Στο στόχαστρο των λοιμωξιολόγων και τα παιδικά πάρτι – Μεγάλη η διασπορά στα παιδιά

παιδικά πάρτι

Οι λοιμωξιολόγοι έχουν σκεφτεί να μπουν περιορισμοί και στα παιδικά πάρτι, τα οποία εξελίσσονται σε εστίες υπερμετάδοσης.

Οι ειδικοί έχουν επισημάνει πως η έναρξη της σχολικής χρονιάς δεν συνοδεύτηκε από σημαντική άνοδο των κρουσμάτων στους μαθητές. Εντούτοις, τα στοιχεία δείχνουν πως η διασπορά στα παιδιά είναι μεγάλη και μάλιστα αναμένεται να γίνει ακόμη πιο ευρεία τις επόμενες εβδομάδες.

Είναι χαρακτηριστικό πως στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, από τα 2.130 νέα κρούσματα, τα 1.002 καταγράφηκαν σε ανήλικους.

Το καμπανάκι έχει χτυπήσει προ πολλού και σύμφωνα με πληροφορίες, οι λοιμωξιολόγοι έχουν σκεφτεί να μπουν περιορισμοί και στα παιδικά πάρτι, τα οποία εξελίσσονται σε εστίες υπερμετάδοσης.

Αυτοί για παράδειγμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα μπορούσαν να είναι η πραγματοποίηση παιδικών πάρτι σε εξωτερικούς χώρους, που όμως θα είναι πολύ δύσκολο να τηρηθεί όσο πλησιάζουμε προς τον χειμώνα. Θα υπάρχει πάντως σύσταση για self test ή rapid test στα παιδιά πριν την προσέλευση σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις.

Την ίδια ώρα ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης εκτίμησε πως θα υπάρξει μια ήπια αυξητική πορεία του ιού στα μέσα Οκτωβρίου, με το ενδεχόμενο τα κρούσματα να φτάσουν τα 3.000, ακόμα και τα 4.000 καθημερινά μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Ερωτηθείς σχετικά με τα κρούσματα σε παιδιά, ο καθηγητής τόνισε πως στο εν λόγω κύμα 50 έως 70 χιλιάδες παιδιά αναμένεται να νοσήσουν. “Το ποσοστό των ημερησίων κρουσμάτων στα παιδιά μπορεί να ανέβει από το 30% στο οποίο βρίσκεται τώρα στο 40%”.

Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία

Το ποσοστό των παιδιών και των εφήβων κάτω των 17 ετών επί του συνολικού αριθμού των ημερήσιων κρουσμάτων προκαλεί έντονο προβληματισμό στους ειδικούς, την ώρα που η πορεία των εμβολιασμών σε αυτές τις ηλικίες δεν είναι η προσδοκώμενη. 60.000 έφηβοι ηλικίας 12 έως 14 ετών και περισσότεροι από 100.000 έφηβοι ηλικίας 15 έως 17 ετών έχουν εμβολιαστεί με μια δόση ή προγραμματίσει το ραντεβού τους, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Συνολικά στην επικράτεια το 24% των εφήβων ηλικίας κάτω των 18 ετών, έχει λάβει μια δόση εμβολίου.

Κατά τους λοιμωξιολόγους, 1 στα 4 κρούσματα στην Ελλάδα αφορά σε παιδιά και εφήβους κάτω των 18 ετών. Επίσης με βάση δεδομένα από τον ΕΟΔΥ, κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, ο αριθμός των θετικών self-test παρέμεινε σταθερός και δεν παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά.

Ειδικότερα, ο συνολικός αριθμός των νέων κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 5 έως 20 ετών αυξήθηκε 16%. Κατά τους ειδικούς πρόκειται για απολύτως αναμενόμενη αύξηση που οφείλεται στη διενέργεια των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων στα σχολεία. Επιπλέον, δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση στις νοσηλείες των παιδιών και εφήβων ηλικίας κάτω των 17 ετών που σήμερα αντιπροσωπεύουν μόλις το 1,5 των ενεργών νοσηλειών.

thetoc.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network