7 πράγματα που θα πω στην κόρη μου για τη σεξουαλική παρενόχληση

για τη σεξουαλική παρενόχληση

Ως μητέρα μιας 18χρονης κόρης, δεν περίμενα το 2018 για να της μιλήσω για τη σεξουαλική παρενόχληση.

Επειδή ωστόσο δεν είναι πλέον ανήλικη, οφείλω να επαναπροσδιορίσω μερικά πράγματα.

Ο ντόρος στο Χόλιγουντ και η χθεσινή επιστολή Κατρίν Ντενέβ όπου κατά την ταπεινή μου άποψη μπερδεύεται ελαφρώς το φλερτ με την σεξουαλική παρενόχληση, ήταν μια καλή αφορμή να ξανασυζητήσω μαζί της μερικά πράγματα.

Τα μοιράζομαι μαζί σας, όχι για να σας δείξω τι πρέπει να πείτε στα παιδιά σας (δεν διεκδικώ το αλάθητο, αλίμονο), αλλά για να τα σκεφτείτε κι εσείς και να ανταλλάξουμε απόψεις.

1. Οι άνδρες που ενδέχεται να σε παρενοχλήσουν δεν μοιάζουν με τέρατα για να μπορείς να αποφύγεις εκ προοιμίου την κακοτοπιά και το πιθανότερο είναι ότι μπορεί να τους γνωρίζεις και να μην είναι άγνωστοι στον δρόμο.

Πρόκειται για καθημερινούς, συνηθισμένους τύπους που ίσως στην αρχή να εκφράσουν ενδιαφέρον και εκτίμηση προς το πρόσωπό σου ξεπερνώντας σιγά σιγά τα όρια. Το κοινό τους σημείο είναι ότι δεν αντέχουν την απόρριψη.

2. Οι περισσότερες ιστορίες για τη σεξουαλική παρενόχληση μένουν στο σκοτάδι γιατί μια γυναίκα που δέχεται σεξουαλική παρενόχληση νιώθει φόβο και ντροπή.

Φοβάται επίσης πως αν μιλήσει θα κινδυνεύσει η θέση εργασίας της (αν η παρενόχληση έχει γίνει σε εργασιακό χώρο που είναι το πιο σύνηθες), κανείς δεν θα την πιστέψει και πως στο τέλος ούτε θα τιμωρηθεί ο δράστης ούτε θα δικαιωθεί ηθικά η ίδια.

3. Η σεξουαλική παρενόχληση δεν είναι παρεξήγηση μεταξύ δυο ανθρώπων.

Είναι μια πράξη βίας που δεν πρέπει να μένει χωρίς αντίδραση ή τιμωρία.

4. Το νέο trend είναι ότι υπάρχει μπέρδεμα μεταξύ του το είναι κομπλιμέντο ή σεξουαλική παρενόχληση.

Όχι δεν υπάρχει κανένα μπέρδεμα. Απλώς, οι γυναίκες διστάζουν να το ομολογήσουν τόσο στον εαυτό τους όσο και στον περίγυρό τους. Διότι κυριαρχεί ο φόβος μήπως χαρακτηριστούν εμπαθείς ή υπερβολικές.

5. Είναι θλιβερό που το μόνο που σου προτείνεται από την κοινωνία και τους αρμόδιους φορείς είναι να τηλεφωνήσεις στις γραμμές βοήθειας και να μιλήσεις για το πρόβλημά σου και όχι να σου δίνουν οδηγίες για το πώς θα προστατευτείς.

Σαν μητέρα έχω να σου πω ότι μπορείς λεκτικά να βάλεις τον άλλον στη θέση του ώστε να το σκεφτεί πολύ σοβαρά πριν τολμήσει κάτι ανάλογο. Μπορείς να υψώσεις τη φωνή σου, να θυμώσεις και να απαγορεύσεις στον θύτη ανάλογη συμπεριφορά. Φυσικά υπάρχει πάντα και η δικαστική οδός.

6. Να θυμάσαι πως κάθε φορά που δέχεσαι σεξουαλική παρενόχληση δεν σημαίνει: ότι τα “θελες” με οποιονδήποτε τρόπο.

Είτε με τη συμπεριφορά σου, είτε με το ντύσιμό σου.

7. Να έχεις στο μυαλό σου πως επειδή είσαι γυναίκα δεν σημαίνει ότι είσαι αδύναμη ούτε ανίκανη να υπερασπιστείς τον εαυτό σου.

Γράφει η αναγνώστρια του themamagers Βασιλική Π.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network