Το “σύνδρομο της άσπρης μπλούζας”

Ένα σύνηθες αλλά σχετικά άγνωστο σύνδρομο είναι αυτό της Άσπρης Μπλούζας. Η διεθνής ονομασία του είναι “The white coat Hypertension” ή “The white coat Syndrome” και περιγράφει τη φοβία που νιώθει κάποιος απέναντι στους γιατρούς και συνήθως στους οδοντιάτρους, στο αίμα, στις εξετάσεις, στις χειρουργικές επεμβάσεις και στα νοσοκομεία. Εμφανίζεται στο 10% του πληθυσμού και ταλαιπωρεί και πολλά παιδιά που βιώνουν μεγάλο άγχος όταν πρέπει να επισκεφτούν έναν γιατρό. Το σύνδρομο θεωρείται πολύ σοβαρό, αν σκεφτεί κάποιος ότι τα άτομα που πάσχουν αποφεύγουν τους γιατρούς και τις ιατρικές εξετάσεις εξαιτίας του φόβου τους, κάτι που μπορεί να αποβεί μοιραίο για την υγεία τους.

Πολλές μητέρες, εκφράζουν έντονη αγωνία κάθε φορά που πρόκειται να επισκεφτούν τον παιδίατρο ή να κάνουν εξετάσεις στο παιδί τους, όταν εκείνο εκδηλώνει έντονα συμπτώματα φόβου και αντιδρά αρνητικά, καθώς βιώνει πολύ έντονο άγχος. Έτσι, μπορεί να αποφεύγει την επίσκεψη στον γιατρό ή τις εξετάσεις, και να τα αναβάλλει. Τα σωματικά συμπτώματα που βιώνουν μικροί και μεγάλοι με το Σύνδρομο, είναι η ταχυκαρδία,το τρέμουλο, η εφίδρωση, η τάση λιποθυμίας, η ζαλάδα, ο πόνος στο στομάχι και στην κοιλιά, οι γαστρεντερικές διαταραχές και οι κρίσεις πανικού (σε κάποιες περιπτώσεις).

Αίτια και Αντιμετώπιση Συνδρόμου Άσπρης Μπλούζας

Κάποια από τα αίτια του συνδρόμου, μπορεί να είναι μια τραυματική παρελθοντική εμπειρία, ο φόβος της αρνητικής έκβασης εξετάσεων και η αγχώδης προσωπικότητα του ατόμου. Τα παιδιά έχουν τον φόβο απώλειας ελέγχου και τον φόβο αδυναμίας διαχείρισης πόνου.

Διαβάστε περισσότερα στο missbloom.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network