5 φράσεις που ηρεμούν τα παιδιά όταν έχουν ένα συναισθηματικό ξέσπασμα

5 φράσεις που ηρεμούν τα παιδιά όταν έχουν ένα συναισθηματικό ξέσπασμα

Όταν τα παιδιά έχουν συναισθηματικά ξεσπάσματα, έχουν tantrums, φωνάζουν, είναι θυμωμένα και κλαίνε σπάνια οι γονείς μένουμε ψύχραιμοι. Το μυαλό μας ψάχνει τρόπους για να τα ηρεμήσουμε ενώ ταυτόχρονα φορτώνει…και το δικό μας νευρικό σύστημα, ειδικά αν είμαστε κουρασμένοι, άυπνοι ή αγχωμένοι.

Οι ειδικοί προτείνουν στους γονείς 5 φράσεις που μπορούν να λένε στα παιδιά ώστε να τα ηρεμούν ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργούν μια σύνδεση με τα παιδιά ώστε να μπορούν και οι δύο να συζητήσουν με υγιή και ψύχραιμο τρόπο για το πρόβλημα.

5 καταστάσεις που προκαλούν στα παιδιά νηπιακής ηλικίας έντονα συναισθηματικά ξεσπάσματα

1. Δεν θα σου φωνάξω/ δεν θα σε τιμωρήσω
Πολλά παιδιά φοβούνται ότι θα φωνάξουμε ή θα τα τιμωρήσουμε επειδή έχουν…κάνει πανικό κι αυτός ο φόβος δεν τα αφήνει να ηρεμήσουν. Όταν ακούν αυτή τη φράση ηρεμούν και βλέπουν ότι εμείς είμαστε ψύχραιμοι και μπορούμε να τα βοηθήσουμε.

2.Το ξέρω ότι δεν ήθελες να ξεσπάσεις. Θέλεις να αρχίσουμε τη κουβέντα μας/ παιχνίδι μας από την αρχή;
Αυτή η φράση δείχνει κατανόηση στα συναισθήματα του παιδιού και επιβεβαιώνει το ξέσπασμά τους. Δίνει ταυτόχρονα την ευκαιρία και στον γονιό και στο παιδί να δει τα πράγματα ψύχραιμα και να διαχειριστούν καλύτερα την κατάσταση!

3.Ακόμα κι όταν ξεσπάς, εξακολουθώ να σε αγαπώ. Είμαι εδώ για να σε βοηθήσω
Τα παιδιά γοβούνται ότι όταν εκφράζουν έντονα τα συναισθήματά τους μπορεί εμείς να σταματήσουμε να τα αγαπάμε επειδή είναι “κακά παιδιά”. Είναι σημαντικό να ακούν ότι εμείς τα αγαπάμε πάντα και πως τα ξεσπάσματα είναι φυσιολογικά. Έτσι θα μπορούν με ψυχραιμία να μάθουν πώς να τα διαχειρίζονται σιγά-σιγά με πιο υγιή τρόπο.

4.Είναι δύσκολο για σένα. Είμαι στο πλευρό σου για να βρούμε τη λύση.
Τα παιδιά νιώθουν ότι έχουν πάντα κάποιον στο πλευρό τους να τα στηρίζει και να τα βοηθάει. Δεν είναι μόνα τους όσο δύσκολα μπορεί να τους φαίνονται τα πράγματα μερικές φορές.

5.Μπορείς να πάρεις τον χρόνο σου να ηρεμήσεις. Εγώ θα είμαι εδώ όποτε θέλεις. Είσαι πάντα ασφαλής μαζί μου.
Είναι σημαντικό να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στο διάστημα που δίνεται στο παιδί για να ηρεμήσει και στο διάστημα που δεν θα είμαστε μαζί του και μπορεί να νιώσει μοναξιά ή απόρριψη. Καλό είναι να δίνουμε χώρο αλλά πάντα να ξέρει ότι είμαστε δίπλα του και δεν αδιαφορούμε.

Διάβασε επίσης:

Γιατί τα παιδιά συνήθως έχουν ξεσπάσματα όταν επιστρέφουν από το σχολείο στο σπίτι;

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network