Μηνιγγίτιδα: Τα συμπτώματα, η μετάδοση και πότε πρέπει να γίνει το εμβόλιο

Μηνιγγίτιδα: Τα συμπτώματα, η μετάδοση και πότε πρέπει να γίνει το εμβόλιο

Ο καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος ενημερώνει για τα συμπτώματα και τις πιθανές σοβαρές επιπλοκές της μηνιγγίτιδας και πότε πρέπει να γίνει το εμβόλιο.

Η μηνιγγίτιδα είνια η μόλυνση των μηνίγγων (μεμβρανών που καλύπτουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό) και του εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Μπορεί να είναι ιογενής ή βακτηριακή («συνήθεις ένοχοι» ο μηνιγγιτιδόκοκκος, ο πνευμονιόκοκκος και ο αιμόφιλος της ινφλουέντζας). Η ιογενής αυτοϊάται και δε χρειάζεται ειδική θεραπεία, ενώ στη μικροβιακή χρειάζεται άμεσα χορήγηση αντιβίωσης.

O μηνιγγιτιδόκοκκος, ο πνευμονιόκοκκος και ο αιμόφιλος ινφλουέντζας τύπου Β προκαλούν πάνω από το 75% όλων των κρουσμάτων βακτηριακής μηνιγγίτιδας και είναι υπεύθυνοι για το 90% της βακτηριακής μηνιγγίτιδας στα παιδιά, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Ομάδες του μηνιγγιτιδόκοκκου

Ο μηνιγγιτιδόκοκκος διακρίνεται σε 13 οροομάδες από τις οποίες οι A, B, C, Y και W-135 είναι υπεύθυνες για την πλειοψηφία των περιπτώσεων διεισδυτικής νόσου.

  • Οι οροομάδες A, B, C προκαλούν το 90% των περιπτώσεων.
  • Η οροομάδα C ευθύνεται για κεραυνοβόλες, αιφνίδιες μορφές μηνιγγίτιδας.
  • Στην Ευρώπη επικρατούν οι οροομάδες B και C ενώ στην Αφρική και την Ασία η οροομάδα Α.
  • Σύμφωνα με δεδομένα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. στην Ελλάδα επικρατεί η οροομάδα Β.

Συμπτώματα της μηνιγγίτιδας

Υψηλός πυρετός, υπνηλία, πονοκέφαλος, εμετός και ευερεθιστότητα είναι τα πιο συχνά συμπτώματα. Χαρακτηριστικά της μηνιγγιτιδικοκκικής μηνιγγίτιδας είναι το αιμορραγικό εξάνθημα και η δυσκαμψία του αυχένα.

Πιθανές επιπλοκές

Η μηνιγγίτιδα είναι μια σοβαρή νόσος που μπορεί να παρουσιάσει οξείες και απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Πώς μεταδίδεται

Στις μικροβιακές μηνιγγίτιδες το μικρόβιο συνήθως βρίσκεται προηγουμένως σε κάποιο άλλο σημείο του οργανισμού. Στην ιογενή μηνιγγίτιδα, ο ιός μεταδίδεται από το αναπνευστικό ή από το γαστρεντερικό σύστημα.

Το εμβόλιο

Σύμφωνα με στοιχεία από το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας, σήμερα κυκλοφορούν τρία εμβόλια για τη μηνιγγίτιδα. Το εμβόλιο για την C ομάδα που χορηγείται σε παιδιά άνω του έτους και το μεταγενέστερο τετραδύναμο για τις οροομάδες A, C, W, Y που χορηγείται σε παιδιά από 11 ετών και άνω, είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Από το 2014 κυκλοφορεί εμβόλιο για την οροομάδα Β, ωστόσο δεν έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα των υποχρεωτικών –και δωρεάν– εμβολιασμών.

Συνεργάστηκε ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας.

shape.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network