Συναισθηματική κακοποίηση παιδιών: Ποιες συμπεριφορές των γονιών είναι προβληματικές;

Συναισθηματική κακοποίηση παιδιών: Ποιες συμπεριφορές των γονιών είναι προβληματικές;

Μια πρόσφατη έρευνα που έκαναν Αυστραλοί επιστήμονες, η Australian Child Maltreatment study, αποκάλυψε ότι η συναισθηματική κακοποίηση των παιδιών είναι αρκετά συχνή και μάλιστα σχετίζεται με τις ίδιες αρνητικές συνέπειες που έχει και η σεξουαλική κακοποίηση.

Τι είναι συναισθηματική κακοποίηση;

Η συναισθηματική κακοποίηση, σύμφωνα με τους ειδικούς, περιλαμβάνει ένα μοτίβο συμπεριφοράς των γονιών (φράσεις ή πράξεις)που κάνει τα παιδιά να πιστεύουν ότι δεν είναι ικανά, ότι δεν τα αγαπούν, ότι δεν τα θέλουν και ότι η μόνη τους αξία είναι να εξυπηρετούν τις ανάγκες κάποιου άλλου. Αυτό μπορεί να συμβαίνει μέσα από επιθετικές συμπεριφορές, όπως προσβολές, πρσβλητικούς χαρτακτηρισμούς, πρόκληση ντροπής, απόρριψης αλλά και από άρνηση να δείξουν συναισθηματικό δέσιμο, όπως το να αγνοούν τα παιδιά, να μην δείχνουν τρυφερότητα ή αγάπη. Η συναισθηματική κακοποίηση συμβαίνει όταν αυτή η συμπεριφορά είναι επαναλαμβανόμενη και όχι όταν συμβαίνουν περιστασιακά περιστατικά τέτοιων συμπεριφορών, π.χ. εξαιτίας θυμού, σε μια κατά τα άλλα αγαπημένη και υγιή σχέση.

Σύμφωνα με την έρευνα, πάνω από το 30.9% των Αυστραλών έχουν υποστεί συναισθηματική κακοποίηση κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας, κι ενώ η έρευνα δεν περιλαμβάνει στοιχεία για άλλες χώρες τα ποσοστά είναι ενδεικτικά για την γονεική συμπεριφορά, αναδεικνύοντας ότι περισσότερα κορίτσια από ό,τι αγόρια είναι θύματα συναισθηματικής κακοποίησης. Ένα στα δέκα παιδιά, σύμφωνα με την έρευνα, έχουν ακούσει από γονέα ότι δεν τα αγαπούν, ότι τα μισούν ή ότι εύχονταν να μην είχαν γεννηθεί. Το παράδοξο της συναισθηματικής κακοποίησης είναι ότι προέρχεται από τους ενήλικες που είναι πιο σημαντικοί στη ζωή ενός παιδιού, τους γονείς του, και συμβαίνει την περίοδο που αναπτύσσεται η αίσθηση της αξίας του και της αυτοεκτίμησής του.

Πως η συναισθηματική κακοποίηση μπορεί να επηρεάσει τα παιδιά;

Σύμφωνα με την έρευνα έχουν 1.9 περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν κατάθλιψη, 2.12 φορές να έχουν αγχωτικές διαταραχές, 2 περισσότερες φορές να βιώσουν μετά-τραυματικό στρες, 2.1 φορές να αυτοτραυματιστούν, 2.3 φορές να αποπειραθούν να αυτοκτονήσουν. 1.4 φορές να επισκεφτούν ψυχίατρο. Ανάμεσα στις αρνητικές επιρροές της συναισθηματικής κακοποίησης αναφέρονται επίση και η παχυσαρκία, ο αλκοολισμός, ο εθισμός σε ουσίες, αλλά και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας.

Πώς μπορούμε να αποτρέψουμε τη συναισθηματική κακοποίηση;

Η συναισθηματική κακοποίηση έχει να κάνει με την επικοινωνία ανάμεσα στον γονιό και το παιδί. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι γονείς πρέπει να ζητήσουν βοήθεια και στήριξη από ειδικούς για να ανακαλύψουν στρατηγικές γονεικότητας που δεν είναι κακοποιητικές αλλά και να μάθουν καλύτερα τα παιδιά τους μέσα από σεμινάρια που εξηγούν γιατί τα παιδιά συμπεριφέρονται όπως συμπεριφέρονται ανάλογα με την ηλικία τους.
Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μεγαλώνουν σε ένα ασφαλές, τρυφερό και γεμάτο αγάπη περιβάλλον ενώ εάν αντιληφθούμε περιπτώσεις συναισθηματικής κακοποίησης στο περιβάλλον μας να μην τις αγνοήσουμε.

Διαβάστε όλη την έρευνα εδώ.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network