Μια συνέντευξη με τη Διευθύντρια του Παιδικού & Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας, κ. Καλλιόπη Χαραλάμπους

Μια συνέντευξη με τη Διευθύντρια του Παιδικού & Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας, κ. Καλλιόπη Χαραλάμπους

Μήπως ήρθε η ώρα για κινηματογράφο (ξανά);

Μια συνέντευξη με τη Διευθύντρια του Παιδικού & Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας, κ. Καλλιόπη Χαραλάμπους.

Το 4ο Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας επιστρέφει και πάλι φέτος στις αίθουσες μετά από μια χρονιά, την 3η χρονιά του Φεστιβάλ, που το απολαύσαμε μόνο διαδικτυακά. Ποιοι είναι οι στόχοι σας φέτος;

Πράγματι οι περιορισμοί της πανδημίας μας ανάγκασαν να λειτουργήσουμε το Φεστιβάλ αποκλειστικά σε διαδικτυακή μορφή πέρυσι. Ωστόσο, η δυνατότητα να απολαύσεις τις ταινίες από το σπίτι, λειτούργησε και λυτρωτικά γιατί προσέφερε μια πολύ όμορφη διέξοδο. Φέτος, με προβολές σε τέσσερα σημεία, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και τους Κινηματογράφους Κηφισιά Cinemax 1 & 2 και ΔΑΝΑΟΣ επιστρέφουμε στις αίθουσες και θα είμαστε σε όλη την πόλη. Το Φεστιβάλ, φέρνει την τέχνη στο προσκήνιο, επιστρέφει ξανά στην πόλη και στόχος μας είναι να απολαύσουν όλοι αυτή τη γιορτή.

Η εμπειρία του Φεστιβάλ τι λέει για τα μικρά που θα μπουν στην αίθουσα για να παρακολουθήσουν σινεμά;

Η ενότητα του προγράμματος για παιδιά 2 – 6 ετών είναι πολύ προσεκτικά διαμορφωμένη ώστε να κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον των παιδιών. Οι συλλογές Μικρά για τα Μικρά δεν ξεπερνούν τα 45 λεπτά, περιλαμβάνουν ταινίες σύντομες και ευχάριστες αλλά ταυτόχρονα ευαίσθητες και εκπαιδευτικές. Τα παιδιά από 4 – 6 ετών έχουν μεγαλύτερες αντοχές και ενδιαφέρον και μπορούν να απολαύσουν τόσο τις συλλογές Ζωηροί Φίλοι και Η Δύναμη της Φαντασίας, όσο και τη μεγάλου μήκους ταινία Το Δικό μας Αστέρι (The Ape Star), μια θαυμάσια ιστορία κινουμένων σχεδίων για την μητρότητα και την αγάπη άνευ όρων, με τον Σωτήρη Κοντιζά και τη Χρύσα Μιχαλοπούλου που δάνεισαν τη φωνή τους ευγενικά στο Φεστιβάλ και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω γι’αυτό. Μαζί τους οι ηθοποιοί Ευγενία Δελιαλή, Εμμανουήλ Κοντός, Αθηνά Μουστάκα, Λήδα Πλατσή και Αλέξανδρος Σιάτρας.

Κάτι μας λέει ότι τα παιδιά 8-12 θα έχουν και φέτος σημαντικούς λόγους να πάνε σινεμά. Εσείς γιατί θα τους το προτείνατε;

Οι ταινίες αυτής της ενότητας είναι τόσο όμορφες και καλύπτουν τόσο πολλούς προβληματισμούς και θέματα, που είτε διαρκούν 9 είτε 90 λεπτά, αποθεώνουν την παιδική ηλικία σε όλο της το αυθεντικό, μυστηριώδες μεγαλείο! Πέντε μικρού μήκους συλλογές και επτά μεγάλου μήκους ταινίες συνθέτουν ένα πολύχρωμο μωσαϊκό ιδεών και αφηγήσεων με θέματα που προκαλούν διασκέδαση αλλά και σκέψη. Στις ιστορίες τους πρωταγωνιστούν παιδιά που δεν περνούν ούτε μια βαρετή ημέρα με τους φίλους τους (Love and Friendship), έχουν περιέργεια για τη ζωή (Ιστορίες από το Πολυσύμπαν και η ταινία animation Τα Ποντίκια Πάνε στον Παράδεισο), βρίσκονται σε διάλογο με την ιστορία (Το Φανταστικό Ταξίδι της Μαργκό και της Μαργκερίτ) ή μαθαίνουν να βρίσκουν την ελπίδα μέσα από στις δυσκολίες (Από Μέρα σε Μέρα). Οι ταινίες μιλούν με χιούμορ και ευαισθησία για τη φιλία, τη φύση, την ελευθερία, την οικογένεια, τη διαφορετικότητα. Είναι βέβαιο ότι κάθε παιδί, κάπου εκεί θα βρει τον εαυτό του και ότι, πιθανώς, τον/την προβληματίζει.

Μιλώντας για προβληματισμούς, ερχόμαστε στη δύσκολη ηλικία των εφήβων, που την τελευταία χρονιά χάθηκαν στο διαδίκτυο, έχασαν την επαφή με τους φίλους τους, σε μια ηλικία που το πρώτο πράγμα που σκέφτονται είναι πως να ξεφύγουν από το οικογενειακό περιβάλλον. Ποιο είναι το catch για να πάνε σινεμά με την παρέα τους και να επιλέξουν το Φεστιβάλ;

Το “catch” είναι η ίδια η εφηβεία, η διαδρομή προς την ενηλικίωση, η αγωνία να βρεις την ταυτότητά σου, να αποδεχτείς το σώμα σου, να ανταπεξέλθεις στην πίεση των γονιών και των φίλων σου, ή ακόμη και να σώσεις τον κόσμο. Ναι είναι δύσκολο. Ναι το ακούμε. Ναι απαντούμε με ταινίες και ιστορίες που ελπίζουμε να δώσουν ερεθίσματα για συζήτηση και μια αισιόδοξη ματιά:

Girlhood, η θεματική που αφιερώσαμε στα κορίτσια και την ανεξαρτησία που ονειρεύονται, την προσπάθεια να αγαπήσουν τον εαυτό τους.

Jawline, ένα ντοκιμαντέρ όπου οι ήρωες και οι ηρωίδες ζουν online όπως οι περισσότεροι έφηβοι.

Οι Φυλές των Εφήβων, μια συλλογή ταινιών μικρού μήκους για την προσπάθεια των εφήβων να βρουν τη θέση τους στον κόσμο.

No Filter, μια συλλογή ταινιών μικρού μήκους που αγγίζει τα δυνατά θέματα της παρενόχλησης, του έρωτα και της συναίνεσης, της εικόνας του σώματος ακόμη και του θανάτου.

Night Fright μια συλλογή για τους τολμηρούς που αποζητούν τα θρίλερ!

Ένα Τρελό Road Trip, μια ταινία για ένα οδικό ταξίδι εν μέσω καραντίνας που θα ζηλέψουν και οι μεγάλοι.

Τέλος, η ενότητα Digital Etiquette που είναι σίγουρα μια θεματική που θα ενδιαφέρει πολύ τα νέα παιδιά αφού τους μιλά για τους κανόνες της ζούγκλας του ψηφιακού τους κόσμου.

Μελετώντας το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, μας τράβηξε την προσοχή το αφιέρωμα στο Περιβάλλον. Θεωρείτε ότι ο κινηματογράφος μπορεί να αποτελέσει εκπαιδευτικό εργαλείο για τα παιδιά σε ότι αφορά στον τρόπο που λειτουργούν σε σχέση με το περιβάλλον;

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί παγκόσμια απειλή και οι φωνές που καλούν μικρούς και μεγάλους να αναλάβουν δράση για να προστατέψουν το μέλλον τους, γίνονται ολοένα και περισσότερες. Τα παιδιά, είναι το μέλλον του πλανήτη μας (Citizen Kid 8+) και δεν μπορούμε παρά να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα την οποία μπορούν να αλλάξουν (Ο Μάρτιν και το Μαγικό Δάσος 8+). Αυτή η πραγματικότητα, περνάει στα παιδιά με ένα όμορφο και δημιουργικό τρόπο μέσα από τις ταινίες του Φεστιβάλ, αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες του κινηματογράφου, ρίχνοντας φως σε πραγματικές ιστορίες ανθρώπων που ζουν στη δίνη της κλιματικής κρίσης (Ακόμα Πιο Μακριά 8+, Τα Παιδιά της Βυθιζόμενης Νήσου 13+) και καταγράφοντας τη υπαρκτή μάχη της νέας γενιάς για ένα βιώσιμο πλανήτη (Εξέγερση 13+, 70/30 14+).

Τι σημαίνει ότι το Φεστιβάλ είναι προσβάσιμο για όλους;

Διαπιστώσαμε ότι η “Ψηφιακή Αίθουσας Προβολών”, που εδραιώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είχε μεγάλη αποδοχή. Έτσι αποφασίσαμε να την εξελίξουμε σε μια ψηφιακή πλατφόρμα παροχής κινηματογραφικού περιεχομένου προσβάσιμη για όλους χωρίς χρέωση, καθ’όλη τη διάρκεια του έτους. Ετοιμάζουμε λοιπόν, μια πλατφόρμα με δωρεάν κινηματογραφικό περιεχόμενο για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, με νοητική στέρηση,

άτομα με προβλήματα ακοής και όρασης. Η υλοποίηση της πλατφόρμας γίνεται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Αττικής και τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

___________________________________________________________

Από τις 13 έως τις 21 Νοεμβρίου, το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας (Athens International Children’s Film Festival-ATHICFF) παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα προβολών για παιδιά, εφήβους και γονείς. Μέσα από 125 μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες, animation και live action, με υπότιτλους και μεταγλωττισμένες, οι θεατές ανακαλύπτουν ταινίες που μιλούν τη γλώσσα των παιδιών, αγγίζουν θέματα της ηλικίας τους και τα ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο. Μέρος του φετινού προγράμματος είναι προσβάσιμο σε άτομα στο φάσμα αυτισμού, με νοητική στέρηση ή προβλήματα ακοής σε συνεργασία με τους TheHappyAct και Hands Up.

Η προπώληση άρχισε τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου και το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ είναι διαθέσιμο στο https://www.athicff.com/2021-festival/program/.

Δείτε τα trailer: εδώ & εδώ

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network