Ποιες αλλαγές πρέπει να κάνεις στη διατροφή ενός παιδιού με χαμηλό σίδηρο

διατροφή ενός παιδιού με χαμηλό σίδηρο

Διατροφή για παιδιά με χαμηλό σίδηρο

Ποιες αλλαγές πρέπει να κάνεις στη διατροφή ενός παιδιού με χαμηλό σίδηρο. Η ειδικός Κλειώ Δημητριάδου μας δίνει όλες τις απαντήσεις.

Ευχαριστούμε για τη mini ανάκριση την Κλειώ Δημητριάδου, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Χαροκοπείου, Msc στη συμβουλευτική ψυχολογία, Life Coaching Καποδιστριακό πανεπιστήμιο, www.coachmydiet.wordpress.com

Στον πρώτο χρόνο ζωής του παιδιού, ο παιδίατρος θα συστήσει να γίνουν οι πρώτες αιματολογικές εξετάσεις. Είναι μάλιστα πιθανό να βρεθεί πως το παιδί έχει χαμηλό σίδηρο. Το ίδιο μπορεί να συμβεί κι αργότερα στην νηπιακή ή παιδική ηλικία. Τι προτείνει η διατροφολόγος Κλειώ Δημητριάδου;

«Από την πρώτη στιγμή που εισάγονται τα στέρεα τρόφιμα (συνήθως στους 6 μήνες) το πρώτο συστατικό που στο οποίο πρέπει να δοθεί έμφαση είναι ο σίδηρος. Ειδικά για τα θηλάζοντα βρέφη, θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη προσοχή, καθώς σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η περιεκτικότητα του μητρικού γάλακτος σε σίδηρο είναι χαμηλή (αν και έχει αρκετά καλή βιοδιαθεσιμότητα)», εξηγεί η ειδικός.

Τα αποθέματα του σιδήρου φαίνεται ότι επαρκούν για 6 μήνες, αρκεί ο σίδηρος στις μητέρες πριν την εγκυμοσύνη να ήταν επαρκής. Στην πορεία όμως περιορίζονται, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η πρόσληψη σιδήρου από τα τρόφιμα που προστίθενται στη διατροφή.

Αιμικός και μη αιμικός σίδηρος

Ο σίδηρος χωρίζεται σε αιμικό (αυτός που περιέχεται σε προϊόντα ζωικής προέλευσης) και μη αιμικό (σε φυτικές πηγές). Περισσότερο απορροφάται από τον οργανισμό ο αιμικός σίδηρος. Κάτι που είναι επίσης, σημαντικό είναι η λεγόμενη βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου.

Με λίγα λόγια, είναι περισσότερο αποτελεσματικό να καναλώνει το εκάστοτε παιδί περισσότερο συχνά από μικρή ποσότητα τροφίμων που περιέχουν σίδηρο, παρά να τρωει πιο αραιά μεγαλύτερες μερίδες. Η απορρόφηση του σιδήρου ενισχύεται από τη βιταμίνη C, καθώς και από το φυλλικό οξύ.

«Στην πράξη, καλύτερα αρχικά να εισαχθούν τα λαχανικά και το κρέας και στη συνέχεια να προστεθούν τα φρούτα, τονίζει η Κλειώ.

Είναι σημαντικό μέσα στην εβδομάδα οι 5 φορές (ή και περισσότερες, ανάλογα με την ποσότητα που καταναλώνει από την κρεατόσουπα το κάθε παιδί) να περιλαμβάνουν κάποια πηγή σιδήρου, δηλαδή κρέας, κοτόπουλο και στη συνέχεια ψάρι και αυγό.

 Διαβάστε τη συνέχεια στο shape.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network