Τι να τρώει το παιδί για γερό ανοσοποιητικό; Η διατροφολόγος δίνει τη λίστα για να γλιτώσει τις ιώσεις!

γερό ανοσοποιητικό

Για να περάσεις φέτος έναν ήρεμο χειμώνα χωρίς ιώσεις εμπλούτισε το πιάτο του μικρού σου σύμφωνα με τις οδηγίες της διαιτολόγου μας!

Ευχαριστούμε πολύ την Κλινική Διαιτολόγο- Διατροφολόγο, Δήμητρα Γλυνού.

Tο ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι ένα πολύπλοκο, αμυντικό σύστημα το οποίο μας προστατεύει από τα βακτήρια, τους ιούς και άλλους μικροοργανισμούς που προκαλούν ασθένειες. Οι διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, έτσι οι επιλογές των τροφών παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη ασθενειών.

Για τα παιδιά οι πιθανότητες να νοσήσουν είναι περισσότερες από τους ενήλικες, καθώς είναι εκτεθειμένα σε χώρους με πολλά μικρόβια. Γι’αυτόν το λόγο η ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους συστήματος είναι ακόμα πιο σημαντική και υπάρχουν κάποιοι διαιτολογικοί παράγοντες που θα βοηθήσουν..

1. Φρόντισε να τρώει αρκετά, αλλά όχι πάρα πολύ

Η ενεργειακή πρόσληψη φαίνεται να έχει σημαντική επίδραση στην ανοσοποιητική δραστηριότητα. Η επαρκής κάλυψη θερμίδων στα παιδιά βοηθάει στη σωστή λειτουργία του οργανισμού και τους δίνει ενέργεια για να καλύψουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Παρ’ολα αυτά δώσε προσοχή στην υπερβολική πρόσληψη θερμίδων καθώς μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Η παχυσαρκία συνδέεται με αυξημένο ποσοστό μολυσματικών ασθενειών.

2. Δώσε του σωστό πρωινό

Το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, ειδικά για τα παιδιά. Μπορεί να αποτελείται από κάποιο γαλακτοκομικό προϊόν, όπως γάλα ή γιαούρτι τα οποία είναι πλούσια σε πρωτεϊνη, ασβέστιο και λιποδιαλυτές βιταμίνες και προστατεύουν το πεπτικό από λοιμώξεις, σε συνδυασμό με δημητριακά, τα οποία παρέχουν στον οργανισμό απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα (προτίμησε τα ολικής αλέσεως).

3. Φρούτα τρώει;

Η κατανάλωση φρούτων βοηθά ιδιαίτερα την ενίσχυση του ανοσοποιητικούσυστήματος καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες και καροτενοειδή. Φρουτοχυμοί απο εσπεριδοειδή, όπως πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ και ακτινίδιο περιέχουν μεγάλη ποσότητα απο βιταμίνη  C που έχει αντιοξειδωτική δράση και βοηθά στην άμυνα του οργανισμού.

4. Από λαχανικά;

Η κατανάλωση λαχανικών και ιδιαίτερα των πράσινων λαχανικώνπαρέχουν στον οργανισμό φολικό οξύ, βιταμίνη Κ και ασβέστιο, έτσι η κατανάλωση τους είναι απαραίτητη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

5. Μαμά, τι τρώμε;

Το μεσημεριανό των παιδιών θα πρέπει να αποτελείται απο κρέας, ψάρι, ή όσπρια, τα οποία είναι βασικές πηγές πρωτεϊνών και εμπλέκονται στη δράση του ανοσοποιητικού. Η κατανάλωση οσπρίων μαζί με αμυλούχες τροφές όπως ρύζι ή πατάτα βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση της πρωτεϊνης. Το κόκκινο κρέας είναι εξαιρετική πηγή αιμικού σιδήρου, αλλά η κατανάλωση θα πρέπει να περιορίζεται στις 1 ή 2 φορες την εβδομάδα λόγω κορεσμένου λίπους.

Διαβάστε τη συνέχεια στο shape.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network