Ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά | Η νέα έκδοση της Monopoly κάνει τη μάθηση διασκέδαση

νέα έκδοση της Monopoly

Τα σχολεία έκλεισαν, το καλοκαίρι είναι εδώ και συνήθως είναι αυτή η εποχή του χρόνου που όλοι «γεμίζουμε μπαταρίες» και έχουμε την ευκαιρία να περάσουμε περισσότερο ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά μας. Το καλοκαίρι πρέπει να αποτελεί για τα παιδιά μια ανάσα ανεμελιάς, ξεκούρασης, παιχνιδιού, εξερεύνησης και ουσιαστικής επικοινωνίας. Είναι, όμως, και μια περίοδος που έχουν ανάγκη να κλείσουν τα ενδοσχολικά βιβλία, τα τάμπλετ και την τηλεόραση και να απασχοληθούν δημιουργικά με εναλλακτικούς και διασκεδαστικούς τρόπους. Εμείς, ως γονείς, έχουμε την ευκαιρία να τους αφιερώσουμε ποιοτικό χρόνο, να καλλιεργήσουμε τη μεταξύ μας σχέση και να περάσουμε μαζί χαρούμενες, χαλαρές στιγμές που θα θυμούνται για μια ζωή.

Τις τελευταίες μέρες αναζητώ νέους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να περάσουμε ποιοτικό χρόνο ως οικογένεια – κάτι πέρα από τα θερινά σινεμά, τις βόλτες, τη μαγειρική ή τις συζητήσεις. Εστίασα στο παιχνίδι. Τα παιδιά, φέτος, το έχουν ίσως ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά. Τα οφέλη του παιχνιδιού είναι τεκμηριωμένα και αποδεδειγμένα. Το πρώτο παιχνίδι που μου ήρθε στο μυαλό είναι τα επιτραπέζια. Κι όταν το μυαλό πάει στα επιτραπέζια -νομίζω ενστικτωδώς- έρχεται μπροστά στα μάτια μας η εικόνα και η ανάμνηση της Monopoly. Έτσι δεν είναι;

Τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι μια εξαιρετική επιλογή με πολλά οφέλη για τα παιδιά. Ας δούμε μερικά μόνο από αυτά:

 • Είναι διασκεδαστικά. Αγαπημένοι ήρωες, υπέροχα σχέδια, ενδιαφέρουσες εντολές! Ένα καλό επιτραπέζιο παιχνίδι εξιτάρει τα παιδιά και τα κάνει να γελούν με την καρδιά τους.
 • Δένουν ακόμη περισσότερο την οικογένεια. Τα παιδιά αγαπούν πολύ να παίζουν μαζί με τους γονείς τους. Όταν γίνεστε μια παρέα, είστε 100% εκεί για εκείνα, παίζετε, γελάτε και μαθαίνετε μαζί, ο μεταξύ σας δεσμός γίνεται ακόμη πιο δυνατός. Να θυμάστε επίσης, ότι τα παιδιά αγαπούν πολύ τη ρουτίνα και αισθάνονται ασφαλή μέσα σε αυτή. Καθιερώστε, λοιπόν, μια μέρα κατά την οποία θα παίζετε το αγαπημένο σας επιτραπέζιο με τα κατάλληλα συνοδευτικά (ποπ κορν, φρούτα, σνακ)!
 • Βοηθούν τα παιδιά να μάθουν κανόνες και καλούς τρόπους. Τα επιτραπέζια μπορούν με διασκεδαστικό και φυσικό τρόπο να διδάξουν στα παιδιά σημαντικούς κανόνες, αλλά και μερικές βασικές αρετές. Μέσα από τα επιτραπέζια τα μικρά σας εξοικειώνονται με τους κανονισμούς, μαθαίνουν να περιμένουν τη σειρά τους και να έχουν υπομονή, αποδέχονται σιγά σιγά την ήττα χωρίς παράπονα ή κλάματα, γνωρίζουν την αξία της προσπάθειας και τη χαρά της επιβράβευσης.
 • Είναι εκπαιδευτικά. Είναι και επιστημονικά αποδεδειγμένο πως η συχνή ενασχόληση των παιδιών με τα επιτραπέζια παιχνίδια, εξελίσσει και διευρύνει το γνωστικό επίπεδο των παιδιών και τα βοηθά να αναπτύξουν πλήθος δεξιοτήτων.

Όλα αυτά, βέβαια, προϋποθέτουν ότι η επιλογή που έχουμε κάνει είναι η κατάλληλη – και κάπου εδώ θέλω να σας πω για τη νέα έκδοση της Monopoly. Η συγκεκριμένη επιλογή πληροί όλα τα κριτήρια που θέσαμε ως οικογένεια προτού προβούμε στην αγορά ενός επιτραπεζίου για το παιδί μας – και κάποια επιπλέον.

Η πρώτη μου Monopoly – Τα ατού της νέας έκδοσης

Ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά | Η νέα έκδοση της Monopoly κάνει τη μάθηση διασκέδαση

Η νέα έκδοση έρχεται με ένα πραγματικά φοβερό ατού: Διαθέτει ταμπλό 2ης όψης. Γιατί αυτό είναι ένα φοβερό ατού;

Ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά | Η νέα έκδοση της Monopoly κάνει τη μάθηση διασκέδαση

 • Γιατί το ταμπλό διπλής αλλάζει ανάλογα με την ηλικία – όπως ακριβώς αλλάζει και το παιδί μας μεγαλώνοντας.
 • Πιο συγκεκριμένα, η μία πλευρά του απευθύνεται στα παιδιά από 4-5 ετών οπότε η έμφαση εδώ δίνεται στη διασκέδαση και δεν υπάρχουν νικητές ή χαμένοι – για παράδειγμα ο παίκτης δεν μπορεί να χρεοκοπήσει. Το παιχνίδι εστιάζει στο μέτρημα και την αντιστοίχιση και τελειώνει όταν όλες οι ιδιοκτησίες έχουν αγοραστεί.
 • Η 2η πλευρά τώρα απευθύνεται στα παιδιά ηλικίας 6+, εστιάζει στην ανάγνωση και στα απλά μαθηματικά. Εδώ τα παιδιά καλούνται να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στο τρόπο που θα ξοδέψουν τα χρήματά τους μιας και πλέον παίζουν με τους κανονικούς όρους του παιχνιδιού και μπορούν να… χρεοκοπήσουν!
 • Έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα – το παιδί μαθαίνει και αναπτύσσεται καθώς παίζει και διασκεδάζει και μάλιστα μέσα από στοχευμένες-για την ηλικία του- δραστηριότητες. Μαθαίνει να μετρά, να αντιστοιχίζει, να διαβάζει, να κάνει πράξεις μαθηματικών και όχι μόνο.
 • Στα συν είναι και το γεγονός ότι το συγκεκριμένο επιτραπέζιο ακουλουθεί το παιδί για αρκετά χρόνια – από 4 ετών μέχρι 7 ετών!

Ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά | Η νέα έκδοση της Monopoly κάνει τη μάθηση διασκέδαση

Τι μπορούμε να κάνουμε ως γονείς για να βοηθήσουμε το παιδί μας να μάθει μέσω του παιχνιδιού με το επιτραπέζιο Monopoly;

Με την νέα αυτή έκδοση της Monopoly μπορούμε ως γονείς να έχουμε ενεργό ρόλο και να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να μάθουν παίζοντας. Στην ουσία λειτουργεί ως ένα διασκεδαστικό εργαλείο διδασκαλίας για όλη την οικογένεια. Μερικές καλές ιδέες για να τα βοηθήσουμε να μάθουν, να κερδίσουν και να διασκεδάσουν είναι:

 • Παίζουμε σε ομάδες!
 • Μετράμε δυνατά όταν μετακινούμε τα πιόνια ή μετράμε χρήματα ώστε να εξασκούνται στην αριθμητική.
 • Παίζουμε εναλλάξ τον Τραπεζίτη.
 • Διαβάζουμε μαζί τις λέξεις ή ζητάμε από το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας να το κάνει.
 • Κάνουμε μικρές ερωτήσεις προκειμένου να σκεφτούν δημιουργικά και να ξεκινήσουμε τον διάλογο. Ρωτάμε τι παρατηρούν, τι νιώθουν, τι νομίζουν, τι χρώματα βλέπουν.
 • Στήνουμε και μαζεύουμε το επιτραπέζιο μαζί.
 • Στο τέλος, μιλάμε για την εμπειρία τους, τι θυμούνται, τι τους άρεσε και τι έμαθαν!

Όπως είπαμε και παραπάνω, ο σκοπός είναι να είμαστε πραγματικά και ολοκληρωτικά εκεί για τα παιδιά μας. Ίσως κι αυτός να είναι ο ορισμός του ποιοτικού χρόνου. Δεν έχει τόση σημασία αν έχουμε διαθέσιμα 15 λεπτά ή μισή ώρα, αυτό που μετρά είναι τα παιδιά μας να νιώσουν ότι αυτές τις στιγμές είμαστε ένα και τίποτα δεν μας αποσπά από τη μεταξύ μας σύνδεση. Με τη Monopoly, έχουμε μια ιδανική ευκαιρία να περάσουμε όμορφες στιγμές μαζί τους συμβάλλοντας παράλληλα στην εξέλιξη και την ανάπτυξή τους. Φέτος το καλοκαίρι παίξτε, κερδίστε, γελάστε και χτίστε όμορφες οικογενειακές αναμνήσεις γύρω από ένα τραπέζι, σε ένα πάρκο ή στην παραλία – ακόμη κι αν χρειαστεί να κυνηγήσετε όπως εμείς τις κάρτες. Αυτές είναι άλλωστε οι στιγμές που χρόνια αργότερα θα πρωταγωνιστούν στις αναμνήσεις των παιδιών μας!

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network