Οι 5 πιο τοξικές ατάκες που λέμε στα παιδιά,σύμφωνα με την Tovah Klein, ψυχολόγο και συγγραφέα του βιβλίου ‘How Toddlers Thrive’

Οι 5 πιο τοξικές ατάκες που λέμε στα παιδιά,σύμφωνα με την Tovah Klein, ψυχολόγο και συγγραφέα του βιβλίου 'How Toddlers Thrive'

Δεν είναι εύκολο πάντα να σκεφτόμαστε τις λέξεις που χρησιμοποιούμε όταν αντιδρούμε σε ένα ξέσπασμα του παιδιού, όμως οι λέξεις έχουν μεγάλη σημασία. Σύμφωνα με την ψυχολόγο και συγγραφέα του βιβλίου ‘How Toddlers Thrive’, Tovah Klein, κάποιες φράσεις που χρησιμοποιούμε μπορούν να κάνουν τα παιδιά να νιώσουν ντροπή και να πληγώσουν την αυτοεκτίμησή τους.

“Όποια φράση κατηγορεί το παιδί για μια συμπεριφορά ή ένα συναίσθημα που έχει είναι προβληματική” λέει η Klein σε συνέντευξή της στο CNBC εξηγώντας πως “η ντροπή μπορεί να είναι τοξική για ένα μικρό παιδί καθώς μετά την κουβαλάει μαζί του. ‘Μάλλον δεν είμαι αρκετά καλός’, ‘δεν θα πρέπει να το προσπαθήσω ξανά’. Αρχίζουν να αμφισβητούν τον εαυτό τους. Είναι σαν μια αδυναμία”, λέει η ψυχολόγος.

Όταν τα παιδιά νιώθουν αυτό το συναίσθημα της ντροπής από τους γονείς τους, τους ανθρώπους που δίνουν στη ζωή του σιγουριά και ασφάλεια και των οποίων τη γνώμη υπολογίζει περισσότερο από ό,τι άλλο, η αυτοπεποίθησή τους στερεύει. Η συμπεριφορά του μπορεί να αλλάξει, να διστάζει να δοκιμάζει νέα πράγματα, να φοβάται μπροστά στις προκλήσεις, να αποφεύγει να προσπαθεί.

Όπως λέει η ψυχολόγος, πρέπει πάντα να προσέχουμε τι λέμε και να αποφεύγουμε τις εξής 5 τοξικές φράσεις:

-“Έχεις κακή διάθεση πάλι; Πάντα έχεις κακή διάθεση”
-“Γιατί πάντα αναστατώνεσαι όταν συμβαίνει αυτό;”
-“Μα κάλα ήταν ανάγκη να το κάνεις ξανά αυτό;”
-“Αυτό που κάνεις είναι γελοίο”
-“Υπερβάλλεις!”

Αντίθετα προτείνει τις παρακάτω φράσεις:
-“Καταλαβαίνω ότι δεν θέλεις να το κάνεις αυτό, αλλά πρέπει”
-“Εάν σου είναι δύσκολο, μπορώ να σε βοηθήσω”
-“Θα ήθελα να το κάναμε αυτό μαζί”
-“Θέλεις να κάνεις αυτό; Το καταλαβαίνω. Δυστυχώς, δεν γίνεται τώρα”

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network