Πώς να πείτε όχι στα παιδιά σας (χωρίς να το λέτε)

Πώς να πείτε όχι στα παιδιά σας (χωρίς να το λέτε)

Η διαπραγμάτευση με τα παιδιά σας δεν είναι πάντα εύκολη. Το να πείτε όχι δύσκολα αποφεύγεται. Το να αιτιολογείς διαρκώς το καθετί σ’ένα γεμάτο ερωτήσεις 2χρονο απέχει παρασάγγας απ’το ιδανικό σενάριο. Το πώς προσεγγίζετε, όμως, αυτές τις δοκιμαστικές καταστάσεις θα θέσει τις βάσεις για ένα μέλλον με λιγότερες δυσκολίες.

Η Erica Rosenthal, Ph.D., ερευνήτρια στον τομέα της θεωρίας προσκόλλησης, της γονικής μέριμνας και της παιδικής ανάπτυξης, περιγράφει παραγωγικές στρατηγικές για τον καθορισμό ορίων με τα παιδιά. Παρόλο που μπορεί ν’ακούγεται αντίθετο, το να θέτεις όρια στα παιδιά στην πραγματικότητα “παρέχει μια αίσθηση τάξης που είναι παρήγορη και υποστηρικτική”, εξηγεί.

Παρακάτω θα βρείτε τα 2 σημαντικότερα σημεία που πρέπει να’χουν στο μυαλό οι γονείς, απ’τις στρατηγικές γονικής μέριμνας της Rosenthal, για να πείτε όχι στην αρνητική συμπεριφορά του παιδιού σας – χωρίς να το λέτε:

Ενισχύστε τη θετική συμπεριφορά.

Η Rosenthal υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι να δοθεί προσοχή με σοφία, συγκρίνοντας την προσοχή ενός γονέα με το κέντρο προσοχής για ένα παιδί. Όταν το καταλαβαίνουν, τα κάνουν να αισθάνονται ξεχωριστά. Αν δίνετε τακτικά προσοχή στην αρνητική συμπεριφορά με επίπληξη και πειθαρχία, ενισχύετε αυτές τις ενέργειες. Αντ ‘αυτού, να υπογραμμίζετε περισσότερο την καλή συμπεριφορά τους και να βεβαιώνεται πάντοτε τι κάνουν σωστά. Να τα συγχαίρετε για τις επιτυχίες τους και να τους παρέχετε σταθερή θετική ενίσχυση όταν πρέπει.

Παραβλέψτε την αρνητική συμπεριφορά.

“Η στρατηγική, που είναι πολύ χρήσιμη για να μειώσετε την αρνητική συμπεριφορά του παιδιού σας, είναι να το αγνοήσετε”, λέει η Rosenthal. Με το να μην λαμβάνουν απάντηση/προσοχή απ’τους γονείς γι’αυτές τις ενέργειες, με την πάροδο του χρόνου, το παιδί θα μάθει ότι υπάρχει μικρή χρησιμότητα σ’αυτήν τη συμπεριφορά και θα την διακόψει”.

Η Rosenthal παραδέχεται ότι αυτή η στρατηγική απαιτεί πολλή δύναμη στο μυαλό και πολλή υπομονή. Αξίζει, όμως, τον κόπο να παραμείνετε σταθεροί και να ενσταλάξετε αυτές τις θετικές συνήθειες στα παιδιά σας σε νεαρή ηλικία.

Διαβάστε επίσης:

Ένα παιδί που μεγαλώνει χωρίς κανόνες και όρια δεν είναι ένα παιδί ελεύθερο

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network