Πνευμονιόκοκκος και παιδιά – 8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε

Τα παιδιά αρρώστησαν

Πολλοί γονείς δεν ξέρουμε τόσα πολλά για τον πνευμονιόκοκκο και συχνά ανησυχούμε. Επειδή όμως η γνώση είναι ένας πολύ καλός τρόπος προφύλαξης αλλά και σωστής αντίδρασης σε οποιαδήποτε ασθένεια, ας δούμε 8 πράγματα που δεν ξέραμε γι’ αυτόν τον μικροοργανισμό.

1. Τι είναι:

Ο πνευμονιόκοκκος είναι ένας ο παθογόνος μικροοργανισμός ο οποίος αποικίζει τους βλεννογόνους της μύτης και του φάρυγγα πολλών ανθρώπων, σε ποσοστό ως και 60% ανάλογα με την ηλικία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα νοσήσουν.

2. Πώς μεταφέρεται: 

Ο πνευμονιόκοκκος μεταφέρεται μέσω μολυσμένων σταγονιδίων, για παράδειγμα με το βήχα ή το φτέρνισμα, καθώς και με την κοντινή επαφή και συνεύρεση με κάποιο άτομο που έχει μολυνθεί. Τα παιδιά κάτω των 2 ετών και οι ενήλικες άνω  των 65 είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν.

3. Ποιες λοιμώξεις που δεν φανταζόμασταν σχετίζονται με τον πνευμονιόκoκκο:

Οι λοιμώξεις που μπορεί να προκληθούν από τον πνευμονιόκοκκο περιλαμβάνουν τόσο διεισδυτικές λοιμώξεις όπως η μηνιγγίτιδα, η βακτηριαιμία και η βακτηριαιμική πνευμονία όσο και μη διεισδυτικές όπως η μέση ωτίτιδα (λοίμωξη του μέσου ωτός) και η πνευμονία.

4. Είναι τα παιδιά ευάλωτη ομάδα; 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα νοσήματα από πνευμονιόκοκκο αποτελούν σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας διεθνώς, μιας και συνοδεύονται από υψηλή νοσηρότητα και θνητότητα, ενώ αποτελεί κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως σε παιδιά ηλικίας μικρότερης των 5 ετών.

5. Ποια εποχή του χρόνου κινδυνεύουμε περισσότερο από πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις;

Οι συγκεκριμένες λοιμώξεις εκδηλώνονται πιο συχνά κατά το χειμώνα και την αρχή της άνοιξης, χρονικό διάστημα στο οποίο τα αναπνευστικά νοσήματα είναι σε έξαρση.

6. Γιατί τα μικρά παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο;

Γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών εξακολουθεί να αναπτύσσεται τα πρώτα δύο χρόνια τους, καθιστώντας τα πιο ευάλωτα σε μολυσματικές ασθένειες όπως τα πνευμονιοκοκκικά νοσήματα.

7. Πως μπορούμε να το προλάβουμε;

Ο εμβολιασμός αποτελεί τη σημαντικότερη ασπίδα προστασίας για το παιδί. Αρκεί να σκεφτούμε πως πριν από την κυκλοφορία και ευρεία χρήση των πνευμονιοκοκκικών συζευγμένων εμβολίων, το 2000, εκτιμάται ότι είχαν παρουσιαστεί 14,5 εκατομμύρια περιπτώσεις σοβαρών κρουσμάτων από πνευμονιόκοκκο και πάνω από 820.000 θάνατοι σε όλο τον κόσμο σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών (κυρίως σε ανεπτυγμένες χώρες).

8. Τι είναι τα συζευγμένα εμβόλια;

Τα πνευμονιοκοκκικά συζευγμένα εμβόλια προστατεύουν από διάφορους τύπους βακτηρίων του πνευμονιόκοκκου που προκαλούν κάποιες πολύ σοβαρές ασθένειες στα παιδιά.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network