Παίζω με το Φρίξο και μαθαίνω για το σώμα μου και τις διαπροσωπικές σχέσεις

Παίζω με το Φρίξο και μαθαίνω για το σώμα μου

Ο Φρίξος είναι ο αγαπημένος σκαντζόχοιρος των παιδιών.

Είναι η ιστορία και το όχημα, που θα τα βοηθήσει να αναγνωρίσουν το σώμα τους.

Όπως λέει και το κεντρικό μήνυμα της παρέμβασης:

«Το καλό το μυστικό στην καρδιά μου το κρατώ,
το κακό το μυστικό κάπου πρέπει να το πω»

Ιθύνων νους του «Φρίξου» είναι η Μαργαρίτα Γερούκη (τέως σχολική σύμβουλος), με συνοδοιπόρους τις Βιταλάκη Ελένη (ΕΔΙΠ Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών), Μαυράκη Δέσποινα (δασκάλα), Τριαματάκη Αθηνά (εκπαιδευτικός-εμψυχώτρια) και Πέγκυ Φούρκα (εικονογράφος).

Η πρότασή τους απέσπασε Βραβείο Αριστείας και Καινοτομίας στη Σεξουαλική Αγωγή 2019 (WAS 2019: Excellence and Innovation in Sexuality Education) από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για τη Σεξουαλική Αγωγή.

Το πρόγραμμα «Παίζω με το Φρίξο και μαθαίνω για το σώμα μου και τις διαπροσωπικές σχέσεις» σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε με στόχο την κάλυψη αναγκών μαθητών και μαθητριών της πρώιμης σχολικής εκπαίδευσης.

Απαρτίζεται από πέντε ενότητες σχετικές με θέματα που αφορούν προσωπικά το άτομο και οι οποίες σταδιακά προχωρούν στην ενσωμάτωσή του στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον.

Κεντρικός ήρωας και οδηγός των παιδιών σε αυτό το ταξίδι ανακάλυψης και γνώσης είναι ένας μικρός σκαντζόχοιρος, ο Φρίξος:

Παίζω με το Φρίξο και μαθαίνω για το σώμα μου και τις διαπροσωπικές σχέσεις

Ο ήρωας του διακεκριμένου βιβλίου, ο “Φρίξος” ο μικρός σκαντζόχοιρος, γίνεται φίλος των παιδιών και τους δίνει αφορμές μέσα από το παιχνίδι να μάθουν για το σώμα τους και τις ανθρώπινες σχέσεις ως μια απάντηση της εκπαιδευτικής κοινότητας στο ενδεχόμενο σεξουαλικής κακοποίησης ενός παιδιού.

Μιλά στα παιδιά για το σώμα, την υγεία και την προστασία από ανθρώπους με άσχημες επιδιώξεις.

Το βιβλίο είναι εγκεκριμένο από το υπουργείο Παιδείας και είναι ένα εγχειρίδιο σεξουαλικής αγωγής που απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ έχει σκοπό να βοηθήσει τα παιδιά του νηπιαγωγείου και των πρώτων τάξεων του δημοτικού σχολείου να γνωρίσουν το σώμα τους, να το σεβαστούν και να το προστατεύσουν, να μάθουν για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό χώρο, τις οικογένειες, για τα συναισθήματα και για το πώς κάποια μυστικά δεν πρέπει ποτέ να μένουν μυστικά!

Το σκεπτικό του προγράμματος

Η σεξουαλικότητα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης φύσης. Αφορά το σώμα, το βιολογικό και κοινωνικό φύλο, την αναπαραγωγή, τις διαπροσωπικές σχέσεις. Στηρίζεται σε γνώσεις, σε καλλιέργεια δεξιοτήτων αυτογνωσίας, ενσυναίσθησης και επικοινωνίας αλλά και στην υιοθέτηση αξιών και στάσεων που προάγουν την υγεία και την ευεξία των ατόμων.

Είναι πολύ σημαντικό για όλα τα παιδιά να έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τρόπο συστηματικό, οργανωμένο και κυρίως μέσα από επιστημονικές και παιδαγωγικές προσεγγίσεις τα παραπάνω θέματα καθώς από τη μία μεριά το θέμα της σεξουαλικότητας παρουσιάζεται με διάφορους τρόπους, πολλές φορές όχι αξιόπιστους, σε μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικούς χώρους, από την άλλη κάποιοι γονείς, που είναι οι κυρίως υπεύθυνοι για την καθοδήγηση των παιδιών τους και σε θέματα σεξουαλικότητας και σεξουαλικής υγείας, δεν μπορούν να ανταποκριθούν με τον καλύτερο τρόπο σε αυτά τα καθήκοντα.

Επιπλέον γνωρίζουμε ότι στο στενό οικογενειακό και φιλικό περίγυρο ενός παιδιού βρίσκονται συνήθως οι υπεύθυνοι για την κακοποίησή του. Είναι λοιπόν στο ρόλο του σχολείου και των εκπαιδευτικών να αναλάβουν, σε συνεργασία πάντα με την οικογένεια, να παρουσιάσουν και συζητήσουν μεθοδικά και επιστημονικά το ζήτημα αυτό.

Τα παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας βρίσκονται στο αναπτυξιακό αυτό στάδιο της ζωής τους όπου θα πρέπει να γνωρίσουν ζητήματα που αφορούν το σώμα τους, το βιολογικό και κοινωνικό φύλο, επίσης ζητήματα που αφορούν τις κοινωνικές ανθρώπινες σχέσεις, να επεξεργαστούν αποδεκτούς κώδικες επικοινωνίας και να μάθουν να προστατεύονται από τυχόν επιβλαβείς συμπεριφορές των ενηλίκων. Όλα τα παραπάνω είναι δυνατό να γίνουν διδακτικές ενότητες μιας συστηματικής παρέμβασης με στόχο τη σεξουαλική αγωγή των παιδιών.

Το πρόγραμμα “Παίζω με το Φρίξο και μαθαίνω για το σώμα μου και τις ανθρώπινες σχέσεις” απευθύνεται σε παιδιά του νηπιαγωγείου και της πρώτης τάξης του δημοτικού σχολείου. Περιλαμβάνει πέντε ενότητες μαθημάτων για την τάξη αλλά και αντίστοιχες υποστηρικτικές ενότητες για τις/τους εκπαιδευτικούς. Τα μαθήματα γίνονται σε μηνιαία βάση και είναι δίωρης διάρκειας, ενώ αντίστοιχη διάρκεια έχουν οι δια ζώσης υποστηρικτικές συναντήσεις των εκπαιδευτικών. Παράλληλα με τις δια ζώσης υποστηρικτικές συναντήσεις λειτουργεί και αυτός ο διαδικτυακός τόπος όπου θα υπάρχει πρόσθετο εκπαιδευτικό και άλλο υλικό.

Πηγές:

biologyinschool.gr

neakriti.gr

frixos.weebly.com

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network