Τι έρχεται πρώτο; Τα προβλήματα συμπεριφοράς ή ο κακός ύπνος;

προβλήματα συμπεριφοράς

– Τα προγράμματα κάποιων παιδιών είναι τόσο στριμωγμένα που δεν υπάρχει χρόνος κατά τη διάρκεια της μέρας για να χαλαρώσουν και να ηρεμήσουν, εξηγεί.

– Επιστροφή στο σπίτι, βιαστική προετοιμασία για ύπνο, σημαίνει ότι κάποια απ’αυτά τα παιδιά δυσκολεύονται πραγματικά ν’αποκοιμηθούν στην ώρα τους.

Η Monique K. LeBourgeois, ψυχολόγος στο τμήμα φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Colorado στο Boulder, μου είπε ότι λαμβάνει συχνά email από γονείς από όλον τον κόσμο, οι οποίοι ζητούν συμβουλές για το πώς να διαχειριστούν τους υπνικούς κύκλους του παιδιού τους. Πώς να διαλέξουν μεταξύ πρωινού ή μεσημεριανού παιδικού σταθμού, πόσο ρόλο θα παίξει αν περιορίσουμε ή καταργήσουμε τον μεσημεριανό ύπνο.

– Η απάντησή μου είναι, εξαρτάται, λέει. Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να χάσουν λίγο ύπνο, χωρίς ιδιαίτερη επίδραση στη διάθεση ή τις γνωστικές τους λειτουργίες. Οι γονείς όμως πρέπει να δουν προσεκτικά το παιδί για το οποίο ρωτούν. Τους ρωτώ:
– Εσείς βλέπετε το παιδί όταν τύχει να κοιμηθεί αργότερα, όταν χάσει τον μεσημεριανό ύπνο, όταν δυσκολεύεται να ξυπνήσει το πρωί. Πόσο ευαίσθητο είναι;

Άλλωστε τα παιδιά που δεν κοιμούνται αρκετά δεν φαίνονται απαραίτητα κουρασμένα.
Τα παιδιά είναι πολύ πιο “τσιτωμένα”. Πολύ πιθανότερο να πιστέψουν ότι κάποιος τα αδικεί. Κάποιος προσπαθεί να ξεκινήσει καυγά, αν τους λείπει ύπνος, λέει η Δρ. Garrison.
Προφανώς αυτό μπορεί να καταλήξει σε ξεσπάσματα βίας στην παιδική χαρά.
Στις δεξιότητες που επηρεάζονται άμεσα από τη στέρηση ύπνου, συμπεριλαμβάνονται κάποια είδη αυτορρύθμισης, τα οποία αποτελούν αναπτυξιακές προκλήσεις για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, λέει.

– Καταλήγουμε με ένα τετράχρονο το οποίο, λόγω στέρησης ύπνου, έχει τον αυτοέλεγχο ενός δίχρονου. Με μεγαλύτερες πιθανότητες ξεσπάσματος. Μεγαλύτερες πιθανότητες να χτυπήσει. Μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθει κρίση.

Επομένως, τι μπορούν να κάνουν οι γονείς με παιδί το οποίο, ενώ είναι ευαίσθητο στην έλλειψη ύπνου, δεν είναι πρόθυμο ή εύκολο στον ύπνο; Πρέπει να σκεφτούν τις ρουτίνες, την κανονικότητα, τον συγχρονισμό. Να σκεφτούν το απόγευμα πριν ξεκινήσει η ρουτίνα ύπνου. Η έκκριση μελατονίνης, της ορμόνης που βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου, καταστέλλεται από την έκθεση σε φως, συμπεριλαμβανομένης, ή μάλλον ειδικά, της έκθεσης σε φως λαμπτήρων LED. Επομένως οι οθόνες πρέπει να σβήνουν αρκετή ώρα πριν τον ύπνο. Ενδεχομένως να χρειάζεται να χαμηλώσουν και τα φώτα, λέει η Δρ. LeBourgeois.
– Πρέπει να υπάρχει φως ώστε να διαβάσετε ένα βιβλίο στο παιδί, αλλά δεν χρειάζεστε όλα τα φώτα αναμμένα.

Και ναι, σίγουρα υπάρχουν παιδιά που θα δυσκολευτούν περισσότερο από άλλα στον ύπνο.
– Υπάρχουν άνθρωποι που χαρακτηρίζονται από κακό ύπνο, όπως υπάρχουν άνθρωποι με μειωμένες κινητικές δεξιότητες. Με φτωχές γλωσσικές ικανότητες, λέει ο Δρ. Jenni.
Είναι θέμα εγκεφάλου και ο εγκέφαλος ποικίλλει πολύ. Αλλά ακριβώς όπως μπορεί να δουλέψει κάποιος τις κινητικές δεξιότητες, λέει, μπορεί να βοηθήσει κι ένα παιδί να δουλέψει το ζήτημα του ύπνου.

Οι γονείς πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Να’ναι, επίσης, ικανοί παρατηρητές της συμπεριφοράς του παιδιού τους. Κι αυτό, γιατί αυτή μπορεί να τους αποκαλύψει πολλά για τη φυσιολογία του, λέει η Δρ. LeBourgeois.

(μετάφραση Artemis Apostolaki) nytimes.com

Το διαβάσαμε στο group της ενσυναίσθησης.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network