Πώς θα είναι τα “μωρά της πανδημίας” όταν θα πάνε στο νηπιαγωγείο;

Πώς θα είναι τα “μωρά της πανδημίας” όταν θα πάνε στο νηπιαγωγείο;

Έχουν περάσει τρία χρόνια από τότε που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε τον Covid ως πανδημία και η καθημερινότητά μας άλλαξε από τη μία μέρα στην άλλη. Μπορεί πλέον τα πράγματα να έχουν επιστρέψει στο “φυσιολογικό”, όμως για τους γονείς τα πράγματα δεν είναι ποτέ φυσιολογικά!

Πολλοί είναι οι γονείς που καλωσόρισαν τα μωράκια τους μέσα στην πανδημία έχουν επιπρόσθετο άγχος για τα πρακτικά ζητήματα της φροντίδας του παιδιού τους, αλλά και πολλοί είναι οι γονείς που τα παιδιά τους πήγαν για πρώτη φορά σχολείο… μέσω Zoom! Οι ειδικοί, φυσικά, ακόμα δεν μπορούν με σιγουριά να πουν ποια θα είναι η πραγματικές συνέπειες της πανδημίας στην ψυχολογία και την ανάπτυξη των παιδιών αυτών, όμως ήδη φαίνονται κάποιες δυσκολίες που ίσως συναντούν καθημερινά οι γονείς των παιδιών που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Πώς θα είναι τα “μωρά της πανδημίας” όταν θα πάνε στο νηπιαγωγείο;

Τα νεογέννητα που γεννήθηκαν εν μέσω πανδημίας βίωσαν από πρώτο χέρι το άγχος των γονιών τους εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούσαν, κάποιοι έχασαν τις δουλειές τους, κάποιοι έπρεπε να εργάζονται από το σπίτι προσπαθώντας να φροντίσουν και τα παιδιά που έκαναν τηλεκπαίδευση, οι επισκέψεις στο σπίτι ήταν ελάχιστες και όλες οι νέες γνωριμίες του μωρού έγιναν με μάσκα! Τα παιδιά που ξεκίνησαν την πρώτη δημοτικού έπρεπε να μάθουν τις πιο βασικά σχολικά μαθήματα μέσω υπολογιστή, με πολλούς γονείς να βλέπουν τώρα- μετά την επιστροφή– το πόσο πολύ έμειναν πίσω συγκριτικά με τα μεγαλύτερα αδέλφια τους.

Οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής δείχνουν ότι η γενιά του Covid ήδη βιώνει μια διαφοροποίηση στην ανάπτυξη και τη συμπεριφορά ενώ οι γονείς ήδη ανησυχούν για το πώς θα προσαρμοστούν τα μωράκια τους που γεννήθηκαν εν μέσω πανδημίας όταν θα ξεκινήσουν κι επίσημα το σχολείο, στο προνήπιο.

Σύμφωνα με την παιδίατρο, Hansa Bhargava, διευθύντρια του Medscape Education που μίλησε στο Scary Mommy, υπάρχει ανησυχία στην παιδιατρική κοινότητα σχετικά με την ανάπτυξη των παιδιών αυτών που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και μέχρι δύο χρόνια πριν από την αρχή της καραντίνας. “Η ανάπτυξη του εγκεφάλου ενός παιδιού τα πρώτα τρία χρόνια της ζωής του εξαρτάται αρκετά στην κοινωνικοποίηση, ειδικά όσον αφορά στην ανάπτυξη του λόγου και την κοινωνικότητα. Εξαιτίας πολλών παραγόντων – όπως οι ελάχιστες συναναστροφές με άλλους, περισσότερη ώρα μπροστά στην οθόνη και το άγχος των γονιών- πολλά νήπια επιδεικνύουν μια καθυστέρηση στην ανάπτυξή τους. Αυτό σημαίνει ότι έχουν δυσκολία στην επικοινωνία και στην ικανότητά τους να κοινωνικοποιηθούν με άλλους, παιδιά αλλά και ενήλικες”, δήλωσε η Bhargava.

Πώς θα είναι τα “μωρά της πανδημίας” όταν θα πάνε στο νηπιαγωγείο;

Όπως εξήγησε η γιατρός, αυτά τα παιδιά συχνά δείχνουν ότι φοβούνται ή δεν πλησιάζουν ανθρώπους που δεν αναγνωρίζουν ή είναι απόμακρα όταν βρίσκονται με πολύ κόσμο. “Επειδή δεν έβλεπαν πολλούς ανθρώπους ίσως έχουν άγχος όταν βρίσκονται μέσα σε μια παρέα ανθρώπων, όπως στον παιδικό σταθμό ή το προνήπιο”. Το Zoom, εξάλλου, δεν έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά να μάθουν να μοιράζονται, να περιμένουν τη σειρά τους, να λύνουν μια διαφωνία τους. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι δεν θα μπορέσουν να φτάσουν στο επίπεδο που είναι αναμενόμενο για την ηλικία τους απλά θα χρειαστεί περισσότερη υπομονή και χρόνος.

Τα μωρά της πανδημίας που θα ξεκινήσουν παιδικό σταθμό και προνήπιο και ήταν απομονωμένα κατά τη διάρκεια της καραντίνας, σύμφωνα με την Bhargava, ίσως να μην έχουν το ίδιο λεξιλόγιο με τα 3χρονα και τα 5χρονα παλαιότερων ετών, ενώ ίσως δυσκολεύονται περισσότερο να αναγνωρίσουν και να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους. Σύμφωνα, άλλωστε, με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2022 στο JAMA Pediatrics τα παιδιά που γεννήθηκαν στο 2020 έχουν χαμηλότερες επιδόσεις σε ειδικά τεστ που εξετάζουν τις κοινωνικές, κινητικές δεξιότητες, τη λεπτή κινητικότητα και τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων, συγκριτικά με τα παιδιά που γεννήθηκαν πριν την πανδημία.

Σύμφωνα με την Bhargava, βέβεια, οι γονείς δεν πρέπει να απογοητευόμαστε. Τα παιδιά έχουν απίστευτη ικανότητα να προσαρμόζονται και να εξελίσσονται ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες. “Τα καλά νέα είναι πως ο εγκέφαλος, ειδικά των παιδιών, μπορεί να αλλάξει και να προσαρμοστεί γρήγορα. Διαβάστε στο παιδί σας, μιλήστε του και δώστε του τη δυνατότητα να βρεθεί σε νέες κοινωνικές περιστάσεις”, προτείνει η παιδίατρος.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network