Πώς η αγάπη των γονιών μας, μας κάνει καλύτερους με τους γύρω μας

η αγάπη των γονιών

H αγάπη και η επαφή των παιδιών με τους γονείς τους από πολύ νωρίς και με κάθε δυνατό τρόπο είναι το σημαντικότερο βήμα τους προς την ευτυχία και την ανάπτυξη μιας υγιούς προσωπικότητας όταν πια γίνουν και τα ίδια ενήλικες. Μεταξύ άλλων μάλιστα μάς βοηθάει να καταλαβαίνουμε καλύτερα τους άλλους ανθρώπους και τις ανάγκες τους και να δείχνουμε κατανόηση όπως έδειξε έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο NotreDame στις ΗΠΑ.

Οι ειδικοί ζήτησαν από ενήλικες να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με την παιδική τους ηλικία όπως πόσο συχνά δέχονταν στοργή και αγάπη από τους γονείς τους, πόσο έπαιζαν μαζί τους, αν έκαναν πράγματα όλοι μαζί σαν οικογένεια, πόσο ένιωθαν να τους υποστηρίζουν κ.λπ. Οι συμμετέχοντες που ανέφεραν πώς πήραν μεγάλη φροντίδα και αγάπη από τους γονείς τους όσο μεγάλωναν έδειξαν σαφώς λιγότερα σημάδια κατάθλιψης και άγχους ενώ ταυτόχρονα ήταν και πιο συμπονετικοί και γεμάτοι κατανόηση απέναντι σε άλλους ανθρώπους. Αντίθετα, όσοι δεν πήραν την ίδια προσοχή από τους γονείς τους ως παιδιά είχαν χειρότερη ψυχική υγεία, μεγαλύτερο κοινωνικό άγχος και ήταν λιγότερο ικανοί να κατανοήσουν τις απόψεις και τις ανάγκες των γύρω τους.

Η έρευνά μας έδειξε πώς όταν δε δίνουμε στα παιδιά μας τα απαραίτητα εφόδια μετατρέπονται σε ενήλικες με περιορισμένη κοινωνική και ηθική δυναμική. Το στρες που βιώνουν τους στερεί την ευκαιρία να αναπτυχθούν σωστά γιατί τα αναγκάζει να επικεντρώνονται στους εαυτούς τους. Και είναι δύσκολο να είσαι συμπονετικός με τους άλλους και και να έχεις αναπτύξει την ενσυναίσθηση  όταν είσαι επικεντρωμένος μόνο στον εαυτό σου, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Γι’ αυτό συστήνουν σε όλους τους γονείς να περνάνε όσο περισσότερο και πιο ποιοτικό χρόνο μπορούνε με τα παιδιά τους. Είναι το μυστικό για την ευτυχία όχι μόνο των ίδιων αλλά και των ανθρώπων που θα βάλουν στην ενήλικη ζωή τους.

akappatou.gr, psychcentral.com/news

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network