Τα παιδιά βιώνουν τη φρίκη, για μία ακόμη φορά, μπροστά στη φυσική καταστροφή

Τα παιδιά βιώνουν τη φρίκη, για μία ακόμη φορά, μπροστά στη φυσική καταστροφή

Μπροστά σε κάθε φυσική  καταστροφή, όλοι μας αισθανόμαστε ένα αίσθημα φόβου, αβεβαιότητας και αβοηθησίας, πόσο μάλλον ένα μικρό παιδί που στα μάτια του όλα αποκτούν άλλες διαστάσεις.

Οι πυρκαγιές που μαίνονται σε όλη την έκταση της χώρας μας, τις τελευταίες μέρες, αποτελούν ένα τραγικό γεγονός που, δυστυχώς, ξεφεύγει από κάθε έλεγχο του ανθρώπου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός έντονα δυσφορικού συναισθήματος για κάτι που είναι μη ελέγξιμο και μπορεί να φέρει τεράστιες, απότομες και ανεπιθύμητες συνέπειες στις ζωές όλων μας αλλά και των αγαπημένων μας προσώπων.

Συγκεκριμένα, τα παιδιά αντιλαμβάνονται τον φόβο και την αναστάτωση των γονιών τους, την οποία τις περισσότερες φορές οι γονείς προσπαθούν να συγκαλύψουν. Είναι γεγονός πως το ένστικτο των παιδιών αντιλαμβάνεται πέραν της λεκτικής επικοινωνίας. Ο φόβος τους, όταν τα κρατάμε στην άγνοια ενώ κατανοούν πως κάτι σοβαρό και επικίνδυνο συμβαίνει, μπορεί να τους προκαλέσει επιπλέον άγχος και στρες. Ωστόσο, ο φόβος και το άγχος αυτό δεν αφορά μόνο στα παιδιά που βιώνουν αυτά τα γεγονότα. Καθώς η τηλεόραση και το ραδιόφωνο είναι τόσο ενεργά μέσα στη ζωή μας, οι εικόνες και οι ειδήσεις που παρακολουθούν τα παιδιά μπορούν να τους γεννήσουν φόβους που σχετίζονται με την πιθανότητα να συμβεί και σε αυτά και στις οικογένειές τους κάτι παρόμοιο.

Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε πως τα παιδιά διδάσκονται από πολύ μικρή ηλικία στα σχολεία πως πρέπει να αγαπάμε και να σεβόμαστε το περιβάλλον, να προστατεύουμε τα δάση και τις θάλασσες. Βλέποντας, λοιπόν, όλη αυτή την καταστροφή γύρω τους απογοητεύονται και ματαιώνονται, λαμβάνοντας ένα λανθασμένο μήνυμα για την αξία της φύσης στην ανθρώπινη ζωή.

Σημαντικότερο όλων, όμως, είναι η αγωνία και η αβεβαιότητα που γεννάται τέτοιες ώρες και αφορά στην ίδια την ανθρώπινη ζωή. Μπροστά σε μια τέτοια καταστροφή ο καθένας μας νιώθει μικρός και έρχεται σε επαφή με ένα πρωτόγνωρο συναίσθημα. Η αγωνία και το άγχος για την ίδια τη ζωή μας έρχεται να προστεθεί στα συναισθήματα απελπισίας και αβοηθησίας. Πέρα από τη δική μας τη ζωή αγωνιούμε και για τις ζωές των δικών μας προσώπων. Όλος αυτός ο όγκος πρωτόγνωρων συναισθημάτων για τα παιδιά μπορεί να αποβεί ένα δυσβάσταχτο ψυχολογικό φορτίο.

Για τον λόγο αυτό «Το Χαμόγελο του Παιδιού», και σε αυτή την έκτακτη κατάσταση των πυρκαγιών που μαστίζουν τη χώρα μας, είναι εδώ να ακούσει τα παιδιά και να διαχειριστεί τους φόβους τους μέσω της Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής για τα Παιδιά SOS 1056. 7 ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες τη μέρα, εξειδικευμένοι ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί του Οργανισμού βρίσκονται δίπλα στους γονείς και στα παιδιά που αυτές τις δύσκολες ώρες μπορεί να έχουν την ανάγκη να μιλήσουν και να μοιραστούν όσα τους συμβαίνουν.

Για περισσότερες πληροφορίες:
«Το Χαμόγελο του Παιδιού»
Τηλ. Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056
sos1056@hamogelo.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network