Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης και ποια παιδιά πρέπει να κάνουν το εμβόλιο

συμπτώματα της γρίπης

Ο καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος μας ενημερώνει για τη γρίπη, τα συμπτώματα και τις πιθανές επιπλοκές της καθώς και για το ποια παιδιά πρέπει να κάνουν το εμβόλιο.

Συνεργάστηκε ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης. Η γρίπη είναι μια ιογενής νόσος που μεταδίδεται πολύ εύκολα. Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της γρίπης μοιάζουν με εκείνα του απλού κρυολογήματος, όπως πονόλαιμος, πονοκέφαλος, βήχας, πόνος στα κόκαλα, υψηλός πυρετός, λήθαργος. Αυτό που τα διαχωρίζει είναι πως ξεκινούν απότομα και ο ασθενής νιώθει καταβεβλημένος.

Πιθανές επιπλοκές

Στο αναπνευστικό σύστημα, όπως πνευμονία και βρογχίτιδα.

Διάρκεια

Έως 10 ημέρες.

Πώς μεταδίδεται

Ο βασικός τρόπος μετάδοσης της γρίπης γίνεται μέσω σταγονιδίων.

Χρήσιμη πληροφορία

Κάθε χρόνο δημιουργούνται νέα εμβόλια με τα στελέχη του ιού που θεωρείται πως θα επικρατήσουν.

Το εμβόλιο

Διαβάστε τη συνέχεια στο shape.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network