Μια γιατρός αποκαλύπτει το μυστικό της για να τρώνε τα παιδιά τα λαχανικά τους

Μια γιατρός αποκαλύπτει το μυστικό της για να τρώνε τα παιδιά τα λαχανικά τους

Μια γιατρός και μαμά ενός 2χρονου αγοριολυ, η Megan Rossi, έγραψε ένα άρθρο στην βρετανική εφημερίδα Daily Mail εξηγώντας πώς κατάφερε – βασισμένη στις επιστημονικές γνώσεις της αλλά και στις έρευνες που διάβαζε σχετικά με την παιδική διατροφή– να καταφέρει να κάνει τον γιο της να αγαπήσει τα λαχανικά και όλες τις υγιεινές τροφές που του έβαζε στο πιάτο του.

Σύμφωνα με τη γιατρό, η έρευνα του φιλανθρωπικού οργανισμού ‘1.000 Days’ συνιστά ότι η διατροφή των παιδιών από τη γέννηση μέχρι τα 2 έτη είναι πολύ σημαντική καθώς μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα που θα έχουν μεγαλώνοντας, το IQ τους αλλά και τις σχολικές επιδόσεις τους. Όπως σημείωσε η γιατρός, η διατροφή είναι πολύ σημαντική ακόμα και πριν τη σύλληψη αφού έρευνες έχουν δείξει συσχετισμούς ανάμεσα στις διατροφικές συνήθειες τόσο της μητέρας όσο και του πατέρα πριν τη σύλληψη και στις διατροφικές επιλογές που θα κάνει το παιδί στη ζωή του, ενώ το ίδιο συμβαίνει φυσικά και κατά τη διάρκεια της κύησης. Με λίγα λόγια, αν όταν είσαι έγκυος τρως μπρόκολο είναι πιο πιθανό το παιδί σου να είναι πιο δεκτικό στη γεύση του όταν το δοκιμάσει.

Η Rossi προτείνει στους γονείς ένα ‘μυστικό’ -που ανακάλυψε σε έρευνες που διάβασε -για να κάνουν τα παιδιά τους να απολαμβάνουν τα λαχανικά. Όπως λέει, η κατάλληλη περίοδος για να τα μάθουν να τρώνε όλες τις υγιεινές τροφές είναι όταν ξεκινάνε τις στερεές τροφές. Κατά την περίοδο της εισαγωγής καλό είναι να τους δώσουν να δοκιμάσουν αρχικά- και σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδιάτρου- μια μεγάλη ποικιλία λαχανικών, όσπριων, μπαχαρικών ακόμα και ξηρών καρπών (εννοείται προσέχοντας για αλλεργίες) ώστε να αναπτύξουν τους γευστικούς κάλυκες. Σύμφωνα με έρευνες, μάλιστα, όσο πιο μεγάλη είναι η ποικιλία τόσο λιγότερα επικλεκτικά θα γίνουν αργότερα με το φαγητό τους.

Φυσικά, η γιατρός πιστεύει ότι ακόμα κι αν τα παιδιά μας είναι μεγαλύτερα και έχουν ήδη γίνει κάπως επιλεκτικά με το φαγητό τους, ο καλύτερος τρόπος για να μάθουν να τρώνε υγιεινά,  είναι να γίνουμε εμείς το σωστό παράδειγμα. Εάν τα παιδιά βλέπουν καθημερινά τους γονείς τους να τρώνε σαλάτα και πάντα υπάρχουν λαχανικά στο τραπέζι, τότε είναι πιο πιθανό να επιλέξουν κι εκείνα κάποια στιγμή να τα δοκιμάσουν. Οι ειδικοί, εξάλλου, λένε ότι χρειάζονται έως και δέκα προσπάθειες εκ μέρους των γονιών, πριν ένα παιδί αποφασίσει να δοκιμάσει μια καινούρια γεύση.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network