Τα οφέλη που προσφέρει στα παιδιά η ενασχόληση με δραστηριότητες STEM

STEM

Στο πρόσφατο ταξίδι μου στην Αθήνα συνειδητοποίησα ότι σε κάθε γειτονιά ξεπηδούν νέοι χώροι μάθησης για παιδιά με σχέση τις φυσικές επιστήμες και την τεχνολογία και κυρίως την ρομποτική. Δεν είναι φυσικά να απορεί κανείς γιατί. Υπάρχουν παντού έρευνες στο διαδίκτυο αλλά και σχετικά βιβλία ότι η τεχνολογία θα αλλάξει πολλά στον τρόπο που εργαζόμαστε στο μέλλον και πολλές δουλειές που σήμερα γίνονται από ανθρώπους θα γίνονται στο μέλλον από ρομπότ.

Ήδη τα πρώτα δείγματα φαίνονται με μεγάλες πολυεθνικές, βλέπε Μακντόλντς να έχουν αντικαταστήσει με μηχανήματα τους υπαλλήλους έτσι ώστε όταν θέλεις να δώσεις παραγγελία να την δίνεις μέσω μηχανήματος και όχι στον υπάλληλο.

Είναι όμως η ενασχόληση με τις φυσικές επιστήμες και την τεχνολογία αναγκαία μόνο για την επαγγελματική αποκατάσταση ή προσφέρει και άλλα οφέλη στα παιδιά;

Σαν γονείς σίγουρα όλοι σκεφτόμαστε πώς θα δώσουμε στα παιδιά μας τα καλύτερα εφόδια για το μέλλον.

Πολλοί γονείς κάνουν φυσικά το λάθος να στέλνουν τα παιδιά τους σε πλήθος δραστηριοτήτων που δε συνάδουν με τα ταλέντα ή με τις προτιμήσεις των παιδιών. Τα κίνητρα των γονέων δεν είναι άσχημα σε καμία περίπτωση. Για να ανακαλύψεις τα ταλέντα σου και αυτό που σου αρέσει, θα πρέπει πρώτα να δοκιμάσεις. Ο γονέας θα πρέπει πάντως να σεβαστεί την απόφαση του παιδιού να μη συνεχίσει μία δραστηριότητα αν το παιδί δεν το επιθυμεί.

Ας συζητήσουμε τώρα λίγο τα περί ενασχόλης με STEM – Science, Technology, Engineering and Math.

Όταν ένα παιδάκι αρχίζει να περπατάει κάνει κάτι που από τη φύση του είναι φτιαγμένο να κάνει. Περιεργάζεται τον κόσμο γύρω του, ανοίγει τα ντουλάπια της κουζίνας, πιάνει καθετί που θα δει, θα το βάλει στο στόμα του, θα σκαρφαλώσει, θα ακούσει ήχους κλπ κλπ. Αυτό μας δείχνει κάτι πολύ σημαντικό : ότι οι άνθρωποι γεννιόμαστε με μία περιέργεια να μάθουμε για τον κόσμο γύρω μας.

Αυτή ακριβώς την περιέργεια έρχονται να τονώσουν, να διατηρήσουν και γιατί όχι να την οδηγήσουν σε ενασχόληση με τις φυσικές επιστήμες κλπ οι δραστηριότητες STEM.

Όχι βέβαια με σκοπό να γίνουμε όλοι πυρηνικοί επιστήμονες ή αστροναύτες. Να μάθουμε, όμως, τα εξής βασικά τα οποία θα μας βοηθήσουν στην πορεία της ζωής μας σε όλους τους τομείς:

1. Να σκεφτόμαστε μέσα από την παρατήρηση και τον πειραματισμό.

2. Να σκεφτόμαστε λογικά.

3. Να μάθουμε ότι γίνονται λάθη, (ένα πείραμα μπορεί να αποτύχει) αλλά τα λάθη είναι ακριβώς αυτά που θα μας βοηθήσουν να μάθουμε, να διορθώσουμε και να αποδεχτούμε ότι η αποτυχία δεν είναι αποτυχία αλλά η αρχή για κάτι καινούριο.

4. Να καταλάβουμε γιατί είναι σημαντικό να αγαπάμε και να φροντίζουμε το περιβάλλον

5. Να μάθουμε ότι με τα χεριά μας μπορούμε να φτιάξουμε κάτι χρήσιμο

6. Να μην έχουμε φόβο όταν στο σχολείο θα ξεκινήσουμε φυσική και χημεία γιατί θα έχουμε ήδη κάνει πειράματα πολλά μέσω του δημιουργικού παιχνιδιού κλπ.

7. Να δούμε την ομορφιά των μαθηματικών, των αριθμών εκτός κλασσικής τάξης σχολείου και διαγωνίσματος.

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πολλά ακόμα οφέλη.

Πότε ξεκινάει ένα παιδάκι την ενασχόληση;

Όσο και αν φαίνεται παράξενο η πρώτη επαφή με την επιστήμη, αρχίζει πολύ νωρίς χωρίς να καταβάλουν οι γονείς χρήματα και ιδιαίτερη προσπάθεια. Αρκεί να φέρνουν το παιδάκι σε επαφή με εμπειρίες… το χεράκι ενός μικρού παιδού μεσα σε χώμα, λάσπη, πετρούλες του δίνει την πρώτη γνώση για τη διαφορετικότητα των υλικών, σύνθεση, άρωμα κλπ.

Γύρω στα 4-5 το παιδάκι μπορεί να κάνει απλά πειράματα φυσικής με εύκολα υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι μας. Υπάρχουν πολλά βίντεο στο ίντερνετ με πολύ εύκολα πειράματα που θα ξετρελάνουν τα παιδιά και θα ενισχύσουν την περιέργειά τους και τη διάθεση τους για μάθηση.

Η ρομποτική μπορεί να ξεκινήσει επίσης γύρω στα 5 με τα αγαπημένα μας LEGO.

Κι επειδή το να τα αγοράζουμε μπορεί να μας έρχεται λιγάκι ακριβό, ψάξτε να βρείτε μεταχειρισμένα ή πηγαίνετε με το παιδάκι σας στα εργαστήρια STEM.

Κάποια γίνονται δωρεάν και κάποια με όχι πολύ μεγάλο κόστος.

Ένα κλασικός και όμορφος τρόπος είναι επίσης:

  • η επίσκεψη σε μουσεία φυσικής ιστορίας,
  • συμμετοχή σε ομάδες δημιουργικού παιχνιδιού, και
  • σε μουσεία φυσικής (αν δεν κάνω λάθος σαν το Planet Physics κάπου στα Βριλήσσια).

Στην αναζήτησή μου για χώρους όπου προάγουν τέτοιες δραστηριότητες βρήκα πάρα πολλούς στην Αθήνα. Αν θέλετε μπορώ να τους παραθέσω σε επόμενο κειμενάκι.

Καλή συνέχεια στο να ανακαλύψετε τη ζωή ξανά παρέα με τους μικρούς σας εξερευνητές!

Γράφει η Έλφη Κουφογιώργου

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network