Στ. Παπαβέντσης | Όταν τα παιδιά αρρωσταίνουν αυξήστε τις αγκαλιές κι αφήστε τα να αναρρώσουν πριν ξαναπάνε σχολείο

τα παιδιά αρρωσταίνουν

Μια σύντομη υπενθύμιση προληπτικής ιατρικής, και παιδιατρικής.

Τρώτε υγιεινά, φάτε ωφέλιμα λιπαρά και μεσογειακή διατροφή, περιορίσετε τα γλυκά, τα άσπρα αλεύρια, τα επεξεργασμένα, τα κορεσμένα λιπαρά, τα junk, τα υπερβολικά κρέατα και ζωικά. Και εσείς για τον εαυτό σας και ως παράδειγμα, και τα παιδιά σας. Από 6 μηνών και πάνω μεσογειακή διατροφή, άφθονη βιταμίνη c από φρούτα και λαχανικά.

Μην στηρίζεστε σε συμπληρώματα, που στην μεγάλη πλειονότητα είναι αχρείαστα, αναποτελεσματικά, μπορεί και να βλάπτουν, τις τσέπες τουλάχιστον, και συνιστούν εμπόριο και μάρκετινγκ.

Μην καπνίζετε. Ούτε στο μπαλκόνι. Ούτε ηλεκτρονικά.

Κάντε σωστή υγιεινή, αέριστε, τινάξτε, απλώστε στον καθαρό αέρα, ΟΧΙ πάνω σε θερμαντικά σώματα, καταπολεμήσετε μούχλα, όχι υπερβολικές χλωρίνες, πλύνετε σωστά και τακτικά χέρια με καθαρό σαπούνι. Και εσείς και τα παιδιά σας.

Βγείτε τακτικά σε ανοιχτούς χώρους, περπατήστε, κάντε συστηματική γυμναστική, βγείτε στη φύση σε πάρκα σε καθαρό κρυο με όπως πρέπει ντύσιμο, και εσείς και τα παιδιά σας. Μην τα κάνετε μαλθακά και εσώκλειστα.

Αποφεύγετε πολυκοσμίες και κλειστούς χώρους. Καταπολεμήσετε περιττά κιλά, δείτε ειδικούς αν χρειάζεται, μην παραμελείτε την παράλληλη επιδημίας της παχυσαρκίας.

Φροντίστε την ψυχική σας υγεία, και εσείς και τα παιδιά. Κλείστε τα αυτιά σε γκρίνια κουτσομπολιά ειδήσεις τρομοκράτησης, κανάλια, διαβάστε βιβλία, παίξτε, είστε ΜΑΖΙ με τα παιδιά σας και δικούς σας ανθρώπους. Διαλέξτε συγκεκριμένους φίλους να περάσετε μαζί τακτικά τον χειμώνα.

Όταν αρρωσταίνουν αυξήστε τις αγκαλιές στα παιδιά σας, αφήστε τα να αναρρώσουν καλά πριν ξαναπάνε σχολείο ή παιδικό και κολλήσουν νέα ίωση.

Εμβολιαστείτε και εσείς και τα παιδιά σας για όλα τα συνιστώμενα εμβόλια. Έγκυες και θηλάζουσες μην αμελείτε την υγιεία σας, εμβολιαστειτε με ό,τι υπάρχει τεκμηρίωση. Κάντε εμβόλιο Covid όσοι έχετε ένδειξη άμεσα. Κάνετε εμβόλιο γρίπης όσοι έχετε ένδειξη.
ΟΛΑ αυτά έχουν την σημασία τους. Για το αν θα νοσήσουμε, πόσο βαριά, πόσο θανατηφόρα.

Κείμενο: Στέλιος Παπαβέντσης, Παιδίατρος (ευχαριστούμε θερμά)

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network