Πώς να μάθεις στο παιδί σου την αξία των χρημάτων

Πώς να μάθεις στο παιδί σου την αξία των χρημάτων

Πλέον η μεγάλη μου κόρη έφτασε (σχεδόν) τα έξι και η μικρή τα τρία. Ειδικά, η μεγάλη έχει αποκτήσει μια σχετική αίσθηση των χρημάτων.  Να κάνω μια παρένθεση και να πω πως με δυσκολεύει να μάθω στα παιδιά μου την αξία των χρημάτων, καθώς εγώ άργησα πολύ να αποκτήσω  μια ισορροπημένη σχέση με τα χρήματα. Από τη μια τα ξόδευα ασύστολα, από την άλλη τα αντιπαθούσα, από την άλλη τα χρειαζόμουν. Μια σύγκρουση γενικά.

Το παιδί μπορεί πολύ εύκολα να μπερδέψει την έννοια του χρήματος, είτε δηλαδή  να το υποτιμήσει είτε να το υπερτιμήσει. Έχεις γνωρίσει παιδάκια που ρωτάνε συνεχώς πόσο κοστίζει κάτι που θα δουν; Έχεις δει και κάποια άλλα που νιώθουν ότι το χρήμα είναι πέφτει από τον ουρανό;

Ωστόσο, ένα παιδί μπορεί να μάθει την αξία του προϋπολογισμού, της οικονομίας, της αποταμίευσης και φυσικά της προσφοράς. Μέσα από την εκμάθηση αυτών των εννοιών, το παιδί αποκτά επίγνωση του εαυτού του και νιώθει αυτοπεποίθηση αν ξέρει και αν μπορεί να διαχειρίζεται μόνο του τα χρήματα. Επίσης, θα το βοηθήσετε και πολύ στα μαθηματικά, καθώς θα κάνει, θέλοντας και μη, καθημερινή εξάσκηση.

1.Ρωτήστε το παιδιά από που θεωρούν ότι έρχονται τα χρήματα; Τι είναι τα χρήματα;

Θα σας δώσει διάφορες ενδιαφέρουσες απαντήσεις (από την τράπεζα, από τον θεό, τον μπαμπά, την μαμά, τον ουρανό).  Βοηθήστε το να καταλάβει την έννοια της αμοιβής. Θυμάμαι, ότι όταν ήμουν μικρή έφτιαχνα με την αδερφή μου εφημερίδα την οποία την πουλούσαμε στους συγγενείς μας. Μπορείτε να του δώσετε τέτοιου είδους ιδέες.  Σε ένα μεγαλύτερο παιδί, μπορείτε να δώσετε ιδέες για να δημιουργήσει  κάτι, να διοργανώσει μια συγκέντρωση, ένα πάρτι, μια λέσχη βιβλίου. Μια γνωστή μου μου περιέγραφε πως η έφηβη κόρη της με τις φίλες της σχεδιάζουν applications.

Όσο μεγαλώνει το παιδί δείξτε του εμπιστοσύνη και μείνετε σταθεροί στα λεγόμενά σας. Διαπραγματευτείτε μαζί του, αλλά βοηθήστε το να καταλάβει ότι, ναι μεν συζητάτε για το που θα επενδύσετε τα οικονομικά σας, αλλά τον τελικό λόγο τον έχει ο γονέας.

2.Βάλτε μαζί στόχο αποταμίευσης, επένδυσης, προσφοράς

Για τα παιδιά είναι πολύ δελεαστικό και ενδιαφέρον να έχουν στόχους να κατακτήσουν. Έτσι, μπορείτε μαζί να κάνετε ένα πλάνο, από τα χρήματα που μπορεί να παίρνει το παιδί σαν χαρτζιλίκι, να αποταμιεύει πάντα κάτι,  είτε γιατί θα ήθελε να αγοράσει κάτι χρήσιμο και πιο ακριβό, είτε για να πάρει κάποιο δώρο, είτε για να προσφέρει σε κάποιο άλλο παιδάκι που δεν έχει.

Βάλτε μικρούς στόχους και θα παρατηρήσετε πόσο ενθουσιάζεται το παιδί όταν καταφέρνει να τους πετύχει. Έτσι, θα μάθει να βάζει προτεραιότητες και να κάνει επιλογές.

3. Ενθάρρυνε την αποταμίευση με το να του δίνεις και κάποια ψιλά κέρματα

Για παράδειγμα, δώσε του ένα πεντάευρω και ένα ευρώ σε κέρμα.

4. Μάθε στο παιδί ότι τα χρήματα δεν το ορίζουν

Πολλοί γονείς δυσκολεύονται να μιλήσουν στα παιδιά τους για τα χρήματα, γιατί πολύ απλά δεν ξέρουν πως να τους μιλήσουν. Κι εμείς οι ενήλικες συχνά υπερεκτιμούμε τα χρήματα. Αυτό που χρειάζεται να μεταδώσουμε στο παιδί είναι ότι τα χρήματα  είναι το μέσο και όχι ο αυτοσκοπός. Επίσης, ότι πάντα υπάρχουν επιλογές, ακόμη κι αν δεν τις βλέπει από την αρχή.

Μην ξεχνάς αφήσεις το παιδί να πάρει την απόφαση για το χαρτζιλίκι του και να βιώσει και το κόστος. Αν πάρει μια λάθος απόφαση για παράδειγμα και ξοδέψει το χαρτζιλίκι του σε μια ημέρα, χρειάζεται να ζήσει την συνέπεια, που είναι ότι δεν θα έχει άλλα χρήματα μέχρι το επόμενο χαρτζιλίκι.

missbloom.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network