Πως θα μεγαλώσουμε παιδιά που να έχουν ευγένεια και ενσυναίσθηση;

Ευγένεια

Το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, έρχεται να μας υποδείξει με έρευνά του, τα 7 σημεία τα οποία μπορούμε να προσέξουμε, για να αναθρέψουμε ευγενικά παιδιά που να νοιάζονται για το συνάνθρωπό τους.

Στόχος είναι λοιπόν η ενσυναίσθηση στα παιδιά. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με την έρευνα του Χάρβαρντ, σε δείγμα 10.000 νέων, το 80% ενδιαφέρεται για την ευτυχία ή την επίτευξη κατορθωμάτων και μόλις το 20% για την ευγένεια.

1. Γίνε ηθικό πρότυπο και μέντορας για το παιδί σου

Το παράδειγμα που δίνεις καθημερινά στα παιδιά σου, είναι σημαντικό. Η μελέτη ενθαρρύνει την συχνή αυτο-αντανάκλαση για να διασφαλίσεις ότι φέρεσαι με ειλικρίνεια. Διαχειρίζεσαι σωστά το θυμό σου. Είσαι αμερόληπτη κι αντιμετωπίζεις την αμεροληψία κι είσαι εσύ η ίδια ευγενική. Τα παιδιά βλέπουν πως φερόμαστε όταν οδηγούμε ή πως μιλάμε στο σερβιτόρο σε ένα μαγαζί. Κι αν κάποια φορά κάνεις λάθος και φερθείς άσχημα, παραδέξου το λάθος και συζήτησέ το με το παιδί. Μην επιλέξεις να το αποσιωπήσεις.

2. Μάθε στα παιδιά να νοιάζονται και μην φοβάσαι να το λες

Πολλές φορές, θέλουμε τα παιδιά να νοιάζονται. Νοιαζόμαστε εμείς οι ίδιοι για τους άλλους, αλλά δεν το εκφράζουμε προφορικά, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μην το ακούνε. Άλλαξέ το. Αντί να πεις στο παιδί σου, «θέλω να είσαι ευτυχισμένο», τόνισε: «θέλω να είσαι ευγενικό και ευτυχισμένο». Ταυτόχρονα, όταν μιλάς με τους δασκάλους των παιδιών, μην ρωτάς μόνο για τις επιδόσεις στο σχολείο. Ζήτα να μάθεις αν το παιδί είναι ευγενικό, αν φέρεται σωστά στους συμμαθητές του.

3. Μάθε στα παιδιά να δείχνουν ενδιαφέρον για κάθε οντότητα στον πλανήτη

Πολλές φορές μαθαίνουμε στα παιδιά μας να νοιάζονται και να δείχνουν ενδιαφέρον μόνο για τα άτομα του άμεσου περιβάλλοντος. Φυσικά και θέλουμε τα παιδιά να είναι ευγενικά στους παππούδες ή τους συμμαθητές. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει τα παιδιά να δείχνουν ευγένεια στα παιδιά όλου του κόσμου, στα ζώα. Ακόμα και στο ίδιο το περιβάλλον.

4. Προώθησε την ικανότητα των παιδιών να είναι ηθικοί στοχαστές και θετικοί δημιουργοί αλλαγών στις κοινότητές τους.

Βλέπεις πως το παιδί σου έχει πάθος για κάτι; Βοήθησέ το να διοχετεύσει το πάθος αυτό στην κοινότητα. Αν πάλι, το παιδί μπλέκεται σε ηθικά ζητήματα, βοήθησέ το να στοχαστεί και να πάρει τις σωστές αποφάσεις. Για παράδειγμα:
– Να καλέσω το νέο παιδί που ήρθε στη γειτονιά στα γενέθλιά μου, ακόμα κι αν δεν το συμπαθεί ο καλύτερός μου φίλος;

Διαβάστε τη συνέχεια στο shape.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network