Τα 2 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να λέμε στους εφήβους σύμφωνα με μια ψυχολόγο

Τα 2 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να λέμε στους εφήβους σύμφωνα με μια ψυχολόγο

Η Lucie Hemmen είναι ψυχολόγος που ειδικεύεται σε ζητήματα που απασχολούν τους έφηβους και είναι συγγραφέας βιβλίων για την εφηβεία. Σε ένα πρόσφατο βίντεο που μοιράστηκε για να βοηθήσει τους γονείς έφηβων παιδιών εξήγησε ποια είναι τα δύο πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να λέμε στα παιδιά μας που βρίσκονται στην εφηβεία.

Όπως είπε, το ένα είναι μια πολύ συχνή φράση που λέμε στα παιδιά: “Το μόνο που θέλω είναι να είσαι ευτυχισμένος”, τονίζοντας ότι ενώ είναι όμορφο να ακούγεται από τους παππούδες ή άλλα αγαπημένα πρόσωπα, ως γονείς πρέπει να εστιάσουμε αλλού.

Η φράση “το μόνο που θέλω είναι να είσαι ευτυχισμένος” βαραίνει τα παιδιά να μπαίνουν σε μια διαδικασία να ελέγχουν εάν είναι ευτυχισμένα – με τους εφήβους να το αντιλαμβάνονται αυτό μέσω της συναισθηματικής τους κατάστασης. Πολλές φορές, λοιπόν, συνειδητοποιούν ότι δεν είναι ευτυχισμένα (εφηβεία!) και αποκτούν μια εμμονή με αυτό. Νιώθουν ότι κάνουν κάτι λάθος ή ότι η ζωή είναι άδικη και για αυτό δεν είναι ευτυχισμένα.

Στην πραγματικότητα, η ευτυχία είναι κάτι που έρχεται και φεύγει και οι γονείς των εφήβων πρέπει να εστιάσουν στο πόσο τα παιδιά “δεσμεύονται” να κάνουν πράγματα που θα τους φέρνουν χαρά. Θέλουμε, με λίγα λόγια, να πούμε στα παιδιά μας ‘ζήσε τη ζωή σου’ και να προσπαθείς. Θέλουμε να τους πούμε ότι όταν ‘ζούμε τη ζωή μας” δεν θα είμαστε πάντα χαρούμενοι κι αυτό είναι κάτι φυσιολογικό.

Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να αποφεύγουμε να λέμε στους έφηβους είναι ότι τα μας θυμίζουν…. τους εαυτούς μας. Εξηγώντας τους πόσο πολύ μοιάζουν με εμάς όταν ήμασταν κι εμείς ως έφηβοι, πάμε ενάντια στην κατάσταση που βρίσκονται… την εφηβεία! Τα παιδιά όταν μπαίνουν στη εφηβεία ακούν το βιολογικό τους ρολόι που τους λέει να χωρίσουν… από τους γονείς τους, να πάρουν τη δική τους πορεία και να ανακαλύψουν ποιοι είναι χωρίς τους γονείς τους.

@dr.luciehemmen #parenting #parentingtips #parentingteens #communication #parentingtweens ♬ GOOD VIBES – Ellen Once Again

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network