Το πιο πολύτιμο δώρο μετά τον θηλασμό

μετά τον θηλασμό

Ξυπνάω λίγο πριν σηκωθεί ο μικρός μου. Στη κουζίνα φτιάχνω ένα γρήγορο καφέ και ετοιμάζω το πρωινό τραπέζι. Όταν ο Χρήστος ξυπνήσει, του δίνω μια σύντομη αγκαλίτσα κι έπειτα λέει καλημέρα στα αυτοκινητάκια του. Όταν τον τοποθετήσω στο καρεκλάκι του, μπροστά του βρίσκονται: φέτες ψωμιού, ζεστές από την φρυγανιέρα · βούτυρο, μαρμελάδα και μέλι · μαλακό τυράκι και σαλάμι · κορν φλέικς με γάλα · πολλές φορές, ένα αυγό βραστό, συχνά φρυγανιές, άλλοτε τυροπιτάκια, κρουασάν ή κέικ · φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού και τουλάχιστον 15 λεπτά διαθέσιμου χρόνου από μέρους μας. Ο Χρήστος ζητάει ό,τι θέλει, χωρίς να στυλώνουμε τα μάτια μας επάνω του. Όταν επιθυμήσει να πάει στα παιχνίδια του, κατεβαίνει αμέσως, ανεξάρτητα από το πόσο έχει φάει.

Αν κάποιο πρωί δεν τηρήσουμε αυτή τη διαδικασία, ο ίδιος την αποζητά.

Συζήτηση

Αν ρωτήσει κανείς τους περισσότερους γονείς παιδιών προσχολικής ηλικίας «τρώει πρωινό ο μικρός σας;», θα απαντήσουν: «ΝΑΙ, πάντα πίνει το γάλα του».

Πρόκειται για πρωταρχικής σημασίας σφάλμα. Το γάλα, αυτή η πολύτιμη, αλλά όχι και στην υπερβολή της,  σταθερά που αντικαθιστά το πρωινό στη διατροφή του νηπίου, δεν μαθαίνει στο παιδί τίποτα. Δεν είναι αρκετό από μόνο του. Μόνο σε συνδυασμό με κορν φλέικς ή στο τέλος του γεύματος. Αν θέλετε να εμφυσήσετε στο βλαστάρι σας μια και μόνο σωστή διατροφική συνήθεια, τότε κάντε το να αγαπήσει το πρωινό. Αποτελεί το σημαντικότερο γεύμα για κάθε ηλικία, πόσο μάλλον για έναν εύθραυστο, αναπτυσσόμενο οργανισμό όπως αυτός του μικρού σας, ο οποίος θα ξοδέψει πολλή ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας και θα καταπιαστεί με χίλια δυο πράγματα έως το μεσημέρι. Η έλλειψη χρόνου στο σύγχρονο τρόπο ζωής αποτελεί πλασματική δικαιολογία. Μπορείτε πάντα να βρείτε χρόνο για πράγματα που τοποθετείτε στην κορυφή της λίστας των προτεραιοτήτων σας.  Και το πλήρες, γεμάτο ποικιλία και χωρίς βιασύνη πρωινό του παιδιού σας πρέπει να περιλαμβάνεται σε αυτή την κορυφή.

Συμπέρασμα

Θεωρήστε τον εαυτό σας επιτυχημένο γονέα αν συνηθίσετε το μικρό σας να ξεκινά την κάθε του μέρα προσμένοντας με χαρά να αντικρίσει ένα τραπέζι σαν αυτό του πρωινού μπουφέ ξενοδοχείου.

Πηγές : Προικισμένα μωρά, εμπνευσμένοι γονείς. Για μια άλλη προσχολική διατροφή. Στέλιος Παπαβέντσης. Εκδόσεις Πατάκη

Δείτε επίσης:

Τι να φάει το παιδί το μεσημέρι; 15 ωραίες ιδέες για μεσημεριανό

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network