Montessori στο σπίτι: 10 χρήσιμες δουλειές που το παιδί μπορεί να κάνει μόνο του

Montessori στο σπίτι

7. Να στρώνει το κρεβάτι του

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να στρώνει το κρεβάτι του, να συμμαζεύει το κομοδίνο του και το δωμάτιό του και να βάζει τα πράγματα στην θέση τους.

8. Να φτιάχνει ένα εύκολο σνακ

Τα παιδιά μπορούν να κάνουν τα δικά τους γεύματα, με διαφορετικό βαθμό ανεξαρτησίας, από νεαρή ηλικία. Θα θελήσετε πιθανότατα να αρχίσετε να προσφέρετε επιλογές, όπως το να αφήσετε το παιδί σας να επιλέξει ένα “κύριο φαγητό”, ένα φρούτο και ένα λαχανικό για να βάλει στο φαγητοδοχείο του. Το παιδί σας μπορεί επίσης να κάνει απλά πράγματα, όπως ένα σάντουιτς με φυστικοβούτυρο, να πλύνει τα φρούτα κλπ.

Αυτή είναι μια εξαιρετική διαδικασία να εμπλακεί το παιδί σας, ειδικά αν περνάει μια φάση επιλεκτικότητας. Αν είναι πολύ δύσκολο να το κάνει αυτό κάθε μέρα, ξεκινήστε μόνο με τα Σαββατοκύριακα ή μία φορά την εβδομάδα και προσαρμόστε ανάλογα.

9. Να ξύνει μολύβια, ξυλομπογιές, κηρομπογιές

Δοκιμάστε να δείξετε στο παιδί σας πώς να χρησιμοποιεί την ξύστρα για να κρατάει τα μολύβια σε καλή κατάσταση. Βεβαιωθείτε ότι θα του δείξετε πώς να αδειάζει την ξύστρα, για να αποφύγετε το χάος.

10. Να τοποθετεί τα παιχνίδια του στη θέση τους

Είναι καλό να μάθει πως μετά από το παιχνίδι του, πρέπει να τοποθετεί το κάθε παιχνίδι στη θέση του, ώστε να ξέρει πού θα το βρει την επόμενη φορά. Το συμμαζεύει και να ταξινομεί τα παιχνίδια στα κουτιά τους, να βρίσκει κάθε κομμάτι / εξάρτημα που είναι τριγύρω, είναι μια δουλειά που μπορεί να κάνει και το βοηθά να γίνει πιο υπεύθυνο και προσεκτικό με τα πράγματά του.

Παρακολουθώντας το παιδί σας θα σας δείξει εκείνο ποια είδη καθηκόντων το ενδιαφέρουν περισσότερο και θέλει να βοηθάει και θα αρχίσετε να βλέπετε όλα τα πράγματα που μπορεί να κάνει μόνο του. Η βοήθεια προς την οικογένεια θα το ενθαρρύνει να γίνει πιο ανεξάρτητο και θα του δώσει μια αίσθηση υπερηφάνειας καθώς βλέπει όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να συνεισφέρει στο σπίτι.

Και μερικές extra συμβουλές για καλύτερα αποτελέσματα

Οργανωθείτε

Ειδικά με ένα μικρό παιδί, ακόμη και αν ενδιαφέρεται να βοηθήσει, μπορεί να χάσει το ενδιαφέρον του, αν σας παίρνει πολλή ώρα να συγκεντρώσετε τα πράγματα που χρειάζεστε. Συγκεντρώστε όλα όσα θα χρειαστεί για να ολοκληρώσετε την εργασία, πριν του την αναθέσετε. Για παράδειγμα, αν του ζητάτε να βοηθήσει με το σκούπισμα, βεβαιωθείτε ότι η σκούπα και το φαράσι είναι εκεί που πρέπει να είναι πριν το ρωτήσετε. Είναι επίσης σημαντικό να έχετε εργαλεία μικρού μεγέθους, όπως μικρές σκούπες, όπου μπορείτε.

Ενθαρρύνετε το παιδί να βοηθήσει

Η μέθοδος Montessori λέει πως πρέπει να καλούμε τα παιδιά να κάνουν κάτι. Ο στόχος είναι να τα δελεάσεις, ώστε να θέλουν να συμμετάσχουν. Εάν το παιδί σας αισθάνεται σαν να αναγκάζεται να βοηθήσει ή ότι είναι κάποια τιμωρία, φυσικά θα αντισταθεί. Προσπαθήστε να λέτε κάτι σαν: “Γιώργο, χρειάζομαι βοήθεια. Μου φέρνεις τη σκούπα σε παρακαλώ;”

Δείξτε του με το παράδειγμά σας

Παρουσιάσετε συνοπτικά στο παιδί σας πώς να κάνει την δουλειά. Με μικρά παιδιά, είναι καλύτερο να το κάνετε αυτό χωρίς να μιλάτε, καθώς μπορεί να έχουν πρόβλημα να παρακολουθούν και να ακούν ταυτόχρονα. Αυτό το ονομάζουμε “σιωπηλό μάθημα”.

Κάντε ένα βήμα πίσω και παρατηρήστε

Αφού δείξατε πως θα γίνει η δουλειά, προσπαθήστε να αντισταθείτε στην επιθυμία να διορθώσετε το πώς το κάνει ή να ξανακάνει γρήγορα αυτό που έχει κάνει. Πιθανότατα δεν θα τα κάνει τέλεια στην αρχή, και αυτό είναι ok. Το σημαντικό είναι ότι το παιδί σας βοηθά (και τελικά, η βοήθειά του είναι αυτή που θα είναι πραγματικά χρήσιμη για το ίδιο).

Απόδοση στα ελληνικά : Έλενα Θάνου.

Άλλα θέματα για την μέθοδο Montessori, εδώ

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network