρπούς και φυτά. Τα ω3 παίζουν ζωτικής σημασίας ρόλο στην εγκεφαλική λειτουργία, βελτιώνοντας τη μάθηση και τη μνήμη και κρατώντας μακριά διαταραχές διάθεσης όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ μπορεί να έχουν χαμηλά επίπεδα βασικών λιπαρών οξέων και σημαντικών θρεπτικών συστατικών όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος. Μελέτη έδειξε πως αγόρια με χαμηλότερα επίπεδα ω3 είχαν περισσότερα μαθησιακά και συμπεριφορικά προβλήματα. Ωστόσο, η έρευνα σχετικά με την επίδραση των συμπληρωμάτων ω3 σε παιδιά με συμπτώματα ΔΕΠΥ δεν έχει δώσει ακόμη σαφή αποτελέσματα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο shape.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network