Τα προβλήματα γύρω από τον ύπνο δημιουργούνται συνήθως από τους γονείς

προβλήματα γύρω από τον ύπνο

Κάθε βράδυ την ώρα του ύπνου σε πολλά σπίτια που έχουν μικρά παιδιά υπάρχει ένα θέμα. Τα παιδιά δεν θέλουν να πάνε για ύπνο. Μόλις οι γονείς καταφέρουν να τα βάλουν στο κρεβάτι, τα παιδιά θυμούνται πως θέλουν νερό, ή και ένα ακόμη παραμύθι, ή το φως αναμμένο, τις κουρτίνες τραβηγμένες, μετά τις κουρτίνες ανοιχτές, και μετά θέλουν να ξανάπανε στη τουαλέτα και τελικά μετά από μια εξουθενωτική πάλη η κατάληξη είναι κλάματα από τα παιδιά,  φωνές από τους μεγάλους και το θέμα συνεχίζεται καθημερινά.

Ας καταλάβουμε το παιδί, τον γονιό, την κατάσταση

Κατ’ αρχάς δεν υπάρχει παιδί που δεν θέλει να παρατείνει την ώρα της δράσης λίγο ακόμα. Το να θέλουν να ανήκουν στη δράση είναι ανθρώπινη ανάγκη. Τα σοβαρά προβλήματα γύρω από τον ύπνο δημιουργούνται συνήθως από τους γονείς. Όσο πιο συγκεκριμένη και σταθερή γίνεται η ρουτίνα του ύπνου κάθε βράδυ, τόσο πιο γρήγορα θα γίνει συνήθεια και στο παιδί. Οι γονείς επιτρέπουν στο παιδί να τους χορεύει!

Προτάσεις

1. Χρειάζεται να είστε παρών και αφοσιωμένος στη διαδικασία και όχι να κάνετε ταυτόχρονα άλλα πράγματα. Ένας λόγος που τα παιδιά ζητούν κι άλλη προσοχή είναι γιατί δεν έχουν πάρει τη σωστή δόση.

2. Μείνετε σταθεροί στις αποφάσεις σας αλλά με ευγένεια. Τα παιδιά ξέρουν πολύ καλά όταν λες αυτό που εννοείς και όταν εννοείς αυτό που λες.

3. Αφού πέσουν στο κρεβάτι αρνηθείτε να παίξετε άλλο το παιχνίδι τους. Αν σηκωθούν ευγενικά και σταθερά οδηγήστε τα ξανά στο κρεβάτι. ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ. Οι πράξεις είναι πολύ καλύτερες από τα λόγια. Μπορεί να χρειαστεί να το επαναλάβετε πολλές-πολλές φορές πριν καταλάβουν ότι το εννοείτε. Αν τα παιδιά έχουν καταλάβει ότι σας κάνουν ότι θέλουν θα πάρει 3-4 βραδιές να αλλάξει το σκηνικό.

4. Συζητήστε μαζί τους ότι αυτό που κάνατε ως τώρα ήταν λάθος. Έτσι θα τους δώσετε την ευκαιρία να καταλάβουν ότι κανείς δεν είναι αλάνθαστος και ότι σπουδαίο είναι να μαθαίνεις από τα λάθη σου.

Προγραμματίζοντας το μέλλον

1. Συζητήστε μαζί τους τη διαδικασία του ύπνου κατά τη διάρκεια της μέρας και όχι όταν προκύπτει το πρόβλημα. Βάλτε τα παιδιά να φτιάξουν μια λίστα με το τι χρειάζεται να έχει γίνει πριν πάνε για ύπνο. Μια λίστα που θα περιγράφει τη δική τους ρουτίνα και η οποία ποικίλει ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Για παράδειγμα: μαζεύουμε τα παιχνίδια,  φοράμε πιτζάμες, πλένουμε δόντια, πάμε στην τουαλέτα, διαλέγουμε ρούχα για την επόμενη μέρα κλπ. Για τα μικρά παιδιά μια καλή ιδέα είναι να βρούνε εικόνες από περιοδικά που περιγράφουν τη διαδικασία αυτή  και να την κολλήσουν σε ένα χαρτόνι. Αυτό το χαρτόνι το κολλάτε στην πόρτα του δωματίου. Βοηθήστε στο να διαμορφώσουν τον  χρονικό προσδιορισμό της διαδικασίας αυτής.

2. Όταν έρθει η ώρα για να αρχίσει η διαδικασία του ύπνου πείτε απλώς «Είναι ώρα για ύπνο» και όχι «Πρέπει να πας για ύπνο» βοηθήστε λέγοντας «Τι είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις όταν πηγαίνεις για ύπνο;» Δώστε επιλογές «Θέλεις να διαλέξεις εσύ παραμύθι ή εγώ;».

3. Δώστε τους να καταλάβουν ότι θα είσαστε διαθέσιμοι για παραμύθι 10΄ πριν την καθορισμένη ώρα για τον ύπνο. Αν είναι έτοιμα καλώς αν όχι το παραμύθι θα περιμένει ως αύριο. (ΣΤΑΘΕΡΑ και ΕΥΓΕΝΙΚΑ).

4. Για τα παιδιά που θυμώνουν γιατί τα μεγαλύτερα αδέλφια πηγαίνουν αργότερα για ύπνο μπορείτε να πείτε πως είναι εντάξει να αισθάνονται θυμωμένα αλλά δεν είναι εντάξει να μην πηγαίνουν την ώρα που πρέπει για ύπνο.

5. Δώστε τους την ευκαιρία να μένουν λίγο αργότερα τις Παρασκευές και τα Σάββατα (ΛΙΓΟ).

6. Ας καταλάβουν ότι η ώρα που έχει συμφωνηθεί είναι να πάνε στα δωμάτιά τους και να πέσουν στα κρεβάτια τους, δεν είναι απαραίτητο και να κοιμηθούν. Άλλα παιδιά θέλουν να διαβάσουν, άλλα θέλουν παίξουν. ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΤΟΥΣ.

Ερατώ Χατζημιχαλάκη, Οικογενειακή Σύμβουλος

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network