Ένα λεωφορείο που ταξιδεύει τα παιδιά σε έναν πιο πράσινο πλανήτη

Κινητό «Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης»

Το να αναπτύξεις οικολογική συνείδηση στο παιδί σου δεν είναι απλό πράγμα. Και σίγουρα δεν γίνεται μόνο μέσα από τις θεωρίες. Άλλωστε το λένε και οι ειδικοί. Το παιδί πρέπει να σε βλέπει να κάνεις πράγματα για να σε μιμηθεί. Με τα κυρήγματα δεν γίνεται δουλειά.

Ως γονιός, που προσπαθώ να είμαι ευαισθητοποιημένος με περιβαλλοντολογικά θέματα φροντίζω να γίνομαι εγώ η έμπνευση για το παιδί μου στην καθημερινότητα μέσα από απλούς τρόπους. Μια μεγάλη ευκαιρία για να περάσω τα σωστά μηνύματα ως γονιός είναι η συνήθειά μου να πηγαίνω μαζί του στα σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος που επιδεικνύει εδώ και δεκαετίες περιβαλλοντική ευαισθησία μέσα από αμέτρητες ενέργειες που μας βοηθούν να κάνουμε πράξη και βίωμα την προστασία του περιβάλλοντος.

Ένα απλό παράδειγμα είναι η χρήση της της επαναχρησιμοποιούμενης τσάντας  – που τα ΑΒ Βασιλόπουλος έχουν στα ράφια τους από το 2004 – με στόχο τον περιορισμό της χρήσης της πλαστική σακούλας. Είναι πολύ σημαντικό το παιδί σου να σε βλέπει να επιλέγεις την “οικολογική” τσάντα γιατί θες με έναν απλό τρόπο να βοηθήσεις κι εσύ. Αυτή η απλή κίνηση που ίσως να μην της δίνουμε τόση σημασία αποτελεί ένα σπουδαίο παράδειγμα που τελικά γίνεται η πιο σωστή συνήθεια.

Στη συνέχεια και αφού τελειώσουμε τα ψώνια μας, βγαίνουμε από το κατάστημα και κατευθυνόμαστε στο μηχάνημα ανακύκλωσης για να ανακυκλώσουμε τα πλαστικά και μεταλλικά μπουκάλια μας και παράλληλα να πάρουμε ένα χρηματικό αντίτιμο που μπορούμε να επιλέξουμε να δωρίσουμε στο “Χαμόγελο του παιδιού”.

Πόσα υπέροχα μαθήματα μπορεί να πάρει το παιδί σε 1 ώρα, με μια απλή επίσκεψη στο ΑΒ Βασιλόπουλος; Και μάλιστα χωρίς κόπο και με πολύ ευχάριστο τρόπο, γιατί το παιδί, ειδικά αν είναι μικρό, αντιμετωπίζει όλη αυτή την διαδικασία σαν ένα υπέροχο παιχνίδι και όχι σαν μάθημα.

Το συγκεκριμένο παράδειγμα μιας μέρας σαν όλες τις άλλες μπορεί να ακολουθήσει κάθε γονιός καθώς σήμερα υπάρχουν 70 κέντρα ανακύκλωσης σε ισάριθμα καταστήματα του ΑΒητικου δικτύου σε όλη τη χώρα. Μάλιστα, σε 40 από αυτά τα ολοκληρωμένα Κέντρα Ανακύκλωσης, μπορούν να ανακυκλωθούν έως και έξι υλικά: πλαστικά μπουκάλια, μεταλλικά κουτιά, γυάλινες φιάλες, πλαστικές σακούλες, μεταλλικοί περιέκτες και πλαστικά δοχεία. Σε 30 μικρότερα, μπορούν να ανακυκλωθούν πλαστικά και μεταλλικά κουτιά.

Ωστόσο οι ενέργειες της ΑΒ Βασιλόπουλος δεν σταματούν εδώ. Με τη φετινή της καμπάνια #allazoumesinithies μας καλεί να αλλάξουμε συνήθειες με έναν καινοτόμο τρόπο. Αυτή τη φορά, ταξιδεύει το μήνυμα της ανακύκλωσης σε όλη την Ελλάδα μέσα από ένα “πράσινο” διώροφο λεωφορείο.

Το Κινητό «Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης» είναι ένα μοναδικό πρότυπο Κέντρο σε τέσσερις ρόδες που απευθύνεται σε μικρούς μαθητές και αποτελεί παγκόσμια καινοτομία. Στο «πλήρωμά» του μία εξειδικευμένη εκπαιδευτική ομάδα μυεί με βιωματικό τρόπο τις αρχές της ανακύκλωσης στους μικρούς μας φίλους, μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες, και πλούσιο ειδικά σχεδιασμένο υλικό.

Έτσι, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία:

  • να γνωρίσουν ποια είναι τα ανακυκλώσιμα υλικά,
  • να μάθουν έξυπνους τρόπους να ανακυκλώνουν στην καθημερινότητά τους,
  • να εξοικειωθούν στην πράξη με την έννοια της ανακύκλωσης και
  • να αντιληφθούν τη σημασία της ανακύκλωσης για έναν πιο πράσινο πλανήτη.

Στο πρώτο επίπεδο του λεωφορείου, σε έναν «πράσινο» ευχάριστο και ζεστό χώρο, πραγματοποιούνται τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Το «Αυτόματο Μηχάνημα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Μεταλλικών & Πλαστικών Συσκευασιών» που βρίσκεται στην είσοδο δείχνει την διαδρομή που ακολουθεί ένα υλικό ώστε να ανακυκλωθεί. Έτσι, οι μαθητές μαθαίνουν πρακτικά θέματα που αφορούν στην Ανακύκλωση με την καθοδήγηση  μιας εξειδικευμένης ομάδας παιδαγωγών.

Στο δεύτερο επίπεδο του λεωφορείου, γίνεται η θεωρητική περιβαλλοντική εκπαίδευση σχετικά με την Ανακύκλωση ενώ προβάλλεται ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό υλικό που προσφέρει σημαντικές και αξιόπιστες γνώσεις σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και την ανακύκλωση.

Το ταξίδι έχει ήδη ξεκινήσει και φιλοδοξεί να διανύσει όλη τη χώρα στα επόμενα δύο χρόνια. Μέσα σε αυτό το διάστημα εκατοντάδες μικροί μαθητές επισκέπτονται και θα επισκεφτούν το καινοτόμο εκπαιδευτικό Κέντρο, συμμετέχοντας με ενθουσιασμό σε όλες τις δραστηριότητες!

Ακολουθήστε τη διαδρομή του εδώ και επισκεφθείτε το, γιατί η επόμενη στάση για έναν πιο πράσινο πλανήτη μπορεί σύντομα να είναι στη δική σας γειτονιά!

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network