4 βιβλία που θα σας βοηθήσουν στην ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης των παιδιών

οι Ατρόμητοι

Ως γονείς αφιερώνουμε πολλές ώρες απ’ την καθημερινότητά μας στο πώς θα ντύσουμε τα παιδιά μας, τι φαγητό θα φάνε, σε ποια δραστηριότητα θα τα γράψουμε, πόσο καλούς βαθμούς θα έχουν, πού θα πάμε βόλτα… Όλα αυτά είναι σίγουρα σημαντικά. Όμως, έχετε σκεφτεί ποτέ, πόσο χρόνο αφιερώνουμε καθημερινά για να κάνουμε τα παιδιά μας πραγματικά ευτυχισμένα; Η έννοια της ευτυχίας είναι, βέβαια, λίγο υποκειμενική και κάπως ρευστή, ωστόσο, ευτυχισμένος είναι ο άνθρωπος που καταφέρνει να ελέγχει τα συναισθήματά του, να τα αναγνωρίζει και να ζει ήρεμα και με ισορροπία.

Έχοντας ζήσει και αντιμετωπίσει πολλές διαφορετικές καταστάσεις στη ζωή μου κατάλαβα πως το πιο σημαντικό εφόδιο που μπορώ να δώσω στα παιδιά μου είναι η συναισθηματική νοημοσύνη. Δεν είναι προτεραιότητά μου αν θα είναι άριστοι μαθητές ή αν θα βγουν πρώτα στον αγώνα ή στις εξετάσεις· αυτό που με ενδιαφέρει, είναι να ξέρω πως ως γονείς κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε, για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να κατανοούν τα συναισθήματα – τα δικά τους και των άλλων. Η συναισθηματική νοημοσύνη πηγαίνει χέρι – χέρι με την ενσυναίσθηση. Και η ενσυναίσθηση είναι μια αρετή που μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο πραγματικά ευτυχισμένο.

Στην προσπάθειά μου αυτή πολύτιμοι «σύμμαχοι« ήταν, φυσικά, τα βιβλία. Το ξέρετε κι εσείς. Κανείς δεν γεννιέται ξέροντας πώς να μεγαλώσει ένα παιδί. Κανείς δεν γνωρίζει επακριβώς, πώς να μεταδώσει στο παιδί του όλα αυτά που θέλει και ονειρεύεται. Τα παιδιά μας χρειάζονται την βοήθειά μας, αλλά βοήθεια χρειαζόμαστε κι εμείς.

Όλα αυτά που ήθελα (για το παιδί κι εμένα) τα βρήκα στην σειρά «Οι Ατρόμητοι» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.  Η σειρά αποτελείται από τέσσερα βιβλία με περιπέτειες που συναρπάζουν και δυναμώνουν συναισθηματικά τα παιδιά. Η γνωστή συγγραφέας Έλσα Πουνσέτ, που έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά της με τη συναισθηματική νοημοσύνη, παρουσιάζει το Εργαστήριο Συναισθημάτων, στο οποίο όλη η οικογένεια μπορεί να βρει συμβουλές και τρόπους για να επικοινωνεί καλύτερα και να ζήσει πιο ήρεμα και ευτυχισμένα.

Οι Ατρόμητοι είναι η Αλέξια, ο Τάσι και ο σκύλος τους ο Ρόκι.

Α από το Αλέξια!
Τ από το Τάσι!
Ρ από το Ρόκι!

ΑΤΡΟΜΗΤΟΙ!

Αρχικά δεν το ξέρουν, αλλά σύντομα ανακαλύπτουν ότι μπορούν να καταφέρουν όλα όσα θέλουν με τα συναισθήματά τους. Με τη συντροφιά του πανέξυπνου και έμπειρου «εκπαιδευτή συναισθημάτων», του γλάρου Φλορεστάν, αντιμετωπίζουν κάθε βράδυ συναρπαστικές και διασκεδαστικές προκλήσεις. Μέσα από τις περιπέτειές τους μαθαίνουν με ευχάριστο τρόπο να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους, δηλαδή, να τα αναγνωρίζουν, να τα τιθασεύουν, ακόμα και να τα αλλάζουν.

Κάθε βιβλίο είναι αφιερωμένο σε ένα συναίσθημα ή σε μια δεξιότητα: τον φόβο, την αυτοεκτίμηση, τη συνύπαρξη, τον θυμό. Ο στόχος των τεσσάρων αυτών βιβλίων είναι να βοηθήσουν τα παιδιά να αποκτήσουν συναισθηματική νοημοσύνη με σκοπό να βρουν τον δρόμο για μια καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη ζωή.

Στο πρώτο βιβλίο, «Οι Ατρόμητοι κάνουν το μεγάλο άλμα»τα παιδιά ανακαλύπτουν, μέσα από μια εντυπωσιακή δοκιμασία, πώς να είναι γενναία και να κυριαρχούν στους φόβους τους.

Ο 5χρονος Τάσι ή Τασίλο είναι ο μικρότερος ήρωας της ιστορίας. Έχει μια μεγαλύτερη αδερφή την Αλέξια κι έναν σκύλο τον Ρόκι, που είναι ο καλύτερός του φίλος. Οι τρεις τους θα βρεθούν κατά λάθος στο Πλοίο των Συναισθημάτων όπου θα γνωρίσουν τον γλάρο Φλορεστάν και θα πάρουν μέρος στην Ολυμπιάδα των Συναισθημάτων και στην πρώτη τους δοκιμασία: τη δοκιμασία του φόβου. Ο Τάσι φοβάται τις ενέσεις, τις ανοιχτές ντουλάπες, τα ύψη, τα… τέρατα που κρύβονται κάτω από το κρεβάτι και το σκοτάδι.  Η Αλέξια φοβάται να μένει μόνη στο σπίτι. Φοβάται τον πυρετό, τον εμετό και τους εφιάλτες… Ο Ρόκι φοβάται τις… πλαστικές σακούλες! Ο γιος μου ταυτίστηκε, φυσικά, με τον Τάσι. Έχουμε περάσει πολλά βράδια με αναμμένα μικρά φωτάκια και ερωτήσεις για το αν υπάρχουν τέρατα ή όχι. Στο βιβλίο αυτό, τα παιδιά μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τους φόβους τους κι εμείς βρίσκουμε στο τέλος του το «Εργαστήριο Συναισθημάτων» που με αναλύσεις, tips, σχέδια κατά του φόβου και τακτικές, μαθαίνουμε πώς να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να ζήσουν απαλλαγμένα από τον φόβο. Στην δική μας περίπτωση, δούλεψε!

Στο δεύτερο βιβλίο, «Οι Ατρόμητοι και το κυνήγι του θησαυρού», η Αλέξια, ο Τάσι κι ο σκύλος τους ο Ρόκι ξεκινούν μια επικίνδυνη αποστολή διάσωσης. Ανακαλύπτουν πού κρύβεται ο μεγαλύτερος θησαυρός του κόσμου… και βελτιώνουν την αυτοεκτίμησή τους.

Η Αλέξια νιώθει ανασφαλής με το ύψος της. Δεν της αρέσει να είναι το τελευταίο παιδί που διαλέγουν οι αρχηγοί για την ομάδα μπάσκετ. Για όλους μας είναι κάπως πικρό, να είμαστε η τελευταία επιλογή. Σκεφτείτε πόσο σημαντικό μοιάζει αυτό, στο μυαλό ενός παιδιού. Πόσο πικραίνεται και πόσο απογοητεύεται, όταν τα παιδιά την αποκαλούν «νάνο». Ο  αδερφός της Τασίλο είχε επίσης μια δύσκολη μέρα στο σχολείο. Τα παιδιά τον κορόιδευαν αποκαλώντας τον «μωρό» επειδή δεν μπορούσε να πει καθαρά κάποιες λέξεις. Τα παιδιά είναι πολλές φορές σκληρά, ακριβώς γιατί δεν τα διδάσκουμε από νωρίς τα συναισθήματα και την ενσυναίσθηση. Αν ήξεραν πόσο μπορούν να πληγώσουν ένα παιδί λέγοντάς το μωρό επειδή δεν μιλά καλά, δεν θα το έκαναν. Σε μια εποχή που το bullying στο σχολείο, στα πάρκα και οπουδήποτε κυκλοφορούν τα παιδιά μας, παραμονεύει με καταστροφικές όπως όλοι ξέρουμε συνέπειες, είναι πραγματικά αναγκαίο να μάθουμε στα παιδιά μας να έχουν αυτοεκτίμηση. Να μάθουν πως αυτό που είναι, ο εαυτός τους, είναι ο θησαυρός τους! Εμείς οι γονείς βλέπουμε πάντα σαν θησαυρό τα παιδιά μας, σημασία όμως έχει να δουν έτσι και εκείνα τον εαυτό τους. Στο τέλος του βιβλίου, θα βρείτε πολύ χρήσιμο υλικό για αυτό το σημαντικό μάθημα.

Στο τρίτο βιβλίο, «Οι Ατρόμητοι και η περιπέτεια στον φάρο», μια μεγάλη θύελλα απειλεί τα παιδιά, αλλά ταυτόχρονα τα βοηθά να ανακαλύψουν την δύναμη της συνεργασίας.

Είμαι σίγουρη πως ένα από τα πιο απαραίτητα «συστατικά» για να ζήσουν τα παιδιά μας ευτυχισμένα, είναι να μάθουν να ζουν αρμονικά με τους άλλους. Η ζωή είναι μια καθημερινή συμβίωση. Πώς θα ζήσουν ευτυχισμένα αν δεν έχουν μάθει να συμβιώνουν, να συνεργάζονται και να κάνουν καλούς φίλους; Σ’ αυτό το βιβλίο, η Αλέξια, ο Τάσι, ο Ρόκι και η ξαδέρφη τους η Τσιλιβήθρα περνούν μια δοκιμασία με σκοπό να ανακαλύψουν το μυστικό μιας καλής φιλίας.

Μετά την ανάγνωση του βιβλίου, ο γιος μου υιοθέτησε την τελευταία φράση του και μας ζήτησε να την εκτυπώσουμε σε μεγέθυνση για το δωμάτιό του.

«Ένας για όλους και όλοι για έναν!», λοιπόν.

Ας το μάθουμε αυτό στα παιδιά μας! Ας μη μεγαλώσουμε παιδιά – ατομιστές.

Στο τέταρτο και τελευταίο βιβλίο, «Οι Ατρόμητοι και το μυστήριο του δεινόσαυρου», οι αγαπημένοι μας ήρωες ζουν μια περιπέτεια με πολύ εκνευρισμό σε ένα μουσείο – η οποία θα τους δείξει πώς να ελέγχουν τον θυμό τους.

Δύσκολο task. Ακόμη και για εμάς τους μεγάλους. Στο τέταρτο και τελευταίο βιβλίο παρακολουθούμε την Αλέξια, τον Τάσι και τον Ρόκι να προσπαθούν να αγνοήσουν τις «εκνευριστικές σκιές» που επιδιώκουν να τους προκαλέσουν σύγχυση, νεύρα και θυμό. Στο τέλος, θα βρείτε τρόπους για να αποφύγουν τα παιδιά μας τα νεύρα και τον θυμό, τακτικές, έξυπνους δημιουργικούς τρόπους (λάτρεψα το μπουκάλι κατά του θυμού και μας βοήθησε φο-βε-ρά) και tips που τα βοηθούν να ξεχάσουν τον θυμό τους. Αυτό το βιβλίο είναι ένα καλό μάθημα και για μας τους γονείς…

Με τον άντρα μου σκεφτόμαστε συχνά, τι μπορούμε να κάνουμε για να είναι τα παιδιά μας όσο γίνεται πιο ευτυχισμένα και πιο προστατευμένα. Και, πραγματικά, νομίζω πως κάνουμε όλα όσα περνάνε απ΄το χέρι μας. Κάποια πράγματα, όμως, σίγουρα δεν περνάνε. Ας κάνουμε τουλάχιστον σωστά, όλα αυτά που μπορούμε. Όλοι μας. Γιατί, τί νόημα έχει να θωρακίσω το δικό μου παιδί με αυτοεκτίμηση, όταν πέντε παιδιά επιμένουν να το μειώνουν; Σκοπός είναι να μεγαλώσουμε όλοι παιδιά με αυτοεκτίμηση, με συναισθήματα και ενσυναίσθηση! Μόνο τότε, μόνο αν το προσπαθήσουμε όλοι μαζί, έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες τα παιδιά μας να ζήσουν ευτυχισμένα!

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network