Παιδική ασφάλεια | Με ποια κριτήρια επιλέγουμε το κατάλληλο παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου

Η CYBEΧ, ηγέτιδα εταιρεία στην παιδική ασφάλεια που φέτος αναδείχθηκε “Baby Company of the Year” στα Mother & Baby Awards 2020, μοιράζεται μαζί μας μερικές χρήσιμες συμβουλές!


παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου

Η ασφαλής μεταφορά του παιδιού με το αυτοκίνητο είναι μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ένας γονέας – και μάλιστα από νωρίς! Το πρώτο βρεφικό κάθισμα πρέπει να έχει αγοραστεί εκ των προτέρων, καθώς είναι απαραίτητο για τη μεταφορά του μωρού από το μαιευτήριο στο σπίτι. Με ποια κριτήρια όμως επιλέγουμε το κατάλληλο κάθισμα αυτοκινήτου και πόσο σημαντική είναι η σωστή αγορά παιδικού καθίσματος;

Ας ξεκινήσουμε με μερικά tips που αξίζει να έχουμε κατά νου:

Δεν χρησιμοποιούμε καθίσματα αυτοκινήτου που έχουν χρησιμοποιήσει προηγουμένως άλλα παιδιά.

Το κάθισμα αυτοκινήτου έχει ημερομηνία λήξης – όπως και το κράνος.

Μέχρι το ύψος των 1.50εκ. (ηλικία ~12 ετών) το παιδί πρέπει να κάθεται σε κάθισμα.

Bάσει του κανονισμού R129 της Ε.Ε., τα παιδιά στο αυτοκίνητο θα πρέπει να κάθονται με φορά προς τα πίσω μέχρι να φτάσουν στην ηλικία των 15 μηνών και σε ύψος 76 εκ – ιδανικά μέχρι την ηλικία των 4 ετών.

Όσα πρέπει να λάβετε υπόψη

Το βρεφικό κάθισμα αυτοκινήτου είναι στη λίστα με τις πρώτες αγορές που καλούμαστε να κάνουμε ως νέοι γονείς. Είναι ο ασφαλέστερος τρόπος μεταφοράς ενός βρέφους με το αυτοκίνητο. Πολλοί γονείς όμως δεν είναι σίγουροι για το τι πρέπει να λάβουν υπόψη κατά την αγορά ενός βρεφικού καθίσματος αυτοκινήτου. Διαβάστε παρακάτω μια σύνοψη των βασικών παραγόντων που πρέπει να έχετε κατά νου:

1. Εύκολη προσαρμογή, για κάλυψη των αναγκών του μωρού καθώς μεγαλώνει

Τα μωρά μεγαλώνουν πολύ τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, γι’ αυτό και ένα βρεφικό κάθισμα αυτοκινήτου πρέπει να καλύπτει αυτή την ανάγκη κρατώντας τα συνεχώς ασφαλή. Το βρεφικό κάθισμα πρέπει να είναι εξοπλισμένο με αποσπώμενο μαξιλάρι, ρυθμιζόμενο προσκέφαλο και ενσωματωμένους οδηγούς ζώνης ασφαλείας, ώστε να προσφέρει τη δυνατότητα εύκολης και εξατομικευμένης προσαρμογής ανάλογα με τις ανάγκες του μωρού.

Επίσης πρέπει το βρεφικό κάθισμα να παρέχει επαρκή πλευρική προστασία για το κεφάλι και το στέρνο, ιδίως σε ό,τι αφορά τα νεογέννητα μωρά. Αυτό εγγυάται μια ασφαλή και εργονομική θέση μεταφοράς για το μωρό. Κάποια βρεφικά καθίσματα μπορούν να ρυθμιστούν σε οριζόντια θέση εκτός του οχήματος, όταν τοποθετούνται στο σκελετό ενός καροτσιού. Με αυτόν τον τρόπο, το μωρό ξαπλώνει σε εργονομικά σωστή θέση.

2. Η ασφάλεια είναι το παν

Ως γονείς ρίχνουμε πάντα μια ματιά στα αποτελέσματα δοκιμών από αναγνωρισμένα ινστιτούτα δοκιμών, όπως η Stiftung Warentest ή η RACE, για να μας βοηθήσουν να πάρουμε τη σωστή απόφαση. Ένα βασικό χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει το βρεφικό κάθισμα είναι η  προστασία από πλευρικές συγκρούσεις. Αυτό το χαρακτηριστικό ασφαλείας προστατεύει το μωρό μειώνοντας την ισχύ της πρόσκρουσης σε περίπτωση πλευρικής σύγκρουσης.

3. Περισσότερη άνεση, περισσότερη ευτυχία

Για την καθημερινή ζωή, ένα βρεφικό κάθισμα αυτοκινήτου πρέπει να διαθέτει χαρακτηριστικά που να προσφέρουν μεγαλύτερη άνεση τόσο στο παιδί όσο και στους γονείς. Η εύκολη επιβίβαση και αποβίβαση του παιδιού από το κάθισμα είναι επίσης σημαντικό κριτήριο ώστε να ταλαιπωρείται εκείνο ή να μην καταπονείται ο γονιός. Επίσης, ιδανικά, θα πρέπει το βρεφικό κάθισμα να μπορεί να τοποθετηθεί στο σκελετό ενός καροτσιού. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να το χρησιμοποιούμε ως Σύστημα Ταξιδίου για μικρές αποδράσεις ή πιο μακρινά ταξίδια με το μωρό. Και, επειδή τα μωρά περνούν πολύ χρόνο στο κάθισμα του αυτοκινήτου, θα πρέπει αυτό, εκτός από ασφαλές, να είναι άνετο και εργονομικό.

4. Μην υποτιμάτε τη ζέστη

Μπορεί να βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα αλλά οι ζεστές μέρες του καλοκαιριού θα έρθουν και μαζί με αυτές και πολλές ευχάριστες στιγμές και βόλτες για όλη την οικογένεια. Οι βόλτες του καλοκαιριού όμως κρύβουν και κάποιους κινδύνους. Τα μωρά είναι πιο ευαίσθητα στη θερμοκρασία από ό,τι οι ενήλικες – αυτό που οι ενήλικες αντιλαμβάνονται ως μια κλασική, ζεστή μέρα, μπορεί για το μωρό να ισοδυναμεί με καύσωνα. Ακόμα και λίγα λεπτά μέσα στη ζέστη του αυτοκινήτου μπορεί να αποτελέσουν σοβαρό κίνδυνο για ένα μωρό.

Οι σύγχρονοι γονείς ξέρουμε καλά ότι η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Ορισμένα βρεφικά καθίσματα αυτοκινήτου διαθέτουν χαρακτηριστικά που ειδοποιούν τους γονείς σε περίπτωση κρίσιμης κατάστασης, για παράδειγμα αν η καμπίνα του αυτοκινήτου ζεσταθεί πολύ ή αν το μωρό μείνει μόνο του στο όχημα. Τέτοιου είδους χαρακτηριστικά μπορούν να σώσουν τη ζωή του παιδιού. Γι’ αυτό, άλλωστε, και είναι ήδη υποχρεωτικά σε κάποιες χώρες, όπως στην Ιταλία. Είναι βέβαιο ότι και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

Συνοψίζοντας λοιπόν θα λέγαμε ότι τα κριτήρια με τα οποία επιλέγουμε το κατάλληλο κάθισμα αυτοκινήτου είναι το τετράπτυχο: ασφάλεια, ποιότητα, λειτουργικότητα και σχεδιασμός.

Συνδυάζοντας τα παραπάνω δεδομένα, το μυαλό μας πηγαίνει στη CYBEX – παγκόσμια leader στο θέμα της ασφάλειας. Τα καθίσματα αυτοκινήτου της, τεστάρονται κάθε χρόνο και αναδεικνύονται “Βest in Class”, συγκεντρώνοντας πολύ υψηλές βαθμολογίες σε τεστ Ανεξάρτητων Οργανισμών, όπως ο ADAC, η Stiftung Warentest ή η RACE. Η CYBEX είναι η μοναδική εταιρεία που έχει μέσα στο campus των κεντρικών γραφείων της στη Γερμανία crash test facilities με ειδικούς προσομοιωτές ατυχημάτων. Εκεί, σε καθημερινή βάση δουλεύουν στην εξέλιξη των καθισμάτων τους αλλά και στην δημιουργία νέων τεχνολογιών. Φέτος μάλιστα, η CYBEX αναδείχθηκε Baby Company of the Year στα πρώτα Mother & Bay Awards 2020 και απέσπασε άλλα 6 βραβεία για τα προϊόντα της που ξεχωρίζουν για τα υψηλότερα standards ασφαλείας, το απαράμιλλο design και την εργονομία τους. Με λίγα λόγια η CYBEX αποτελεί εγγύηση στα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου.

Παιδική ασφάλεια | Με ποια κριτήρια επιλέγουμε το κατάλληλο παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου

Μερικά tips για να κρατήσουμε τα παιδιά μας ασφαλή όταν βρισκόμαστε καθοδόν

Η CYBEX συνιστά τη χρήση καθισμάτων με φορά προς τα πίσω (rear facing) για όσο το δυνατόν περισσότερο, και ιδανικά μέχρι την ηλικία των 4 ετών.

Σε θέση με φορά προς τα πίσω, η ενέργεια της μετωπικής σύγκρουσης κατανέμεται ομοιόμορφα σε μεγαλύτερη επιφάνεια και τα ευαίσθητα σημεία στο σώμα του παιδιού προστατεύονται αποτελεσματικά.

•  Όλα τα καθίσματα έχουν ενσωματωμένο LSP (Σύστημα Προστασίας απο πλευρική σύγκρουση).

Κάθε παιδί πρέπει να αλλάζει 3 καθίσματα μέχρι τα 12 έτη που πρέπει να κάθεται σε κάθισμα αυτοκίνητου.

Η δική μας πρόταση είναι τα καθίσματα αυτοκινήτου της σειράς Platinum: Cloud Z i-Size / Sirona Z i-Size / Solution Z i-Fix. Ας τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά:

1. Cloud Z i-size (45-87 εκατοστά ύψος – ηλικία 0-24 μηνών)

CYBEX

Το κάθισμα πρώτης βρεφικής ηλικίας Cloud Z i-Size κατέχει εξαιρετική βαθμολογία 1.7 σύμφωνα με τα ADAC τεστ 05/2019. Είναι εξοπλισμένο με βελτιστοποιημένο Σύστημα Γραμμικής Προστασίας Πλευρικής Σύγκρουσης (Σύστημα L.S.P.), το οποίο –σε συνδυασμό με το κέλυφος απορρόφησης ενέργειας– αυξάνει σημαντικά την ασφάλεια του παιδιού σε μια πλευρική σύγκρουση. Διαθέτει μηχανισμό περιστροφής 180ο πάνω στη βάση Z ενω είναι το μοναδικό βρεφικό κάθισμα τοποθετείται πάνω στο σκελετό του καροτσιού και η θέση του ρυθμίζεται σε εντελώς οριζόντια θέση καθιστώντας το έτσι κατάλληλο να φιλοξενεί αναπαυτικά το μωράκι και εκτός αυτοκινήτου.

2. Sirona Z i-Size (45 εκ – 105 εκ. ύψος – ηλικία 0-4 ετών)

Παιδική ασφάλεια | Με ποια κριτήρια επιλέγουμε το κατάλληλο παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου

Το επόμενο κάθισμα της σειράς CYBEX Z είναι το Sirona Z i-Size, που χάρη στο Z-Line Modular System μπορεί επίσης να τοποθετηθεί στην ίδια βάση. Επιπλέον, διαθέτει μηχανισμό πλήρους περιστροφής 360° πάνω στη βάση, ανάκλιση 5 θέσεων όταν τοποθετείται με φορά προς τα πίσω και 3 θέσεις ανάκλισης όταν κοιτάζει προς τα εμπρός. Διαθέτει ενσωματωμένο σύστημα προστασίας από πλευρική σύγκρουση και τεχνολογία απορρόφησης ενέργειας (ER-Tech). Το “ER-Tech” μειώνει τις δυνάμεις που ασκούνται στον αυχένα του παιδιού σε κατά τη σύγκρουση κατά περισσότερο από 20%, σε σύγκριση με άλλα υπάρχοντα συστήματα ασφαλείας. Τέλος, έρχεται με ρυθμιζόμενο προσκέφαλο 12 θέσεων ώστε να καλύπτει τις εξατομικευμένες ανάγκες κάθε παιδιού καθώς μεγαλώνει.

Παιδική ασφάλεια | Με ποια κριτήρια επιλέγουμε το κατάλληλο παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου

3. Solution Z i-Fix (100 εκ – 150 εκ. ηλικίες 3-12 ετών)

Το κάθισμα Solution Z i-Fix είναι σχεδιασμένο να μεγαλώνει μαζί με το παιδί και Best in Class στην κατηγορία του με εξαιρετική βαθμολογία 1.9 σύμφωνα με τα ADAC τεστ 05/2020. Χάρη στο ρυθμιζόμενο ύψος 12 θέσεων και στην αυτόματη ρύθμιση του πλάτους, τα προστατευτικά για το κεφάλι και τους ώμους προσαρμόζονται εύκολα, με το ένα χέρι, ανάλογα με τις προσωπικές ανάγκες χώρου του παιδιού. Το πατενταρισμένο ανακλινόμενο προσκέφαλο κρατά το κεφάλι του παιδιού εντός της περιοχής ασφαλείας του καθίσματος, ενώ το σύστημα εξαερισμού κρατά το παιδί δροσερό για μέγιστη άνεση ακόμα και τις ζεστές ημέρες. Τέλος, η ασφάλεια ενισχύεται από το βελτιστοποιημένο σύστημα προστασίας από πλευρική σύγκρουση (Σύστημα L.S.P.).

CYBEX

SensorSafe – Μια νέα τεχνολογία της CYBEX που σώζει ζωές!

Ηρεμία για εσάς. Μεγαλύτερη ασφάλεια για το παιδί!

Συνδυάζοντας την έξυπνη τεχνολογία με τον έξυπνο σχεδιασμό, η CYBEX δημιούργησε το SensorSafe που σας βοηθά να παρακολουθείτε την ασφάλεια και την υγεία του παιδιού σας. Διαθέσιμο για τα καθίσματα CYBEX Platinum και Gold i-Size, το Κλιπ SensorSafe συνδέεται στο σύστημα ασφαλείας και στέλνει ειδοποιήσεις για την αποφυγή κρίσιμων καταστάσεων όπως για παράδειγμα όταν το παιδί αφαιρέσει τις ζώνες, κινδυνεύει να πάθει θερμοπληξία λόγω αλλαγής της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας ή αν το παιδί είναι καθισμένο πάρα πολλή ώρα. Όλες οι ειδοποιήσεις λαμβάνονται μέσω Bluetooth στο smartphone σας μέσω μιας φιλικής προς το χρήστη εφαρμογής, η οποία παρέχει επίσης οδηγίες για την εγκατάσταση, βίντεο με οδηγίες, συχνές ερωτήσεις και άλλα.

CYBEX

CYBEX

Τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου της CYBEX είναι η κατάλληλη επιλογή για ήσυχες διαδρομές με ασφάλεια, άνεση, ευκολία και στιλ. Οι μέρες που θα κάνουμε ξανά πολλές οικογενειακές βόλτες και ταξίδια δεν θα αργήσουν!

INFO:

Μπορείτε να βρείτε τα προϊόντα CYBEX σε όλα τα συνεργαζόμενα καταστήματα βρεφικών ειδών https://cybex-online.com/el-gr/retailer.

Websitewww.cybex-online.com/el-gr

Facebook: Cybex Gr

Instagram: @cybex_global & cybex_fashion

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network