Summer Camps στις ΗΠΑ αρνούνται να δεχθούν παιδιά που δεν έχουν κάνει τα απαραίτητα εμβόλια

Summer Camps στις ΗΠΑ αρνούνται να δεχθούν παιδιά που δεν έχουν κάνει τα απαραίτητα εμβόλια

Τα σχολεία μπορεί να έκλεισαν για το καλοκαίρι, ωστόσο το θέμα του εμβολιασμού των παιδιών παραμένει πάντα στην επικαιρότητα.

Διάφορες καλοκαιρινές κατασκηνώσεις στις ΗΠΑ για να προφυλαχθούν από τα πρόσφατα κρούσματα ιλαράς που εμφανίστηκαν σε ολόκληρη την χώρα, έχουν θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση τόσο για το προσωπικό όσο και για τα παιδιά να έχουν προηγουμένως εμβολιαστεί, παρακάμπτοντας τις όποιες θρησκευτικές (ή άλλου είδους) αντιρρήσεις τους.

Ένας από τους κυριότερους παράγοντες που κινητοποίησαν τους ιθύνοντες των κατασκηνώσεων να πάρουν μια τέτοια απόφαση είναι η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, η οποία πριν λίγες μέρες εξέδωσε συστάσεις σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών στις κατασκηνώσεις.

Μία εξ αυτών αναφέρει πως όλοι οι κατασκηνωτές αλλά και τα μέλη του προσωπικού οφείλουν να έχουν ήδη πραγματοποιήσει όλα τα απαιτούμενα εμβόλια χωρίς να γίνεται καμία δικαιολογία δεκτή σε περίπτωση το έχουν παραλείψει. Αυτοί δηλαδή που για μη ιατρικούς λόγους δεν έχουν κάνει μερικά ή όλα τα εμβόλια πρέπει να μη γίνονται δεκτοί στις κατασκηνώσεις καθώς η συμπεριφορά τους αυτή είναι επικίνδυνη για την ατομική αλλά και τη δημόσια υγεία.

“Νομίζω πλέον μπορούμε να θεωρήσουμε πως πολλές κατασκηνώσεις που μέχρι πρότινος δεχόντουσαν παιδιά που για λόγους φιλοσοφικούς ή θρησκευτικούς απέφευγαν τον εμβολιασμό, πλέον πήραν την απόφαση να τους απαγορεύσουν να γίνουν μέλη τους. Ελέγχουμε πάντα τα ιατρικά ιστορικά των εισερχομένων και κάνουμε λεπτομερή έλεγχο σε περίπτωση που μέλη του προσωπικού προέρχονται από το εξωτερικό μιας και σε κάθε χώρα υπάρχει διαφορετικό πλαίσιο σχετικά με τους εμβολιασμούς”, δήλωσε στο CNN η Lauren Rutkowski διευθύντρια και ιδιοκτήτης της Camp IHC στην Πενσιλβάνια.

Αυτή τη χρονιά μάλιστα η κατασκήνωση της κάνει ένα βήμα παραπέρα καθώς προσέχουν τόσο, έτσι ώστε, αν συναντηθούν με άλλες κατασκηνώσεις σε διάφορα αθλητικά γεγονότα για παράδειγμα, να ξέρουν ότι πρέπει κι εκείνες να τηρούν τις ίδιες ακριβώς διαδικασίες σχετικά με τα μέλη του προσωπικού αλλά και τους κατασκηνωτές τους.

Λίγες μέρες νωρίτερα το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ αποκάλυψε πως η έξαρση της ιλαράς συνεχίζει να διογκώνεται. Έχουν διαγνωστεί 1,044 άτομα σε 28 πολιτείες το 2019, κάτι αφύσικο σχεδόν αν αναλογιστεί κανείς πως το 2000 η ασθένεια αυτή έτεινε προς εξαφάνιση.

Στη Νέα Υόρκη που είναι μάλιστα και το επίκεντρο της έξαρσης της ασθένειας η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Andrew Cuomo υπέγραψε πρόσφατα έναν νόμο που υποχρεώνει όλα τα παιδιά κατά μήκος της πολιτείας να εμβολιαστούν παρακάμπτοντας όποιες θρησκευτικές ενστάσεις μπορεί να υπάρξουν.

Πολλά από τα παιδιά που προέρχονται από ορθόδοξες εβραϊκές κοινότητες, εκεί δηλαδή που παρουσιάστηκαν πάμπολλα κρούσματα ιλαράς, κατέληξαν σε κατασκηνώσεις στη βόρεια πλευρά της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Εκεί, οι κατά τόπους αρχές πήραν επιπρόσθετα μέτρα προστασίας για να σιγουρευτούν πως όλοι οι κατασκηνωτές έχουν κάνει τα απαραίτητα εμβόλια.

Πρέπει να σιγουρευτούμε πως όλα τα παιδιά έχουν όντως εμβολιαστεί ελέγχοντας λεπτομερώς τα ιατρικά ιστορικά τους έτσι ώστε να μην προκύψει το παραμικρό πρόβλημα στην πορεία. Μπορεί στο παρελθόν να δεχόμασταν παιδιά που δεν είχαν κάνει όλα τα απαραίτητα εμβόλια λόγω των θρησκευτικών τους αντιλήψεων, αλλά πλέον η κατάσταση είναι τέτοια που δε μας επιτρέπει να το κάνουμε”, δήλωσε ο ραβίνος Hanoch Helt της κατασκήνωσης Emunah που έχει ως μέλη της πολλά κορίτσια από την εβραϊκή κοινότητα.

Ο ραβίνος Dovid Teichman διευθυντής της κατασκήνωσης Govoah όπου φιλοξενεί ως επί το πλείστον ορθόδοξους Εβραίους, τόνισε πως αυτή τη χρονιά τα μέλη του προσωπικού ήταν πολύ σχολαστικοί στην εξέταση των αιτήσεων των κατασκηνωτών για να σιγουρευτούν πως όλοι τους είχαν πραγματοποιήσει τα απαιτούμενα εμβόλια.

“Δε μπορούμε να ρισκάρουμε τη συμμετοχή ατόμων που δεν έχουν εμβολιαστεί, έτσι αν κάποιος που είναι στη λίστα δεν έχει κάνει τα εμβόλια που προβλέπονται, τότε δε θα γίνεται δεκτός στην κατασκήνωση”.

Έτσι σε περίπτωση που είστε γονιός και πρόκειται να στείλετε το παιδί σας στην κατασκήνωση, καλό είναι να σκεφτείτε δύο ξεχωριστά πράγματα. Πρώτον πως το παιδί σας έχει κάνει όλα τα απαιτούμενα εμβόλια για την ηλικία του και δεύτερον πως η κατασκήνωση στην οποία θα συμμετάσχει έχει τέτοια πολιτική που απαγορεύει σε κάποιον μη εμβολιασμένο να πάρει μέρος σε αυτήν.

Μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Φαρμακευτικής Πρακτικής (Journal of Pharmacy Practice) ανακάλυψε πως το εμβόλιο κατά του ιλαρά ήταν από αυτά που απαιτούνταν να είχε πραγματοποιηθεί στο 80% των κατασκηνώσεων της Νέας Υόρκης, άρα υπήρχαν και πολλές άλλες που δεν το είχαν στη λίστα τους ως απαραίτητη προϋπόθεση.

Το συγκεκριμένο άρθρο μπορεί να αφορά αποκλειστικά και μόνο κάτι που συμβαίνει στις ΗΠΑ αλλά η έξαρση της ιλαράς φέτος αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο με πάνω από 34,000 άτομα να προσβάλλονται από τον ιό τους 2 πρώτους μήνες του 2019 στην Ευρώπη οδηγώντας στον θάνατο 42 από αυτά. Η Ουκρανία είναι η χώρα που συναντιούνται τα περισσότερα κρούσματα στην Ευρώπη με τις Ρουμανία και Αλβανία να ακολουθούν.

Η UNICEF έχει προ πολλού κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς σύμφωνα με έρευνα της τα παιδιά που δεν έχουν κάνει το προβλεπόμενο εμβόλιο για να προστατευτούν από τη νόσο τα τελευταία 8 χρόνια ανέρχονται συνολικά σε 20 εκατομμύρια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καλέσει τις αρχές των χωρών όπου παρουσιάστηκαν κρούσματα να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες εμβολιασμού των ευάλωτων ανθρώπων ώστε να εξαλειφθεί η επιδημία και να μην επεκταθεί και σε γειτονικές χώρες κάνοντας τα πράγματα ακόμα χειρότερα.

Μετά την επιδημική έξαρση της ιλαράς σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στην Ελλάδα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είχε δημοσιεύσει το παρακάτω δελτίο τύπου 2 χρόνια πριν συστήνοντας:

Τον άμεσο εμβολιασμό με το εμβόλιο ιλαράς – ερυθράς παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, εφήβων και ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου, πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά (με τη μορφή μονοδύναμου εμβολίου ιλαράς ή μικτού εμβολίου MMR).

Τη διενέργεια της 1ης δόσης του εμβολίου MMR στην ηλικία των 12 μηνών και τη διενέργεια της 2ης δόσης 3 μήνες μετά την 1η ή εφόσον έχει παρέλθει αυτό το διάστημα το συντομότερο δυνατόν. Σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, η 2η δόση μπορεί να γίνει σε μεσοδιάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων μετά την πραγματοποίηση της 1ης.

Μετάφραση και επιμέλεια: ΜπαμπΑσιάτης

Πρωτότυπο κείμενο εδώ

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network