Νευρική ανορεξία – πώς μπορείς να προστατέψεις το παιδί σου

Νευρική ανορεξία - πώς μπορείς να προστατέψεις το παιδί σου

Η ανορεξία είναι μια πολύ σοβαρή ψυχική διαταραχή και δυστυχώς, είναι πολύ λίγες οι φορές που δεν θα οδηγήσει στον θάνατο, καθώς πρόκειται για την ψυχική διαταραχή με την μεγαλύτερη θνησιμότητα.

Η δυσκολία είναι ότι το άτομο παίρνει ατομική επιβράβευση όσο καταφέρνει να ελέγχει το βάρος του και παράλληλα απομακρύνει το ενδεχόμενο να βάλει κιλά (κάτι που το φοβίζει πολύ) και επίσης, απομακρύνει τη δυνατότητα να ασχοληθεί με τα πραγματικά του προβλήματα. Έτσι, έχει πολλά «κρυφά» οφέλη. Αρνητικά μεν, αλλά οφέλη.

Έτσι, η αντιμετώπιση της διαταραχής, δεν βασίζεται μόνο σε ψυχοθεραπευτικές τεχνικές, αλλά και στη σχέση που θα αναπτύξει το άτομο με τον θεραπευτή, αλλά και στο περιβάλλον που στηρίζει τον ασθενή.

Η ανορεξία, είτε θα εμφανιστεί πριν τα είκοσι, ή μετά τα 30. Τα άτομα με ανορεξία, συνδέουν το αδύνατο σώμα με την επιτυχία και το αντίθετο. Έτσι, αναπτύσσουν μια ιδέα ότι όσο καταφέρνουν να είναι αδύνατα είναι και επιτυχημένα. Επίσης, τα άτομα αυτά χαρακτηρίζονται από τελειομανία, και ανάγκη ελέγχου των καταστάσεων. Έτσι, όσο μένουν αδύνατα ελέγχουν το βάρος τους και καταφέρνουν να τηρούν τα όρια που έχουν βάλει στον εαυτό τους. Άρα, βιώνουν «πολλαπλές επιτυχίες». Με αυτό τον τρόπο νιώθουν ασφαλή.

Οι περίοδοι που μπορεί να είναι κρίσιμες είναι εκείνες όπου τα άτομα αυτά έχουν  να εξεταστούν ή δοκιμαστούν σε κάτι.

Γενικά, χαρακτηρίζονται από χαμηλή αυτοεκτίμηση, από τελειομανία και ανάγκη ελέγχου και από διαστρεβλωμένη εικόνα του σώματός τους. Ωστόσο, δεν παρουσιάζουν όλα τα άτομα με τα παραπάνω χαρακτηριστικά νευρική ανορεξία. Έρευνες δείχνουν ότι ρόλο παίζει και η κληρονομικότητα, το οικογενειακό περιβάλλον και κοινωνικοί παράγοντες που ενθαρρύνουν τα νέα κορίτσια να είναι πολύ αδύνατα.

Ας δούμε λοιπόν, τι μπορούμε να κάνουμε και τι να μην κάνουμε εμείς οι γονείς, ώστε να αποτρέψουμε την εμφάνιση της νευρικής ανορεξίας.

Στις οικογένειες των ατόμων με νευρική ανορεξία υπάρχει συνήθως :

  1. Ακαμψία
  2. Υπερπροστατευτικότητα
  3. Αλκοολισμός ή έντονη χρήση αλκοόλ

Διαβάστε τη συνέχεια στο Missbloom.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network