Πόσα χρήματα να παίρνει το παιδί ως χαρτζιλίκι (σε δημοτικό, γυμνάσιο, εφηβεία);

Πόσα χρήματα να παίρνει το παιδί ως χαρτζιλίκι (σε δημοτικό, γυμνάσιο, εφηβεία);

Το χαρτζιλίκι που θα ήταν καλό να δίνει ο γονέας στο παιδί εξαρτάται και διαφέρει αναλόγως την ηλικία του παιδιού. Το κάθε παιδί ανάλογα με την ηλικία του έχει διαφορετικές ανάγκες.

«Είναι καλό πριν αρχίσουμε να δίνουμε χαρτζιλίκι στα παιδιά μας, να μιλήσουμε μαζί τους και να τους εξηγήσουμε πως ένας σημαντικός λόγος για την ύπαρξη αυτού είναι να μάθουν να διαχειρίζονται σωστά τα χρήματά τους. Μέσα από το χαρτζιλίκι, λοιπόν, ωθούμε τα παιδιά μας στο να γίνουν πιο υπεύθυνα», τονίζει η ειδικός.

Πέρα όμως από την ηλικία του παιδιού, το τι χρηματικό πόσο θα δώσουμε είναι ανάλογο και της οικονομικής κατάστασης της οικογενείας. Δεν θα ήταν σωστό ένα παιδί να προσλαμβάνει μεγαλύτερο χαρτζιλίκι από αυτό που θα του αναλογούσε, και ο γονιός να αφήνει απλήρωτες άλλες υποχρεώσεις που τρέχουν.

Στο Δημοτικό

Πιο συγκεκριμένα, στην ηλικία του δημοτικού και όταν αρχίζει να πηγαίνει το παιδί σχολείο, οι οικονομικές ανάγκες του είναι πολύ λίγες.

Το χαρτζιλίκι θα ήταν καλό να αφορά τα έξοδά του κατά την διάρκεια που θα βρίσκεται στο σχολείο, όπως για παράδειγμα ή αγορά κάποιας σοκολάτας από το κυλικείο. Στην ηλικία που τα παιδία βρίσκονται ακόμα στο δημοτικό, είναι καλό να θέτουμε κανόνες ως προς τι θα σπαταλήσουν το χαρτζιλίκι τους. Σε καμία περίπτωση δεν λέμε ‘’να τα κάνεις ό,τι θέλεις’’.

Στο Γυμνάσιο και Λύκειο

Αργότερα και όσο το παιδί περνάει στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, οι οικονομικές απαιτήσεις μεγαλώνουν. Κατά την διάρκεια της εφηβείας, ο έφηβος θα πρέπει να αντιληφθεί τι σημαίνει οικονομική κρίση, πως αποκτιούνται τα λεφτά, αλλά και πόσο είναι σημαντική η σωστή διαχείρισή τους μέσα στα πλαίσια μίας υγιούς οικογένειας.

«Αν δυσκολευόμαστε οικονομικά να προσφέρουμε στο παιδί μας αυτά τα οποία μας ζητάει, του εξηγούμε πώς είναι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο η κατάσταση στην οικογένεια, παράλληλα όμως τον παροτρύνουμε πως αυτό μπορεί να αλλάξει και πως όλοι μαζί θα βρούμε εναλλακτικές λύσεις», εξηγεί η ειδικός.

Συζητάμε μαζί με το έφηβο παιδί μας τι έχει ανάγκη περισσότερο τη δεδομένη στιγμή, για παράδειγμα ένα κινητό, μία καινούρια τσάντα, ένα πάρτι με τους φίλους του, και του ζητάμε να θέσει από μόνο ποια θεωρεί την πιο σημαντική προτεραιότητα από όλες αυτές.

Διάβασε τη συνέχεια στο shape.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network