Ένας παιδοψυχολόγος καταλήγει στα 8 πιο κοινά λάθη που κάνει ένας γονιός στο μεγάλωμα του παιδιού του

παιδοψυχολόγος

Πολύ συχνά οι γονείς, στην προσπάθειά τους να κάνουν το καλύτερο, καταλήγουν σε τακτικές που φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Ο παιδοψυχολόγος Mike Leary εξηγεί ποια είναι τα 8 πιο συχνά λάθη που κάνουν οι γονείς με αποτέλεσμα άθελά τους να κάνουν κακό στην ψυχική υγεία των παιδιών σε βάθος χρόνου. Τα περισσότερα από αυτά είναι λάθη που πιθανόν όλοι οι γονείς θα κάνουμε κάποια στιγμή, ωστόσο, καλό θα ήταν να προσέξουμε λίγο περισσότερο την επόμενη φορά.

Ας δούμε ποια είναι αυτά:

1. Δίνουν πολλές επιλογές

Πολλοί γονείς πιστεύουν πως δίνοντας στο παιδί πολλαπλές επιλογές το διευκολύνουν. Στην πραγματικότητα, όμως, του στερούν την κριτική σκέψη και άποψη.

2. Επαινούν για το παραμικρό και για οτιδήποτε κάνει

Εννοείται πως είναι απαραίτητο για το παιδί, να το επαινείτε και να το επιβραβεύετε. Όταν, όμως, το παρακάνετε και το επαινείτε ακόμη και για ασήμαντα πράγματα, τότε το παιδί, κατά κάποιον τρόπο, «εθίζεται» στον έπαινο και την τελειότητα και όταν έρθει η αρνητική κριτική, δε θα μπορεί να τη διαχειριστεί.

3. «Φορτώνουν» το παιδί με πολλές δραστηριότητες

Οι δραστηριότητες είναι ωφέλιμες για το παιδί. Όμως, δεν χρειάζεται να το παρακάνετε. Το παιδί έχει ανάγκη και από παιχνίδι και από ξεκούραση. Δεν πρέπει από τόσο μικρή ηλικία να του έχετε ένα φορτωμένο πρόγραμμα. Αφήστε το που και που να βαρεθεί και λίγο – του κάνει καλό!

4. Δεν ρωτούν το παιδί πώς ήταν η μέρα του

Συχνά οι γονείς ξεχνούν πόσο σημαντικό είναι για το παιδί να το ρωτήσουν πώς ήταν η μέρα του, πώς πέρασε και τι συνέβη στο σχολείο, στη βόλτα ή στις δραστηριότητές του. Έρευνες έχουν δείξει πως τα παιδιά που συνομιλούν με τους γονείς τους για όλα όσα τα απασχολούν έχουν πιο ποιοτικό και ήρεμο ύπνο. Αφιερώστε λίγο χρόνο να τα πείτε, ακόμη και 10 λεπτά πριν κοιμηθείτε.

5. Εκτοξεύουν απειλές

Αρκετοί γονείς απειλούν το παιδί, ότι δεν θα το αγαπάνε, όταν εκείνο δεν ακούει ή αντιδρά άσχημα. Θεωρούν ότι με το να λες: «Δεν με ακούς, ε κι εγώ δεν θα σε αγαπάω», ότι με την απειλή αυτή δηλαδή, το παιδί θα συμμορφωθεί. Αντίθετα, το παιδί όχι μόνο δε συμμορφώνεται, αλλά αντιδρά περισσότερο στην απόρριψη που νιώθει από το γονιό του.

6. Δεν θέτουν όρια

Υπάρχουν πολλοί γονείς που δε βάζουν όρια και πρόγραμμα στο παιδί. Προκειμένου να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο ή να μην του χαλάσουν χατίρι, τα αφήνουν να βλέπει με τις ώρες τηλεόραση, να κοιμάται αργά και γενικότερα να κάνει ο, τι θέλει. Ωστόσο, είναι λογικό, πως έτσι το παιδί δεν θα μάθει ποτέ ότι στη ζωή υπάρχουν όρια και κανόνες, που πρέπει να συμμορφωνόμαστε και να τηρούμε για να ζούμε ήρεμα και αρμονικά.

7. Βάζουν το παιδί σε γυάλα

Υπάρχουν και οι υπερπροστατευτικοί γονείς, που βάζουν το παιδί τους σε μία γυάλα. Πιστεύουν έτσι ότι μπορούν να το προστατέψουν, από ασθένειες, πεσίματα, χτυπήματα και τραυματισμούς. Ωστόσο, το μόνο που πετυχαίνουν, είναι το παιδί να μην παίρνει πρωτοβουλίες, να έχει ανασφάλειες και πολλές φοβίες. Όσο για τις ασθένειες; Σύμφωνα με τους ειδικούς, αρρωσταίνουν πιο εύκολα από ένα παιδάκι που είναι περισσότερο «εκτεθειμένο».

8. Δεν περνούν μαζί ποιοτικό χρόνο διαβάζοντας

Το να διαβάζεις παραμύθια στο παιδί, από πολύ νωρίς, είναι πολύ ωφέλιμο στην ανάπτυξή του. Αποκτά φαντασία, κριτική σκέψη και αντίληψη. Επίσης, αποκτά πλούσιο λεξιλόγιο και καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο. Το κυριότερο απ’ όλα όμως, είναι ότι μεγαλώνει με τη μαγεία της αφήγησης, όπως πολλοί από εμάς είχαμε τη χαρά να ζήσουμε από γονείς, γιαγιάδες και ανάλογα προγράμματα. Γι’ αυτό και οι γονείς που δε λένε παραμύθια, θα πρέπει να σκεφτούν διπλά, τη χαρά και τη μαγεία που στερούν από το παιδί τους.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network