Πότε πρέπει να πάω το παιδί μου πρώτη φορά στον οδοντίατρο;

Πότε πρέπει να πάω το παιδί μου πρώτη φορά στον οδοντίατρο;

Όλος ο εσωτερικός κόσμος των παιδιών αντανακλάται στο χαμόγελό τους!

Αυτός, αλλά και πολλοί άλλοι είναι οι λόγοι που τόσο η περιποίηση της στοματικής κοιλότητας, όσο και ο τακτικός οδοντιατρικός έλεγχος, πρέπει να ακολουθούνται με απόλυτη ακρίβεια.

Τα μικρά μας αποκτούν μία σχετική αυτονομία στο να καθαρίσουν σωστά τη στοματική τους κοιλότητα μετά τα 6-7 έτη ζωής. Ο γονιός λοιπόν μέχρι την ηλικία αυτή, αλλά και η Παιδίατρος κατά τη διάρκεια των παιδιατρικών ελέγχων, είναι οι υπεύθυνοι για τον έλεγχο της κατάστασης της στοματικής κοιλότητας του παιδιού.

Συνήθως σε παιδιά που δεν παρουσιάζουν εμφανή προβλήματα ή ενοχλήσεις, συνιστάται ο πρώτος οδοντιατρικός έλεγχος να γίνει κάποια στιγμή μετά την πρώτη δημοτικού, όταν τα παιδιά συνεργάζονται και καλύτερα με τον οδοντίατρο.

Η επίσκεψη στον οδοντίατρο πρέπει όμως να πραγματοποιηθεί νωρίτερα, εάν το παιδί παρουσιάζει ενοχλήσεις (πχ πόνο) ή/και εάν ο γονέας ή η Παιδίατρος διαπιστώσουν εμφανείς αλλοιώσεις στη στοματική κοιλότητα, ύπαρξη πλάκας ή τερηδόνας.

Επίσης υποψήφια για έναν προληπτικό έλεγχο στον οδοντίατρο πριν την πρώτη δημοτικού είναι τα παιδιά των οποίων οι γονείς παρουσιάζουν μία ιδιαίτερα «άσχημη» ποιότητα δοντιών.

Κοσμαρίκου Αλεξάνδρα, παιδίατρος

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network