Μερικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε αν μεγαλώνετε ένα παιδί με βαρηκοΐα

παιδί με βαρηκοΐα

Είναι γεγονός ότι ένα παιδί με βαρηκοΐα τραβάει την προσοχή όχι μόνο προς το ίδιο, αλλά και προς τους γονείς του και κατά συνέπεια επηρεάζει την οικογένεια στο σύνολό της. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό η οικογένεια να αντιμετωπίσει την πάθηση ενωμένη, ενώ είναι αρκετά αυτά που πρέπει να προσέξουν οι γονείς στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τη βαρηκοΐα του παιδιού.

Πολλοί γονείς ανησυχούν και φοβούνται ότι το παιδί τους δε θα έχει τις ίδιες ευκαιρίες στη ζωή. Οι ανησυχίες αυτές είναι φυσιολογικές, αφού όλοι θέλουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας. Ισχύει ότι ακόμη και με τα ακουστικά βαρηκοΐας το παιδί σας θα έχει δυσκολίες, στις οποίες θα πρέπει να προσαρμοστεί όλη η οικογένεια, όμως τα σημερινά ακουστικά είναι τόσο εξελιγμένα που μπορούν να βοηθήσουν μέχρι και παιδιά με πολύ μεγάλη απώλεια ακοής.

Για εσάς ως γονιό, ακόμη και η σειρά που γεννήθηκαν τα παιδιά σας θα παίξει ρόλο στις προσδοκίες που έχετε από αυτά. Αν όμως για παράδειγμα το βαρήκοο παιδί σας έχει ένα μικρότερο αδερφάκι, είναι σημαντικό να παραμείνει στα μάτια σας το μεγάλο παιδί και να μη δοθεί ο ρόλος του υπεύθυνου στο μικρότερο απλά και μόνο επειδή ακούει καλύτερα.

Η υγιής ανάπτυξη των δεξιοτήτων και των κοινωνικών μας ικανοτήτων βασίζεται στην εμπειρία όχι μόνο επιτυχιών αλλά και αποτυχιών στη ζωή μας, όπως επίσης και στην στήριξη που λαμβάνουμε για να μάθουμε από αυτές.

Πολλοί γονείς βαρήκοων παιδιών δυσκολεύονται να διατηρήσουν μια ισορροπία μεταξύ της προστατευτικότητας και προσδοκιών. Τα παιδιά όμως πρέπει να εξελιχθούν σε δυνατούς, ανεξάρτητους, αυτόνομους ενήλικες, παρά τη βαρηκοΐα τους.

Κάθε παιδί θέλει να είναι φυσιολογικό και να ταιριάζει με τα υπόλοιπα, με οποιοδήποτε κόστος.

Έτσι πολλά παιδάκια καταλήγουν να βγάζουν τα ακουστικά τους και να προσποιούνται ότι ακούν αρκετά καλά χωρίς αυτά. Τα ακουστικά όμως είναι πολύ σημαντικά βοηθήματα όχι μόνο για να ακούν καλύτερα αλλά και για να μιλάνε καλύτερα.

Ως γονείς δυστυχώς δεν μπορούμε να προστατέψουμε τα παιδιά μας απ’ όλες τις καταστάσεις που μπορούν να τα πληγώσουν, μπορούμε όμως να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματά τους και να προσπαθήσουμε να τα προετοιμάσουμε για να διαχειριστούν τέτοιες καταστάσεις.

  • Βοηθήστε τα να μάθουν να υποστηρίζουν τις ακουστικές τους ανάγκες και πως μπορούν να καλύψουν τα κενά στην επικοινωνία.
  • Κάντε πρόβες για απαντήσεις που θα μπορούσε να δώσει το παιδί σας στην ερώτηση «τι είναι αυτό στα αυτιά σου».
  • Καλέστε τους φίλους του στο σπίτι και απαντήστε στις ερωτήσεις τους με υπομονή ώστε να κατανοήσουν και να δεχθούν τα ακουστικά βαρηκοΐας του παιδιού σας ως ένα απλό αξεσουάρ.
  • Φέρτε το παιδί σας σε επαφή με άλλα βαρήκοα παιδιά, ώστε να αισθανθεί «φυσιολογικό» και ανταλλάζοντας ιστορίες μαζί τους να εμψυχωθεί.
  • Εμπλέξτε τα στη διαδικασία εφαρμογής των ακουστικών τους και την ευθύνη τους σχετικά με τη βαρηκοΐα τους, καθώς είναι ένας παράγοντας κλειδί ώστε να έχουν το κίνητρο να φοράνε τα ακουστικά βαρηκοΐας τους.

Προσοχή όμως θα πρέπει να δοθεί και στα υπόλοιπα παιδιά της οικογένειας.

  • Μην αφήνετε τα αδέρφια έξω από τη συζήτηση. Είναι σημαντικό να τα ενημερώνετε κι εκείνα και να τα βοηθήσετε να διαχειρίζονται τις αντίστοιχες ερωτήσεις όπως «τι είναι αυτό που φοράει ο αδερφός/ η αδερφή σου;».
  • Ακόμη κι αν σας είναι πιο εύκολο να συνεννοηθείτε για δουλειές του σπιτιού με το παιδί σας που ακούει καλύτερα, καλό θα ήταν να διατηρείτε τις ισορροπίες και να μοιράζετε τις αρμοδιότητες ανάμεσα στα παιδιά με βάση τι αναλογεί στην ηλικία τους και όχι στην ακοή τους.
  • Μην μετατρέψετε τα παιδιά σας που ακούν καλύτερα σε διερμηνείς. Μη φωνάζετε δηλαδή εκείνα για φαγητό, περιμένοντας να ενημερώσουν με τη σειρά τους το βαρήκοο αδερφάκι τους.

Τέλος, είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε στον παππού με τη γιαγιά πως η δική τους απώλεια ακοής σχετίζεται με την ηλικία τους και δεν είναι ίδια με αυτή του παιδιού. Θα ήταν καλό λοιπόν να αποφεύγονται οι συγκρίσεις μεταξύ τους, είτε είναι αρνητικές είτε θετικές.

Στα κέντρα ακοής akouson, θα βρείτε τη συμβουλευτική υποστήριξη που χρειάζεστε για την αντιμετώπιση της παιδικής βαρηκοΐας και των σύγχρονων λύσεων που υπάρχουν. Καλέστε για μία δωρεάν συνάντηση σε ένα από τα κέντρα της εταιρίας σε Σύνταγμα, Περιστέρι, Μοσχάτο ή Σαλαμίνα και κάντε το πρώτο βήμα για την καλύτερη ακοή του παιδιού σας.

INFO: Στοιχεία επικοινωνίας κεντρικού καταστήματος της akouson: Διεύθυνση: Ακαδημίας 34, Αθήνα | Τηλ: 211 10.54.444 | Email: info@akouson.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network