10 πράγματα που θα σε σώσουν τις πρώτες 6 εβδομάδες με το μωρό

10 πράγματα που θα σε σώσουν τις πρώτες 6 εβδομάδες με το μωρό

Όσο ήσουν έγκυος διάβασες ένα σωρό βιβλία για τη φροντίδα του µωρού. Τώρα όµως, που έχει προστεθεί το νεογέννητο στο σκηνικό, πιθανότατα έχεις ανακαλύψει πως τα µωρά δε… συµφωνούν πάντα µε αυτά που γράφονται στα βιβλία.

«Είναι ένα τεράστιο δώρο για τον εαυτό σου να αποδεχτείς πως αυτή η πρώτη περίοδος µε το µωρό θα είναι ένα απόλυτο χάος» τονίζει η Vivian Glyck, συγγραφέας του βιβλίου The Tao of Poop: Keeping your sanity (and your soul) while raising a baby.

«Ξέχνα τις προσδοκίες για το πού και πόσο θα κοιµάται το µωρό ή ότι θα καταφέρνεις να τα κάνεις όλα µόνη σου – και έχε στο µυαλό σου ότι, τελικά, θα βρεις τη σειρά σου».

Εµείς συγκεντρώσαµε τα 10 πιο σηµαντικά πράγµατα που θα χρειαστεί να κάνεις για να φροντίσεις το νεογέννητό σου (και τον εαυτό σου) κατά τη διάρκεια αυτής της εξοντωτικής αλλά συναρπαστικής περιόδου.

1. Ηρέμησε ένα μωρό που κλαίει

Οι µητέρες µωρών που δεν ηρεµούν εύκολα µπορεί να έχουν αυξηµένες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη, σύµφωνα µε µελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστηµίου Μπράουν και του Τµήµατος Υγείας Rhode Island.

Για να ηρεµήσεις το µωρό σου, βεβαιώσου πρώτα ότι δεν κρυώνει ή δε ζεσταίνεται (θα πρέπει να είναι ντυµένο όσο ζεστά ή όσο δροσερά είσαι ντυµένη κι εσύ), δεν πεινάει (δοκίµασε να το θηλάσεις ή να του δώσεις το µπιµπερό), δεν είναι άρρωστο (βάλε του θερµόµετρο και τηλεφώνησε στον παιδίατρο αν έχει πάνω από 37,5°C) ή δεν έχει λερωθεί η πάνα του.

Μετά πλύνε τα χέρια σου και πρόσφερέ του το µικρό σου δάχτυλο για να το πιπιλίσει. Δεν πειράζει να του δώσεις πιπίλα, αν ο θηλασµός πηγαίνει καλά. Αν ακόµη κλαψουρίζει, βάλ’ το σε σλινγκ ή µάρσιπο και περπάτησε µαζί του.

«Όταν “φοράς” το µωρό σου, η εγγύτητα και η κίνηση το κάνουν να νιώθει ξανά ένα µε τη µαµά» λέει ο Παναγιώτης Ταγκαλάκης, παιδίατρος.

Αν δεν ηρεµεί, δοκίµασε να το βγάλεις µια βόλτα: η αλλαγή του σκηνικού και της θερµοκρασίας συχνά το χαλαρώνουν. Πολλοί γονείς «ορκίζονται» στο φάσκιωµα, ενώ άλλοι σε ήχους του σπιτιού, όπως του απορροφητήρα.

2.  Πλύνε το μωρό σου σαν επαγγελματίας

«Ο νιπτήρας ή ο νεροχύτης είναι ιδανικά για το µπάνιο του µωρού» επισηµαίνει
ο παιδίατρος.

Πριν ξεκινήσεις, βεβαιώσου ότι έχεις κοντά σου τα απαραίτητα: δύο πετσέτες, µία κανάτα µε χλιαρό νερό, βρεφικό αφρόλουτρο (θα το χρησιµοποιήσεις και στο κεφαλάκι), βαµβάκι, πάνα και κρέµα για τον ποπό και ρουχαλάκια.

 Η ώρα του µπάνιου. Μην το βυθίσεις µέσα στην µπανιέρα του, αλλά άπλωσε µια πετσέτα επάνω στον πάγκο και ξάπλωσε το µωρό στηρίζοντας το κεφαλάκι του στον πήχη σου και κρατώντας το κάτω από τη µασχάλη. Έτσι θα το κρατάς και µέσα στην µπανιέρα. Σαπούνισε το σώµα, πλύνε το κεφαλάκι και τέλος το πρόσωπό του µε τη γωνία της πετσέτας.

Ξέπλυνέ το µε την κανάτα και όχι κάτω από τη βρύση. Τύλιξέ το γρήγορα, στέγνωσε το κεφάλι και το πρόσωπό του µε δεύτερη πετσέτα. Χρησιµοποίησε το βαµβάκι για τα αφτιά και ανάµεσα στα δάχτυλα και µετά ντύσε το.

3.  Βάλε το σύντροφό σου στο παιχνίδι

«Οι µπαµπάδες θέλουν να βοηθήσουν, αλλά δεν ξέρουν τι χρειάζεται να κάνουν» λέει ο παιδίατρος.

Πράγµατι, µεγάλο µέρος της φροντίδας του πρώτου καιρού πέφτει στους ώµους σου, ειδικά αν ο µπαµπάς έχει επιστρέψει στη δουλειά και/ή θηλάζεις, προσπάθησε όµως να υιοθετήσεις το σύνθηµα «βοήθησέ τον για να σε βοηθήσει»: πες στο σύντροφό σου πόσο πολύ θα το εκτιµούσες αν αναλάµβανε το σούπερ µάρκετ ή άλλες δουλειές του σπιτιού – και να είσαι συγκεκριµένη. Ενθάρρυνέ τον να αλλάζει πάνα ή να κάνει µπάνιο το µωρό, περιορίζοντας την κριτική σου µόνο σε θέµατα ασφάλειας.

Έπειτα από 1 µήνα, όταν ο θηλασµός θα έχει µπει σε πρόγραµµα, φύλα το γάλα σου ώστε να µπορεί να αναλάβει ένα νυχτερινό τάισµα.

Για τις υπόλοιπες 7 συμβουλές για νέες μαμάδες, κάνε κλικ στη γκάλερι.

4. Κράτα την απογοήτευση μακρυά σου

Είτε είναι η φίλη, είτε η μητέρα, είτε η πεθερά σου, χρειάζεσαι κάποιον στη ζωή σου που να είναι η «σανίδα σωτηρίας» και που δεν θα επικρίνει ό,τι λες ή κάνεις τις πρώτες 6 εβδομάδες.
Θέλεις κάποιον που να μπορείςνα κυκλοφορείς γυμνόστηθη μπροστά του, σημειώνει ο ειδικός, «ή που θα μπορείς να αστειεύσεαι για το αν μπορείς να δώσεις πίσω το μωρό σου».
Πιο σοβαρά, αυτό το άτομο θα πρέπει να μπορεί να καταλάβει τη διαφορά ανάμεσα στη φυσιολογική μελαγχολία μετά τον τοκετό και σε μια πιο σοβαρή επιλόχειο κατάθλιψη.

5. Τελειοποίησε τον θηλασμό

Για να βεβαιωθείς ότι το μωρό «πιάνει» σωστά το στήθος, ξεκίνα φέρνοντάς το σε ξαπλωτή θέση, με την κοιλιά του να αγγίζει τη δική σου. Στη συνέχεια βεβαιώσου ότι παίρνει στο στόμα του ολόκληρη τη θηλή και όλη ή ένα μεγάλο μέρος από την άλω.
Αν δεν το κάνει, βάλε το μικρό σου δάχτυλο στο στόμα του για να «ξεσφραγίσει» και προσπάθησε ξανά. Αν το μωρό δεν μπορεί να «πιάσει» σωστά το στήθος, ή αν έχεις άλλα προβλήματα όπως πόνο ή ραγάδες στη θηλή, επικοινώνησε με μια σύμβουλο θηλασμού.

Διάβασε τη συνέχεια στο shape.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network