Πώς πρέπει να αντιδρούμε όταν τα παιδιά μας σχολιάζουν αρνητικά την εμφάνιση κάποιου δημοσίως;

Πώς πρέπει να αντιδρούμε όταν τα παιδιά μας σχολιάζουν αρνητικά την εμφάνιση κάποιου δημοσίως;

Τα παιδιά είναι αθώα και δεν έχουν φίλτρο. Αν δουν κάτι που τους κάνει εντύπωση θα το σχολιάσουν και μάλιστα δυνατά. Κι ενώ δεν έχεις νιώσει άβολα όσες φορές έχουν πει “κοιτά μαμά ένα χοντρό σκυλάκι” δεν συνέβη το ίδιο όταν μιλούσες με μια πωλήτρια κι η κόρη σου είπε δυνατά “μαμά γιατί η κυρία έχει τόσο χοντρά χέρια;”.

Η ευγένειά μας μάς υπαγορεύει εκείνη τη στιγμή να διορθώσουμε το παιδί λέγοντάς του ότι δεν είναι σωστό να σχολιάζουμε την εμφάνισή κάποιου με αρνητικό τρόπο, όμως σύμφωνα με τους ειδικούς είναι μια καλή ευκαιρία να τους διδάξουμε ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί κι αυτό είναι εντάξει.

Όπως λέει στο Parents.com η σύμβουλος γονέων Sarah Thunell μια σωστή απάντηση στο παιδί είναι: “Βλέπω ότι παρατήρησες ότι κάθε σώμα είναι διαφορετικό” εξηγώντας στη συνέχεια ότι πρόκειται για κάτι φυσιολογικό.

Τι μπορούμε να πούμε στα παιδιά

Είναι καλό να διδάξουμε στα παιδιά ότι είναι ευγενικό να αποφεύγουν να σχολιάζουν την εμφάνιση κάποιου. Σύμφωνα με τους ειδικούς ακόμα κι ένα θετικό σχόλιο – αν απευθύνεται σε παιδί- μπορεί να επηρεάσει την αυτοπεποίθησή του. Κανείς δεν ξέρει πώς μπορεί να νιώσει κάποιος αν ακούσει “είσαι πολύ ψηλή”, “είσαι πολύ αδύνατη” ή “είσαι όμορφη”. Είναι προτιμότερο να εστιάζουν σε χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους κι όχι στην εμφάνιση, όπως “είσαι αστεία”, “έχεις ταλέντο”, “είσαι γενναίος” ή “δουλεύεις σκληρά”.

Να γίνουμε εμείς το παράδειγμα

Σαφώς εάν τα παιδιά ακούν τους γονείς τους να σχολιάζουν την εμφάνιση των άλλων ή ακόμα και τη δική τους, θα μάθουν να εστιάζουν κι εκείνα στην εμφάνιση. Αντίθετα, πρέπει να προσέχουμε ώστε να μην βγάζουμε τις ανασφάλειες που έχουμε με το σώμα μας μπροστά στα παιδιά μας. Είναι όμορφο να μάθουν ότι αγαπάμε το σώμα μας και πως όταν σχολιάζουμε την εμφάνιση κάποιου μπορεί να τον πληγώσουμε.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network