Αν το παιδί σας θέλει να κοιμηθεί πιο αργά, η επιστήμη λέει, αφήστε το

Ώρα για ύπνο

Τίποτα δεν μπορεί να ξεπεράσει την γκρίνια που ξεκινά μόλις χτυπήσει το ξυπνητήρι στις 07:00 σε ένα σπίτι γεμάτο παιδιά. Στοιχηματίζουμε ότι όλα τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 2-10 ουρλιάζουν στην απλή και μόνο αναφορά της φράσης: Ώρα για ύπνο! και ξεκινούν έναν, ακόμα, πόλεμο νεύρων κατά των γονιών τους.

Τι θα λέγατε, όμως, αν κάποιος σας έλεγε ότι το ν’αναγκάζετε τα παιδιά σας να πάνε για ύπνο, απλά, δεν αξίζει; Αυτό είναι το συμπέρασμα του πρόσφατου κεφαλαίου του 538 απ’τη σειρά “Επιστημονικές ερωτήσεις από ένα νήπιο” όπως αναφέρει το The Science of Us.

Η 5χρονη Kayla μια μέρα ρώτησε:

– Γιατί είναι ώρα για ύπνο, αφού ακόμα έχει φως έξω;
Κι η Maggie Koerth-Baker, επιστημονική συγγραφέας, παραδέχθηκε ότι η ώρα για ύπνο δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια κοινωνική κατασκευή.

Και συνεχίζει: 

Η έρευνα για τα Αμερικανόπουλα υποδηλώνει ότι η «αντίσταση κατά της κατάκλισης»- αυτή η πάλη εναντίον των καταπιεστικών δυνάμεων του φωτός μέσω των ξεσπασμάτων θυμού – είναι συνηθισμένη κι αυξάνεται, καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν.

Τα παιδιά χρειάζονται ύπνο και γενικά κοιμούνται περισσότερο από τους ενήλικες. Κι όσο πιο μικρά τόσο περισσότερο.

Αλλά υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία για το τί είναι υγιές.

Για παράδειγμα, ένα μικρό παιδί μπορεί να χρειαστεί 9-16 ώρες ύπνου την ημέρα, σύμφωνα με το National Sleep Foundation.

Ο Oskar Jenni, ερευνητής στο Κέντρο Ανάπτυξης Παιδιών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Παίδων της Ζυρίχης στην Ελβετία προσθέτει:

Αυτό που καθιστά τον ύπνο φυσιολογικό και υγιές διαφέρει από παιδί σε παιδί. Κι είναι ακόμα πιο μεταβαλλόμενο σε σχέση με τους ενήλικες.
Και συχνά, συγκρούεται με το γεγονός ότι οι ώρες του ύπνου είναι κοινωνικοπολιτικές αποφάσεις που βασίζονται, τουλάχιστον εν μέρει, στις προσδοκίες των γονιών για το πόσο θα πρέπει να κοιμούνται τα παιδιά.

Έτσι, αν το παιδί σας αντιστέκεται, όταν είναι ώρα για ύπνο, μπορεί, απλά, να μην είναι κουρασμένο. Και, προφανώς, δεν θέλει να ξαπλώσει στο κρεβάτι με ανοιχτά μάτια για ώρες.

Ελεύθερη απόδοση κι επιμέλεια: Έλενα Θάνου

Διαβάστε επίσης:

Η λάθος αντίληψη ότι «καλό» μωρό είναι αυτό που δεν ξυπνά μέσα στη νύχτα

5 όμορφα πράγματα που μπορείτε να πείτε στο παιδί σας πριν κοιμηθεί

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network