3 τρόποι να προστατευτείτε από την μπλε ακτινοβολία που σαμποτάρει το δέρμα σας

μπλε ακτινοβολία

Οι ηλεκτρονικές συσκευές αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Όπου κι αν βρισκόμαστε, στον δρόμο, στη δουλειά, ή ακόμα και έξω με φίλους, πολύ συχνά είμαστε κολλημένοι με το laptop, το smartphone ή το tablet μας. Σε αυτό συνηγορούν και έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες ο μέσος ενήλικας περνά περίπου 10 ώρες την ημέρα μπροστά σε μια οθόνη που εκπέμπει μπλε ακτινοβολία.

Με το που πατάμε το home button του κινητού μας, η οθόνη αυτόματα φωτίζεται. Αυτό το μπλε φως που διαχέεται μπροστά στο πρόσωπό μας δεν είναι καθόλου αθώο, καθώς προκαλεί μια σειρά αλλαγών στη δομή και στις λειτουργίες του δέρματος, παρόμοιων ή και χειρότερων με αυτές που συμβαίνουν με την υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

Τι ακριβώς είναι η μπλε ακτινοβολία

Μπλε φως ονομάζεται η ακτινοβολία του φωτός υψηλής ενέργειας (HEV). Αυτό το φυσικό μπλε φως το συναντάμε στη φύση, αφού προέρχεται από τον ήλιο και ευθύνεται για το μπλε χρώμα του ουρανού. Το τεχνητό μπλε φως όμως εκπέμπεται από ηλεκτρονικές συσκευές όπως υπολογιστές, τηλεοράσεις, κινητά και λάμπες led.

Γιατί απειλεί την επιδερμίδα μας;

Η μπλε ακτινοβολία, είναι  ένας ύπουλος εχθρός γιατί δεν μπορούμε να αισθανθούμε την παρουσία της (σε αντίθεση με την UVA/UVB ακτινοβολία που μπορούμε να την νοιώσουμε – π.χ. κάψιμο, ζέστη). Καθώς βρισκόμαστε μπροστά σε μια αναμμένη οθόνη, το μπλε φως διεισδύει στο δέρμα μας βαθύτερα ακόμα και από την UVA ακτινοβολία, η οποία ως γνωστόν είναι υπεύθυνη για την καταστροφή του κολλαγόνου και των ινών ελαστίνης, για τη φωτογήρανση, τη χαλάρωση του δέρματος, τις βαθιές πρόωρες ρυτίδες, τις πανάδες στο δέρμα μας.

Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες η μπλε ακτινοβολία παράγει ίδιας έντασης οξείδωση των κυττάρων όσο η UVA και UVB ακτινοβολία ΜΑΖΙ!  

Επειδή, λοιπόν διεισδύει βαθιά, δεν προκαλεί επιφανειακά έγκαυμα (όπως η UVB ακτινοβολία) – άρα δε βλέπουμε άμεσα τη βλάβη στο δέρμα, δε μαυρίζουμε για να αντιληφθούμε τον κίνδυνο και να προστατευθούμε και δυστυχώς αντιλαμβανόμαστε το βλαβερό αποτέλεσμα μετά από καιρό. Τέλος, σε αντίθεση με την ηλικιακή ακτινοβολία, η μπλε επηρεάζει τόσο τις ανοιχτόχρωμες, όσο και τις σκούρες επιδερμίδες εξίσου. Επομένως, κανένας δεν είναι λιγότερο ευάλωτος σε αυτόν τον ύπουλο εχθρό του δέρματος.

Με λίγα λόγια η μπλε ακτινοβολία:

Προκαλεί υπερβολική αύξηση παραγωγής ελευθέρων ριζών & οξειδωτικού στρες, που φθείρουν τα κύτταρα του δέρματος, προκαλούν χρόνια φλεγμονή και πρόωρη γήρανση.

· Αποδυναμώνει την αντιοξειδωτική λειτουργία των κυττάρων μας, με αποτέλεσμα το δέρμα να γίνεται θαμπό και άτονο.

· Ευθύνεται για τη μείωση του ρυθμού ανανέωσης των κυττάρων μας και έτσι το δέρμα χάνει τη σφριγηλότητά του.

· Προκαλεί απώλεια υγρασίας και το δέρμα μας γίνεται πιο ξηρό και ευαίσθητο.

Τι μπορούμε να κάνουμε

3 τρόποι να προστατευτούμε από την μπλε ακτινοβολία που σαμποτάρει το δέρμα μας

1. Χαμηλή φωτεινότητα στις συσκευές

Οι περισσότερες συσκευές διαθέτουν σχετική ρύθμιση που μας δίνει τη δυνατότητα να χαμηλώσουμε τη φωτεινότητα της συσκευής μας. Έτσι, προστατεύουμε όχι μόνο την επιδερμίδα μας, αλλά και την όρασή μας.

 2. Συχνά διαλείμματα από τις συσκευές

Κατά τη διάρκεια της εργασίας μας ή της χαλάρωσής μας μπροστά από μια οθόνη, οι ειδικοί  μας προτείνουν να κάνουμε μικρά διαλείμματα 15 λεπτών ανά 2 ώρες!

3. Χρήση ειδικών καλλυντικών

Καθώς η digital γήρανση αποτελεί πλέον μια πραγματικότητα, η ανάγκη για καλλυντικά ειδικά σχεδιασμένα να προστατεύουν το δέρμα από τη μπλε ακτινοβολία, είναι επιτακτική.

Τα SkourasMed είναι από τα πρώτα brands διεθνώς που δημιούργησαν εξειδικευμένη σειρά καλλυντικών για την προστασία του δέρματος από την μπλε ακτινοβολία, την Blue Light Defense Face Cream και την Blue Light Defense Eye Cream.

3 τρόποι να προστατευτείτε από την μπλε ακτινοβολία που σαμποτάρει το δέρμα σας

H σειρά βασίζεται στην υψηλή συγκέντρωση καθαρού θαλάσσιου γλυκογόνου που αποτελεί την κύρια πηγή ενέργειας των κυττάρων, τα βοηθάει να λειτουργήσουν και να είναι υγιή. Ο ρόλος του είναι τόσο σημαντικός, που όταν η επιδερμίδα μας απειλείται από εξωγενείς παράγοντες, ξεκινά αυτόματα η φυσική ενδοκυτταρική σύνθεση γλυκογόνου ώστε να διοχετευθεί η απαιτούμενη ενέργεια για την επιδιόρθωση των βλαβών.

Επίσης, έχει αποδεδειγμένη κλινικά, επουλωτική & αναπλαστική δράση στις βλάβες που προκαλούνται στο δέρμα από την μπλε ακτινοβολία, ενώ μειώνει δραστικά την απόπτωση-καταστροφή των κυττάρων από το θερμικό σοκ που προκαλεί η μπλε ακτινοβολία. Τέλος προλαμβάνει την απολέπιση και την ξηρότητα.

Η σειρά Blue Light Defense Face Cream και Blue Light Defense Eye Cream περιέχει ακόμα: 1) φυτικά εκχυλίσματα και πολυσακχαρίτες που σχηματίζουν φιλμ άμεσης σύσφιξης στην περιοχή γύρω από τα μάτια, μειώνουν την ένταση των μαύρων κύκλων & λειαίνουν τις ρυτίδες στο «πόδι της χήνας», 2) ενεργή αργιρελίνη (ισχυρό αντιρυτιδικό πεπτίδιο) που μειώνει σημαντικά το βάθος των ρυτίδων έκφρασης και 3) βιταμίνη Ε για αναπλήρωση της υγρασίας, αντιοξειδωτική προστασία και απαλότητα στην επιδερμίδα.

Ποια αποτελέσματα θα δούμε στο δέρμα μας

· Αποτρέπεται η πρόωρη γήρανση και η δημιουργία ρυτίδων, ιδιαίτερα στο ευαίσθητο δέρμα γύρω από τα μάτια.

· Αποτρέπεται η χαλάρωση και η λέπτυνση του δέρματος, ιδιαίτερα στο περίγραμμα του προσώπου.

· Ενισχύεται η σπαργή και η ελαστικότητα του δέρματος.

· Επανέρχεται ο υγιής τόνος και η λάμψη της επιδερμίδας.

· Βελτιώνονται λεπτές γραμμές και μαύροι κύκλοι περιοφθαλμικά.

Καθημερινά, εκθέτουμε την επιδερμίδα μας σε πολύ υψηλά επίπεδα αυτής της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Ουσιαστικά, δουλεύουμε, επικοινωνούμε, διασκεδάζουμε, εκπαιδευόμαστε, διαβάζουμε πάντα παρέα με την μπλε ακτινοβολία. Ευτυχώς τώρα μπορούμε να το κάνουμε προστατεύοντας το δέρμα μας από τις βλαβερές συνέπειές της, βάζοντας ένα όριο στη χρήση των συσκευών μας, αλλά και με την κατάλληλη καλλυντική περιποίηση.

Που θα τα βρεις

«Στο επίσημο SkourasMed e-shop»

Στα κέντρα Ιατρικής Αισθητικής SkourasMed 

Στο Attica e-shop 

Στα φαρμακεία Carelab by Attica

Instagram

Facebook

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network