13 λόγοι που όλοι οι γονείς πρέπει να δούμε τη σειρά «13 Reasons Why»

13 Reasons Why

Το «13 Reasons Why» είναι ένα νεανικό δράμα του Netflix, στο οποίο μια έφηβη κοπέλα στέλνει 13 κασέτες σε όλους όσους θεωρεί πως ευθύνονται για την αυτοκτονία της.

«Είμαι η Χάνα. Χάνα Μπέικερ. Σωστά. Μην ρυθμίζετε την οποιαδήποτε συσκευή στην οποία το ακούτε αυτό. Είμαι εγώ, ζωντανά και στερεοφωνικά. Χωρίς επανεμφάνιση, χωρίς ενκόρ και, αυτή τη φορά, χωρίς παραγγελιές. Πάρτε ένα σνακ. Χαλαρώστε. Γιατί θα σας πω την ιστορία της ζωής μου. Συγκεκριμένα, γιατί η ζωή μου τελείωσε.»

Μ’ αυτά τα λόγια, ξεκινά η σειρά – και η πρώτη κασέτα της Χάνα Μπέικερ (Κάθριν Λάνγκφορντ) και σε καθηλώνει από το πρώτο κιόλας λεπτό.

Στην αρχή, ο άντρας μου κι εγώ, ήμασταν προβληματισμένοι σχετικά με το αν έπρεπε να δούμε την σειρά οι δυο μας, ή μαζί με την 16χρονη κόρη μας. Αποφασίσαμε τελικά, να την παρακολουθήσουμε πρώτα εμείς.  Σίγουρα, κάποιες σκηνές είναι ιδιαίτερα «σκληρές» για ένα έφηβο παιδί, αλλά συνάμα είναι τόσο αληθινές που επιλέξαμε τελικά να την δούμε όλοι μαζί.

Παρακάτω, θα σας παρουσιάσουμε 13 λόγους για τους οποίους πρέπει κατά τη γνώμη μας κάθε γονιός να παρακολουθήσει τη σειρά – το αν θα τη δείτε μαζί με τα παιδιά σας, θα το κρίνετε εσείς.

1. Γιατί πολλοί γονείς δεν κατανοούν πλήρως πόσο δύσκολο είναι να είσαι έφηβος στη σημερινή κοινωνία.

2. Επειδή η σειρά φωτίζει τα θέματα ψυχικής υγείας που πιθανόν αντιμετωπίζουν καθημερινά τα παιδιά μας ή τα παιδιά γύρω μας.

3. Γιατί – ας μη γελιόμαστε – κάθε σχολείο έχει πρόβλημα εκφοβισμού.

4. Γιατί θα δούμε τις τρομακτικές διαστάσεις που έχει πάρει το cyberbullying στις μέρες μας. Έως και το 35% των tweens και teens αναφέρουν ότι είναι θύματα διαδικτυακού εκφοβισμού. Η διαδικτυακή παρενόχληση επηρεάζει τα παιδιά με τον ίδιο τρόπο όπως και άλλες μορφές εκφοβισμού, αλλά τα αποτελέσματά της είναι πολύ χειρότερα.

5. Γιατί (δυστυχώς) έχουμε μια τάση ως ενήλικες να βλέπουμε κάποιες φορές τα εφηβικά προβλήματα ως ασήμαντα. Μετά το τέλος της σειράς, σίγουρα θα αναθεωρήσουμε.

6. Γιατί μας θυμίζει πως ήταν και είναι πάντα δυσκολότερο να είσαι έφηβη κοπέλα και η σειρά παρουσιάζει αυτή την εμπειρία με γνήσιο τρόπο.

7. Γιατί πρέπει να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να αναφέρουν περιστατικά κακοποίησης στους γονείς ή τους δασκάλους τους και να υποστηρίζουν τα δικαιώματα των θυμάτων. Στη σειρά, είδαμε επανειλημμένα τα παιδιά να παραμένουν αδρανή.

13 λόγοι που όλοι οι γονείς πρέπει να δούμε τη σειρά «13 Reasons Why»8. Επειδή η αυτοκτονία αντιπροσωπεύει την αδυναμία μιας κοινότητας ή μιας κοινωνίας να βοηθήσει κάποιον που υποφέρει. Όταν οι χαρακτήρες της σειράς συζήτησαν την απόφαση της Χάνα να αυτοκτονήσει, όλοι είπαν: “Ήταν επιλογή της”. Αλλά οι επιλογές δεν γίνονται σε κενό. Οι επιλογές γίνονται στο πλαίσιο του περιβάλλοντος.

9. Επειδή θα δούμε ότι οι λόγοι αυτοκτονίας των εφήβων είναι πολυεπίπεδοι και πολύπλοκοι και σπάνια οφείλονται σε έναν λόγο. Η Χάνα βίωσε τόσα τρομερά γεγονότα στη ζωή της, αισθάνθηκε παγιδευμένη και δεν ακούστηκε από κανέναν. Δεν υπήρχε κανείς πρόθυμος να σταματήσει και να ακούσει τι είχε να πει, αντικειμενικά και χωρίς κρίση. Κανείς δεν προσπάθησε να νιώσει τι αισθάνθηκε ή να δει τον κόσμο μέσα από τα μάτια της. Οφείλουμε να μεγαλώσουμε παιδιά που θα μιλάνε και θα ακούνε.

10. Επειδή βλέπουμε πως όλα τα παιδιά θρηνούν την απώλεια με διαφορετικούς τρόπους. Μερικά παιδιά κλείνονται στον εαυτό τους, ενώ άλλα γίνονται ασταθή. Άλλα απλώς τηρούν τη ρουτίνα τους, σαν να είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρήσουν τη λογική τους.

Η κατάχρηση ουσιών, η απόλαυση, η άρνηση και ενίοτε η κενότητα ήταν όλες αντιδράσεις που έχουν οι έφηβοι όταν αντιμετωπίζουν την απώλεια. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά αυτής της σειράς ήταν ότι πολλοί από τους γονείς δεν ήταν παρόντες φυσικά ή συναισθηματικά και δεν αντιλήφθηκαν πολλές από τις αλλαγές στην συμπεριφορά των παιδιών τους.

11. Επειδή η σειρά δείχνει ότι η ζωή ενός εφήβου μπορεί πολλές φορές να μην είναι εύκολη και όμορφη. Αποφεύγει επίσης να παρέχει εύκολες εξηγήσεις για τα γεγονότα και δεν συνδέει τα πάντα στο τέλος. Όπως συμβαίνει άλλωστε και στην πραγματική ζωή.

12. Επειδή η σειρά αυτή είναι μια αφορμή για να εξετάσουμε τις σχέσεις μας με τα παιδιά μας καθώς και τις σχέσεις των παιδιών μας με άλλα παιδιά της ηλικίας τους.

13. Επειδή η σειρά είναι πραγματικά μια μελέτη για το τι συμβαίνει στην κοινωνία μας όταν όλοι (ενήλικες και παιδιά) κάνουμε φρικτά λάθη, δεν μιλάμε για τις αδικίες που διαπράττονται σε άλλους, δεν ακούμε και δεν ζητάμε βοήθεια.

Δείτε το trailer :

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network