Παιδιά και ενήλικες εμβολιαστείτε άμεσα. H ιλαρά καλπάζει!

Ιλαρά

Στο Παιδιατρικό νοσοκομείο της Πάτρας καταγγέλλουν κάποιοι γονείς ότι πριν από λίγες μέρες βρέθηκαν στα επείγοντα με το 11 μηνών παιδάκι τους λόγω ωτίτιδας και ότι εξετάσθηκαν σε χώρο που είχε εξετασθεί και παιδάκι που έπασχε από ιλαρά. Λίγες ημέρες μετά παρουσίασε ιλαρά το μωρό 11 μηνών, αλλά και η μητέρα του μωρού καθώς, όπως λένε και οι γονείς, και άλλα παιδιά που βρέθηκαν στον ίδιο χώρο με το πάσχον παιδί. Τα παιδιά αυτά νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών.

Θα ξεπεράσω τη νομική βάση της καταγγελίας, γιατί δεν έχω τις γνώσεις να την εξετάσω, ούτε καν τη γνώση για το αληθές της καταγγελίας και θα μιλήσω επί της επιστημονικής ουσίας που τόσες φορές έχω θίξει.

Ακριβώς αυτό το περιστατικό ως παράδειγμα έχω χρησιμοποιήσει στο παρελθόν για να κάνω κατανοητή τη σημασία αυτού που λέμε ανοσία αγέλης.

Η ιλαρά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική νόσος.

Δεν κάνει διακρίσεις. Και δεν αφήνει κενά και έλεος. Όποιος στον πληθυσμό είναι επίνοσος και βρεθεί στο διάβα της είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα νοσήσει.

Η ιλαρά επίσης μεταδίδεται και μέρες πριν την εμφάνιση του εξανθήματος.

Ένας ασθενής, λοιπόν, με πολύ ήπια συμπτώματα, όπως ένα “λαιμό που πονάει” μπορεί να βρεθεί στον ίδιο χώρο με εσάς και να σας μεταδώσει τη νόσο.

Επίσης, είναι και κάτι άλλο μαθηματικά βέβαιο. Ότι σε κάθε 1000 κρούσματα ιλαράς τα 2 θα καταλήξουν.

Η επιδημία στη χώρα δεν έχει κοπάσει καθόλου.

Μου έλεγε μητέρα ασθενούς μου που βρέθηκε στα επείγοντα μεγάλου νοσοκομείου λίγες ημέρες πριν, πως όλα τα διπλανά δωμάτια των επειγόντων ήταν ασθενείς με ιλαρά, όχι τσιγγάνοι.

Ήδη στα 1500 περίπου επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς μετράμε 3 νεκρούς. Όσο το ρολόι γράφει κρούσματα θα προστίθενται νεκροί. Είναι μαθηματικά και βιολογικά βέβαιο.

Πριν από 100 χρόνια τα μισά μας παιδιά πέθαιναν από παιδικές ασθένειες.

Επειδή ξεχάσαμε εμείς δεν σημαίνει πως θα ξεχάσει η ιλαρά.

Η ιλαρά σπέρνει νεκρούς εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Δεν θα μας λυπηθεί τώρα. Και δεν λυπάται πιο πολύ τις ευπαθείς ομάδες τις κοινωνίας μας. Μην ξεχνάμε ότι το πρώτο θύμα ήταν 11 μηνών, όπως το βρέφος που νόσησε πρόσφατα. Βρέφη που δεν πρόλαβαν καν να εμβολιαστούν.

Η πολιτεία είναι σαφές πως δεν μπορεί να προστατεύσει τα παιδιά σας. Εδώ άφησε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό να ψάχνουν μόνοι τους τα εμβόλια της ιλαράς, εν μέσω ελλείψεων.

Και γι’ αυτό τονίζω πάντα πως η μη συμμόρφωση με το εμβολιαστικό πρόγραμμα, ουσιαστικά αποτελεί επικίνδυνη και αντικοινωνική συμπεριφορά. Εκθέτει το παιδί σου και τους δίπλα σε θανάσιμο κίνδυνο. Είναι σαν να παραβιάζει κανείς, συνεχώς, τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας σκορπώντας γύρω του την πιθανότητα θανάτου. 

Κι αυτό δεν μπορεί να είναι ανεκτό σε ευνομούμενες κοινωνίες.

Παιδιά και ενήλικες εμβολιαστείτε άμεσα.

Γιατί η ιλαρά καλπάζει και το ρολόι γράφει.

Κρούσματα και θανάτους.

Αντώνης Δαρζέντας, Παιδίατρος

Διαβάστε ακόμα:

Όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε για τον ιό της ιλαράς και τον εμβολιασμό

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network