Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τη γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών

Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τη γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών

Γλωσσική Κατάκτηση και Ανάπτυξη: Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, η πρώιμη ομιλία του παιδιού ξεκινά με την προφορά ορισμένων φθόγγων. Από τους 4-8 μήνες το παιδί μπορεί να προφέρει συλλαβές (βάβισμα), ενώ από 6-12 μηνών αρχίζει να συνδέει τους ήχους με τις σημασίες των λέξεων.

Στο ένα περίπου έτος, το παιδί διανύει το στάδιο ολοφραστικής ομιλίας, οι λέξεις δηλαδή που χρησιμοποιεί αντιστοιχούν σε μια φράση ενηλίκων: φαΐ = θέλω φαΐ.

Από τα 2 του έτη, το παιδί εμπλουτίζει σταδιακά το λεξιλόγιο του, χρησιμοποιώντας περισσότερες λέξεις, τις οποίες και οργανώνει μέσα από τη χρήση βασικών γραμματικών κανόνων, εμφανιζόμενων από τα 3 του έτη (τηλεγραφική ομιλία- στάδιο δίλεξων εκφράσεων: μαμά φαϊ).

Κατά την ηλικία των 4 ετών (στάδιο παραγωγής εκφράσεων με περισσότερες από δύο λέξεις) το παιδί είναι σε θέση να κατανοεί όλο και πιο σύνθετες μορφές προτάσεων. Από την ηλικία των 5-6 ετών, αντιλαμβάνεται πλέον την σημασία των προτάσεων και χρησιμοποιεί λέξεις διαβαθμισμένης δυσκολίας.

Oι σημαντικοί άλλοι άνθρωποι (γονείς, εκπαιδευτικοί, συνομήλικοι κ.λπ.) παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξης της γλώσσας του παιδιού.

Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τη γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών μας:

*Εγκαθιδρύουμε οπτική επαφή με το μωρό, δείχνοντάς του ότι δίνουμε σημασία στα μηνύματά του. Ωστόσο, αυτό είναι σημαντικό σε κάθε ηλικία, αφού η οπτική επαφή (κοιτάω τον συνομιλητή μου) είναι βασική αρχή της αποτελεσματικής επικοινωνίας.

*Μιλάμε και αλληλεπιδρούμε με το παιδί από τους πρώτους μήνες της ζωής του. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες όσες περισσότερες λέξεις ακούει ένα παιδί, τόσο μεγαλύτερο λεξιλόγιο θα αποκτήσει.

*Μιλάμε στο μωρό μας ενώ κάνουμε τις λεγόμενες «ρουτίνες», πχ. Όταν το κάνουμε μπάνιο, το  ταϊζουμε ή το ντύνουμε, περιγράφοντας αυτά που κάνουμε. Πχ, Τώρα κάνουμε μπάνιο, τώρα βάζουμε κρέμα.

*Χρησιμοποιούμε παιχνίδια, απλά τραγούδια και ποικιλία από ήχους που σταδιακά θα αναγνωρίσει το μωρό μας (πχ, παιχνίδι κουκου-τσά, παιχνίδι με άλλα άψυχα αντικείμενα, παιχνίδι όπως σου το δίνω-μου το δίνεις κλπ).

Διαβάστε τη συνέχεια στο shape.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network